[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Tandheelkundige zorg voor katten

Geloof het of niet, de tandverzorging van uw kat is net zo belangrijk als de zorg voor uw eigen gebit. Goede tandverzorging voor katten is cruciaal voor hun algehele gezondheid.

Plak en tandsteen

De combinatie van speeksel, eiwitten, bacteriën en voedseldeeltjes vormen samen een geleidelijke opbouw van plak. Plak is de waas die u op uw tanden voelt als u 's ochtends wakker wordt. Binnen 24 uur kan de plak zich omvormen tot tandsteen, een harde, geelachtige aanslag op de tanden. Plak veroorzaakt ook gingivitis - een infectie van het tandvlees - wat de eerste fase van een parodontale ziekte is.

Een probleem op alle leeftijden

70% van de katten hebben voordat ze de leeftijd van twee jaar hebben bereikt al een parodontale ziekte. Andere typen tandvleesziekten beginnen zelfs eerder. De belangrijkste oorzaak van een tandvleesziekte is de ophoping van plak, omdat plak uit een groot aantal bacteriën bestaat. Deze bacteriën kunnen zich uitbreiden naar de longen, lever, nieren en hart, waardoor er een infectie ontstaat. Parodontale ziektes zijn pijnlijk, zelfs als uw kat geen signalen van pijn vertoont.

Veelzeggende tekenen

Uw dierenarts zal in staat zijn eventuele problemen tijdens de jaarlijkse controle van uw kat te ontdekken, maar tot het zover is zijn hier een aantal dingen waar u op moet letten:

  • Slechte adem
  • Gele en bruine vlekken op de tanden - normale tanden moeten altijd wit zijn
  • Een rode lijn rondom de tandvleeslijn (gingivitis)
  • Moeilijkheden met eten
  • Bloedend tandvlees

Goed poetsen

De tandverzorging van uw kat kan worden opgedeeld in 3 delen: 1) Regelmatig tandenpoetsen,

2) Speciaal voedsel dat werkt als een tandenborstel

3) Regelmatige controles bij uw dierenarts - elke 6 maanden of TEN MINSTE één keer per jaar

Poetsen wordt gemakkelijker als u begint wanneer uw kat nog jong is, alhoewel u ook succes kunt hebben als u begint bij een oudere kat, ervan uitgaande dat ze geen pijnlijke tandvleesziekte heeft.

Gebruik geen tandpasta die ontworpen is voor mensen. Er zijn speciale tandpasta's voor dieren die bovendien veiliger zijn. Vraag uw dierenarts of dierenartsassistente wat hij of zij u zou aanbevelen en laat hen u zien wat u precies moet doen.

U moet de tanden van uw kat minstens één keer per week poetsen, alhoewel één keer per dag het beste is.

Speciale voeding

Naast of in plaats van het tandenpoetsen kunt u ook gebruik maken van speciale voeding. Science Plan Feline Oral Care heeft een unieke structuur en grootte en vermindert plak en tandsteen al vanaf de eerste hap. Gewoon droog voedsel verwijdert geen plak.

Dental Care

Dit is de eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat de tanden van uw kat iedere dag 'geborsteld' worden.

Vergeet niet om regelmatig langs uw dierenarts te gaan - het in goede conditie houden van de tanden van uw kat is essentieel voor haar algehele gezondheid.

[ ↑ skip to content ↑ ]