[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Houd uw kitten in conditie

Katten hebben, net als mensen, beweging nodig om fit en gezond te blijven. Het ligt echter niet voor de hand dat ze met grote regelmaat naar het fitnesscentrum zullen gaan.

Meer informatie

Uw kitten op haar mooist

Wat betreft de verzorging van hun vacht zijn kittens fanatieke dieren. Ze leren van hun moeder hoe ze zich schoon en netjes moeten houden. Soms kunnen ze echter wel wat hulp gebruiken.

Meer informatie

Kennismaken met de dierenarts

U wilt ongetwijfeld het allerbeste voor uw kitten en één van de belangrijkste dingen die u moet doen is het vinden van een uitstekende dierenartspraktijk. U zult er per slot van rekening jaren op terug willen vallen. U kunt uw familie of vrienden vragen wat een goede praktijk is of gewoon vertrouwen op uw instinct. Is het personeel vriendelijk, hulpvaardig en deskundig? Wat zijn de openingstijden en wat gebeurt er als uw kitten buiten deze uren onwel wordt? Veel dierenartsen bieden tegenwoordig veel meer dan alleen medische zorg en chirurgie.

Meer informatie

Uw kitten inenten - vaccinatie

Uw nieuwe kitten begint haar leven met een gedeeltelijk natuurlijke immuniteit die zij van haar moeder heeft meegekregen, maar naarmate deze minder wordt moet u haar laten inenten om haar gezond te houden. Het is absoluut noodzakelijk om uw kitten te laten inenten. Dit beschermt haar tegen levensbedreigende ziekten. De meeste dierenartsen raden een combinatievaccin ('cocktail') aan dat wordt gegeven wanneer uw kitten tussen de 8-9 weken en tussen de 11-12 weken oud is.

Meer informatie

Chippen

U mag uw kitten niet naar buiten laten voordat ze de eerste serie inentingen heeft afgemaakt. En zelfs dan moet u nog een week of twee wachten om er zeker van te zijn dat de beschermende werking van het vaccin is ingetreden.

Meer informatie

De verzorging van het gebit van uw kitten

Wanneer u uw kitten mee naar huis neemt, heeft ze zeer waarschijnlijk al haar 'melktanden' al. Deze eerste tanden verschijnen met ongeveer drie weken. Als ze 15 weken oud is gaan ze los zitten en vallen ze uit.

Meer informatie

Vlooien en wormen

Uw kitten zal de aandacht die u, uw gezin en uw vrienden aan haar besteden geweldig vinden, maar niet het gezelschap die ze van parasieten krijgt. Vlooien, wormen en mijt komen ontzettend veel voor, en het is dus zeer waarschijnlijk dat uw kitten er op een gegeven moment mee te maken krijgt. Het goede nieuws is dat parasieten niet schadelijk en gemakkelijk te bestrijden zijn.

Meer informatie

Een poezelige vacht voor uw kitten

Elke nieuwe kitteneigenaar wil dat zijn schattige nieuwe huisdier uitgroeit tot een gezonde, tevreden kat. Daarom is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw kitten goed gezond blijft. Het juiste voer en het voltooien van de eerste inentingsronde zijn bijvoorbeeld essentieel voor de gezondheid van uw kitten.

Meer informatie

Alles wat u moet weten over steriliseren en castreren

Tenzij u een nestje wilt fokken met uw nieuwe kitten, is sterilisatie of castratie het beste wat u kunt doen om uw kitten een plezierig leven te bieden. Waarom? Omdat u zich niet alleen geen zorgen meer hoeft te maken over een ongewenste zwangerschap van uw poes, maar ook omdat u voorkomt dat uw kater seksueel gedrag gaat vertonen - zoals sproeien en krijsen - wat zeer onaangenaam kan zijn.

Meer informatie

Kitten gezondheidscheck-up bij 6 maanden

Na zes maanden is het aan te raden om een afspraak met de dierenarts te maken om uw kitten grondig te laten onderzoeken. De dierenarts zal bekijken of uw kitten op schema ligt in haar ontwikkeling en groei, en zal haar daarom wegen en aan een algemeen gezondheidsonderzoek onderwerpen.

Meer informatie

Opgroeien

Wanneer ze zes maanden oud is, heeft uw kitten driekwart van haar volwassen grootte bereikt. Maar laat u niet misleiden door de buitenkant - ze ziet er misschien uit als een volwassene, maar daarom gedraagt ze zich er nog niet naar (het is net een echte tiener)! Spelen en ondeugend doen zijn nog aan de orde van de dag.

