[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Een goede verzorging begint bij u thuis


Waarom u zelf net zo belangrijk voor de gezondheid van uw kitten bent als uw dierenarts

Checking cats' pawsEen goede en regelmatige verzorging van uw kitten begint bij u thuis. Net als bij mensen is voorkomen beter dan genezen. U bent degene die uw kitten het beste kent van allemaal en dus is er niemand beter geschikt dan u om te fungeren als de 'ogen' en 'oren' van uw dierenarts.


Jong geleerd, oud gedaan

Het is belangrijk om uw kitten er aan te laten wennen dat ze regelmatig op schoot wordt genomen en door u wordt gecontroleerd. Dat maakt het leven voor iedereen gemakkelijker. Hier is een aantal zaken waar u op moet letten:

  • haar gewicht
  • de conditie van haar vacht
  • de ogen en oren
  • de tanden en het tandvlees
  • haar pootjes en voetkussentjes

Wordt uw kitten dik?

U wilt niet dat uw kitten te zwaar wordt. Maar te licht is ook niet goed en kan een teken van ziekte zijn. Uw dierenarts moet de groei en het gewicht van uw kitten bijhouden. Als u de gegevens zelf wilt bijhouden, kunt u de Hill’s Groeikaart hier downloaden en de groei in een grafiek vastleggen.

Wanneer u maar een beetje bezorgd bent over het gewicht van uw kitten, maak dan een afspraak met uw dierenarts.


Ziet de vacht van uw kitten er gezond uit?

Uw kittens vacht moet stralen van gezondheid. Kijk hem goed na op schilfers of sneetjes. Ziet u vlooien of vlooienpoepjes? Is haar vacht ruw of dof - dit kan wijzen op een voedingsgebrek of ziekte. Praat met uw dierenarts als u zich zorgen maakt.


Controleer de ogen en oren van uw kitten

Kijk goed naar uw kittens ogen. Zit er afscheiding in? Ziet u rode plekjes in het oogwit? Trek het benedenooglid zachtjes naar beneden - de binnenkant moet er roze uitzien.

Kijk nu goed in haar oren. Die moeten schoon en roze zijn, en er mag geen vuil in zitten of een vieze geur vanaf komen.

Als u zich zorgen maakt om de ogen of oren van uw kitten, moet u dit bespreken met uw dierenarts.


Controleer de tanden en het tandvlees van uw kitten

Doe het bekje van uw kitten voorzichtig open. Ziet haar tandvlees er roze en gezond uit? Zit er geen tandsteen op haar tanden (dat ziet er geel of bruin uit)? Normaal gesproken mag u geen tandsteenafzetting vinden op het gebit van uw kitten. Ruikt haar adem goed?

Gebitsproblemen komen veel voor bij katten. U kunt ze helpen voorkomen door de gewoonte te ontwikkelen om de tanden van uw kitten driemaal per week te poetsen. Tandpasta met vlees- en vissmaak kunt bij de meeste dierenartsen en dierenwinkels kopen. Een kleine, zachte kindertandenborstel is prima. Let er echter wel op dat u deze goed gescheiden houdt van de tandenborstels van de rest van de gezinsleden.

Wanneer uw kitten volwassen is geworden raadt uw dierenarts u misschien Hill's Science Plan Feline Oral Care voer aan of Hill's Prescription Diet t/d. Hiervan is gebleken dat het de aanmaak van tandplak, tandsteen en verkleuring significant vermindert.


Bekijk de klauwtjes en voetkussentjes van uw kitten

Zitten er geen sneetjes of barstjes in? Moeten haar nagels worden geknipt? Uw dierenarts kan u laten zien hoe u het beste de nagels van uw kitten knipt.


Weet wat bij uw kitten normaal is

Het belangrijkste onderdeel van een gezondheidscontrole die u thuis uitvoert is misschien wel dat u leert wat 'normaal' is voor uw kitten. Heeft ze bijvoorbeeld vreemde knobbels of bulten? Als er iets is waar u zich zorgen over maakt, bel dan meteen de dierenarts.

[ ↑ skip to content ↑ ]