[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Spelen met uw kat

Spelen met uw kat is een belangrijk onderdeel van het behoud van hun gezondheid en uw band met hen. Gelukkig zijn ze dol op spelen!

Het bieden van mogelijkheden om alleen te spelen is met name belangrijk voor binnenkatten, vooral als ze een groot deel van de dag alleen doorbrengen.

Kittens en volwassen katten worden beide gestimuleerd door dezelfde soort spelletjes, alhoewel kittens niet veel aanmoediging vereisen om aan de slag te gaan. Het kattenspel gaat bijna geheel over het stimuleren van jachtgedrag.

Katten hebben een sterke instinctieve wens om prooien te achtervolgen en te doden, dus u zult het meeste succes hebben als u de acties kan nabootsen van iets waar ze graag op jaagt.

Het juiste speelgoed Het eerste wat u zal willen is het vinden van goed speelgoed om zo te spelen met uw kat. Als u probeert om het gedrag van het jagen naar prooien te stimuleren, dan moet u geen gebruik maken van uw handen. Zelfs wanneer uw kat zachtaardig is, kan ze bijten als ze te enthousiast wordt. U wilt dat uw kat uw handen associeert met aaien en voeren, niet met jagen en doden.

Goed kattenspeelgoed is gemakkelijk te vinden en meestal hoeft u dit niet eens te kopen. Ze zijn meestal net zo geïnteresseerd in een stuk papier of een ping-pong bal als in fabrieksspeelgoed.

Opgerolde ballen van aluminiumfolie, plastic doppen van flessen, papieren zakken of iets dat makkelijk beweegt en een beetje geluid maakt zijn een uitstekende kandidaat om te worden omgezet in kattenspeelgoed.

Gevaren

Wees voorzichtig met stukken touw, elastische banden of iets anders dat uw kat zou kunnen inslikken. Sommige dunnere stukjes touw kunnen, wanneer uitgerekt, zelfs scherp worden. Dit kan goed speelgoed zijn, maar u mag uw kat hier niet onbeheerd mee laten spelen.

Geluidstimulatie

Speelgoed met belletjes of een 'rinkelend' geluid zijn vooral goed om aan uw kat te geven als ze vaak alleen achtergelaten wordt, omdat het lawaai fungeert als een extra stimulans.

Een belangrijk punt om te onthouden wat betreft al dit speelgoed is dat u ze als alternatief moet gebruiken om zo verveling te voorkomen. Gooi niet al uw kattenspeelgoed op de vloer om ze daar vervolgens achter te laten. Katten zijn heel slim en zullen snel genoeg hebben van het speelgoed.

Leg in plaats daarvan slechts één of twee stukken speelgoed neer en verander ze regelmatig. Dit zal voor uw kat veel interessanter zijn.

Spelletjes

Een fantastisch soort speelgoed voor u en uw kat om mee te spelen is het soort dat een bal, muis of veer aan het einde van het touwtje heeft zitten. Soms is het touwtje ook gekoppeld aan een stokje. Deze speeltjes maken het voor u gemakkelijk om een bewegende prooi voor uw kat te na te bootsen.

Probeer een klein dier te imiteren die onopvallend rond uw meubels loopt. Of zwaai het door de lucht als een vogel en laat het intussen landen op en opstijgen van de grond. Neem uw tijd, laat uw kat de 'prooi' voor een tijdje achtervolgen en najagen. Laat uw kat na vijf of tien minuten de muis bespringen of de vogel uit de lucht grissen. Het is belangrijk dat uw kat het gevoel heeft dat ze een succesvolle jacht heeft gehad.

Uw kat kan op het speelgoed kauwen of het wegvoeren. Als u er beide nog plezier in heeft, dan kan het speelgoed opnieuw tot leven komen, of u kunt een nieuw stuk speelgoed introduceren. Alles met een touwtje eraan mag niet worden achtergelaten zodat uw kat er op kan kauwen en het door kan slikken. En vergeet niet dat het belangrijk is om het speelgoed fris en spannend te houden.

Favorieten

Katten kunnen erg gehecht raken aan klein gevuld speelgoed en eens in de zoveel tijd zullen ze deze mee naar buiten brengen om er mee te spelen. Sommige zullen miauwen en janken om hun favoriete knuffeldier. Er is geen sluitende verklaring waarom ze dit doen; echter, het is wel leuk en een deel van uw kat haar spelletje.

Hoe vaak?

Twee speelsessies per dag zou voor zowel u als voor uw kat fantastisch zijn. Een speelsessie voor het naar bed gaan (of zelfs een derde toevoegen) zal een kat die meestal 's nachts problemen veroorzaakt wat rustiger maken.

Wees niet ontmoedigd als uw kat de eerste keer geen zin heeft om te spelen. Blijf proberen en u zult vanzelf ontdekken hoe en wanneer uw kat wil spelen.

[ ↑ skip to content ↑ ]