[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Katten en het veranderlijke weer

Veranderlijk weer heeft als gevolg dat de behoeften van uw kat veranderen. Vooral de zomer- en wintermaanden brengen bepaalde problemen mee voor uw kat.

Winter

Wanneer u uw kat binnenhoudt (of haar alleen tijdens de winter binnenhoudt), zal ze niet beïnvloedt worden door temperatuursdalingen of de gevaren van koud weer. Desalniettemin zijn er toch nog een paar dingen die u kunt doen om uw kat wat extra hulp te geven.

Als ze normaal op de vloer slaapt, kunt u overwegen om haar bed naar een hoger niveau te verplaatsen om zo eventuele tocht te voorkomen. Wanneer uw kat wat ouder is of last heeft van artritis is het mogelijk dat het koude weer haar gewrichten stijf en ongemakkelijk maakt. Het kan zijn dat ze het moeilijk vindt om te springen, dus u zal haar moeten helpen om manieren te vinden om haar op haar favoriete slaapplaatsen te krijgen, vooral als deze plekken hoog zijn.

U zou een stoel of een ander meubelstuk kunnen verplaatsen om zo een ladder te maken, zodat ze niet zo hoog hoeft te springen.

Alles over het buitenleven

Katten die gewend zijn aan het buitenleven moeten worden aangemoedigd om niet te veel binnen te blijven wanneer het weer kouder wordt. Het lichaam van uw kat zal zich aanpassen aan de lagere temperaturen door middel van de groei van een dikkere vacht en de opbouw van afweer tegen winterse invloeden.

Als uw kat buiten een schuilplaats heeft, is het belangrijk om deze te verhogen. Bevroren aarde onttrekt namelijk meer warmte dan bewegende lucht. Zet de ingang uit de wind en overweeg het plaatsen van extra dekens. Let er op dat u vocht, bevriezing of schimmel voorkomt.

Auto's en garages

Als uw kat toegang heeft tot uw garage of auto, wees dan voorzichtig met het starten van uw voertuig. Katten slapen soms op de bovenkant van de motor van geparkeerde auto's, omdat deze beschutting bieden tegen de wind en soms nog warm zijn.

Laat uw kat in de winter nooit onbeheerd achter in de auto. Het koude weer kan de binnenkant van een auto binnen een mum van tijd in een koelkast veranderen.

Voedertijd

Wanneer u etenswaren voor uw kat buiten achterlaat, zorg er dan voor dat u een paar keer per dag controleert of het voedsel niet bevroren is. Het is met name van belang dat uw kat onbevroren water heeft. Als ze geen schoon water heeft zal ze kunnen gaan drinken uit bronnen die verontreinigd zijn met huishoudelijke schoonmaakmiddelen, wegzout en antivries. Vooral antivries is aantrekkelijk voor katten en uiterst gevaarlijk, dus zorg ervoor dat u gemorste vloeistoffen op uw oprit direct opruimt.

Zomer

Zomertijd is vlooientijd. U kunt overwegen om met uw dierenarts te praten over preventieve vlooienbehandelingen, vooral wanneer u in bezit bent van een buitenkat.

Wanneer u een witte kat heeft zal haar vacht en huid niet voldoende dekking geven om beschermd te worden tegen de zon. U zult daarom een paar druppels zonnebrand op de toppen van haar oren en neus moeten smeren.

Laat uw kat nooit alleen achter in de auto wanneer het warm is. Een kat kan ernstig ziek worden of sterven van de blootstelling, zelfs wanneer deze kort is, aan de extreme hitte die zich in een auto kan ontwikkelen.

Meer water

Zowel binnen- als buitenkatten hebben extra water nodig tijdens warm weer, omdat ze gemakkelijk kunnen uitdrogen. Kijk uit voor de tekenen van een hartaanval:

· Extreme kortademigheid

· Glazige ogen

· Onstabiliteit

· Wankelen, braken

· Een donkerrode of paarse tong.

Wanneer u denkt dat uw kat een hartaanval heeft moet u haar onmiddellijk naar een dierenarts brengen. Probeer in de tussentijd haar lichaamstemperatuur te verlagen door koel (niet koud of bevroren) water over haar lichaam te gieten en laat haar daarnaast kleine hoeveelheden koel (wederom niet koud of bevroren) water drinken.

Laat uw kat aan een paar ijsblokjes likken en wanneer u in het bezit van geplastificeerde ijsblokjes bent, leg deze dan op het hoofd, de nek of borst van uw kat.

Katten en andere sterke dieren kunnen de meeste weersveranderingen wel aan. Een klein beetje hulp tijdens deze periode zal uw kat gelukkig en gezond houden.

[ ↑ skip to content ↑ ]