Is je kat aangekomen?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als baasje ben je verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je kat. Het is van vitaal belang dat je de weegschaal in de gaten houdt en ervoor zorgt dat je kat nooit te weinig of te veel weegt. Het kan echter moeilijk zijn om deze balans te behouden, aangezien het gewicht van katten op natuurlijke wijze zal variëren al naargelang de verschillende levensfases waarin ze zich bevinden. Een gecastreerde kat zal bijvoorbeeld minder voer nodig hebben dan voorheen en kan al snel gaan lijden aan overgewicht of obesitas als de hoeveelheid of het type voer niet wordt afgestemd op de lichamelijke veranderingen.

Het is niet altijd even eenvoudig, maar door te weten waar je op moet letten en hoe je hen kan bijstaan tijdens hun dieet en dagelijkse routine kan je mogelijke gezondheidsproblemen een halt toeroepen nog voor ze de kop opsteken.

Waarom is overgewicht een probleem?

Volgens International Cat Care hebben studies aangetoond dat obesitas de levensverwachting van katten verlaagd. Katten met overgewicht lopen ook een groter risico op tal van andere ziektes zoals:

  • Diabetes
  • Artritis
  • Urinewegproblemen
  • Kanker

Overgewicht kan er ook toe leiden dat je kat zich niet comfortabel voelt of minder tevreden is, waardoor het moeilijk voor ze is om een gelukkig leven te leiden. Het is dan ook jouw taak om:

  1. Ervoor te zorgen dat je kat op een gezond gewicht blijft.
  2. Ze te helpen bij het afvallen als ze al aan overgewicht lijden.

Hoe weet ik of mijn kat te veel weegt?

Regelmatige gewichtscontroles zorgen ervoor dat je het snel in de gaten krijgt als het gewicht van je kat toeneemt. Als je kat het fijn vindt om af en toe zachtjes te worden gestreeld, dan kan je ook op de volgende dingen letten:

  • Heeft je kat een 'schortje' of vetrol onderaan de buik en tussen de achterpoten?
  • Kan je de ribben van je kat voelen als je zachtjes drukt bij het strelen? Als dit niet het geval is, dan is er waarschijnlijk te veel vet aanwezig.
  • De schouders en borstkas van je kat zouden vanuit bovenaanzicht breder moeten zijn, terwijl de zijkant - de zone tussen de ribben en het bekken - dan weer smaller hoort te lijken, zoals een taille. Vanuit zijaanzicht dient de lichaamscontour van de kat naar boven toe te gaan daar waar de borstkas overgaat in het achterlijf.

Waarom weegt mijn kat te veel?

De meeste katten hebben overgewicht omdat ze te veel eten krijgen, en het is maar al te makkelijk te begrijpen waarom dit gebeurt. We merken al snel hoe blij ze worden van speciale traktaties of nieuw voer.

Om je kat echter weer op gewicht te krijgen, zal je echter hun calorie-inname moeten beperken en/of hun activiteitsniveau moeten opkrikken. Bij het afbouwen van het aantal calorieën is het belangrijk om rekening te houden met enkele zaken. Het kan gevaarlijk zijn om de porties van hun gebruikelijke voer simpelweg te beperken omdat dit ertoe kan leiden dat ze te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgen. Dit kan er ook voor zorgen dat je kat honger heeft en gefrustreerd raakt, waardoor ze al sneller zal bedelen, eten gaat stelen of zich agressief opstelt.

Enkele tips om het gewicht van je kat onder controle te houden

Jouw dierenarts is de aangewezen persoon om een gezond eetschema op te stellen voor een kat met overgewicht. Je kan ook aan de slag met de volgende tips:

  • Geef katten meerdere kleine maaltijden per dag. Als je vaak niet thuis bent, dan kunnen een voerbal of een voerdispenser met timer handig van pas komen.
  • Als je kat om eten bedelt, dan kan je ze verwennen met extra veel knuffels en aandacht.
  • Zorg ervoor dat je elke dag wat tijd vrijmaakt om met je kat te spelen. Verwen ze met nieuwe speeltjes, of gewoon met papierproppen.
  • Haal een lange krabpaal of een speeltuig in huis om je kat aan te moedigen te klimmen.
  • Door het voer wat hogerop of net op verschillende plekken in huis te zetten, zal je kat moeten bewegen om meer voedsel te kunnen bemachtigen.
  • Kijk uit met snacks, deze kunnen immers erg calorierijk zijn.
  • Vraag je dierenarts om aanbevelingen voor voer dat is aangewezen om het gewicht van je kat onder controle te houden.
  • Geef je kat voer uit blikjes of zakjes, zo zijn ze sneller verzadigd en zullen ze minder bedelen om snacks.
  • Zorg er steeds voor dat je kat evenwichtige en volledige voeding krijgt.

De uiterlijke verantwoordelijkheid voor het gezonde gewicht van je kat ligt bij jou. De dierenarts kan je echter wel vertellen of je kat overgewicht heeft en een actieplan opstellen zodat je huisdier gezond en gelukkig blijft.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten

  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Senior 11+ Kattenvoer met Kip

    <p> <strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Healthy Ageing 11+</strong> is samengesteld om gezonde hersenen en nieren bij katten van 11 jaar en ouder te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, omega-3 vetzuren en L-carnitine.</p><p></p>