Meer informatie

Een goede verzorging begint bij u thuis

Een goede en regelmatige verzorging van uw kitten begint bij u thuis. Net als bij mensen is voorkomen beter dan genezen. U bent degene die uw kitten het beste kent van allemaal en dus is er niemand beter geschikt dan u om te fungeren als de 'ogen' en 'oren' van uw dierenarts.

Meer informatie

De verzorging van het blijvende gebit van uw kitten

Het poetsen van de tanden van uw kitten is niet zo moeilijk als het lijkt. Als u er vroeg mee begint en een speciale kattentandpasta gebruikt, kijkt uw kitten er zelfs naar uit.

Meer informatie

Giftige kamerplanten

Veel katteneigenaren hebben er in de afgelopen paar jaar voor gekozen om hun kat binnenshuis te houden. Dit is begrijpelijk aangezien de gevaren van verkeersongevallen op zowel het platteland als in de stad aanzienlijk zijn.

Meer informatie

Slecht gedrag afleren

Sproeien is doodnormaal gedrag voor katten en hun manier om een plek te markeren met informatie over zichzelf. Maar daarom is het nog niet prettig als het in uw woonkamer gebeurt! Voordat u een sproeiprobleem probeert op te lossen, is het belangrijk om te weten of uw kitten echt sproeit of gewoon plast.

Meer informatie

Vrij van haarballen

Katten zijn erg schone wezens en uw kitten zal ongeveer vijf uur per dag besteden aan persoonlijke verzorging door haar vacht te likken. Hierbij krijgt ze losse haren binnen. Deze zijn lastig om uit te spugen, dus ze de meeste haren slikt ze gewoon door. In de meeste gevallen levert dit geen problemen op en raakt ze de haren via de ontlasting weer kwijt.

Meer informatie

Controleren op aandoeningen aan de urinewegen

Uw kitten kan het u niet vertellen als ze zich niet lekker voelt, en daarom moet u letten op mogelijke gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan. Eén zo'n probleem kan FLUTD zijn, een aandoening aan de lagere urinewegen. Neem contact op met uw dierenarts in geval van: pijn tijdens het plassen, veranderingen in het gedrag of bloed in de urine.

Meer informatie

Uw kitten is bijna volwassen

Na één jaar is uw kitten een volwassen kat. Ze gedraagt zich misschien nog steeds als een ondeugende kitten, maar haar behoeften zijn veranderd.

Meer informatie

Wanneer moet u de dierenarts bellen?

U kent uw kat beter dan wie dan ook en als u zelfs maar een beetje bezorgd bent, moet u niet aarzelen en meteen uw dierenarts bellen. U kunt zich beter om niets zorgen maken dan omgekeerd en er is geen dierenarts die u een vals alarm kwalijk neemt. Wanneer moet u de dierenarts bellen? Bel uw dierenarts als u één van de volgende zaken opmerkt: verminderde eetlust, braken,diarree of verstopping, hoesten, hijgen of moeite met ademhalen, bloeden,hinken, vieze ogen of oren, lusteloosheid, vermoeidheid of verminderde activiteit, overdreven krabben of erg rode huid. meer drinken dan normaal. moeite met plassen, jammeren van de pijn of miauwen, opgezwollen poten of gewrichten of iets anders waardoor u bezorgd bent.

Meer informatie

Een nieuw voer introduceren

Nu uw kitten bijna een volgroeide kat is, is het de bedoeling dat u haar normale kittenvoer vervangt voor wat meer volwassen voer, omdat dit voer beter voorziet in haar behoeften. Nieuw voer moet altijd geleidelijk worden geïntroduceerd - zelfs als uw kitten of kat ervan lijkt te houden - omdat dit de kans op maagproblemen aanzienlijk vermindert. Veranderingen in de voeding beïnvloeden verschillende dieren op verschillende manieren, dus het is belangrijk om voorzichtig om te springen met deze verandering.

Meer informatie

Volgroeid en fit

Wanneer uw kitten met één jaar volgroeid is, heeft ze voer voor een volwassen kat nodig met de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Volwassen katten verbruiken minder energie dan kittens, dus als u haar kittenvoer blijft geven, kan dat overgewicht tot gevolg hebben.

Meer informatie

[ ↑ skip to content ↑ ]