[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Help uw kitten een sociale kat te worden

Het socialiseren van uw kitten

U wilt dat uw kitten opgroeit tot een kat die goed op mensen reageert en een echte vriend en metgezel is. Houd er dan rekening mee dat katten een erg korte socialisatieperiode hebben. De eerste vier tot 16 weken zijn van groot belang voor de ontwikkeling van sociaal gedrag.

De vroegste ervaringen van uw kitten

Voordat uw kitten bij u komt wonen, is er interactie geweest met haar moeder, de andere kittens in het nest en mensen.

Kittens moeten er al vroeg aan wennen dat ze worden opgepakt en vastgehouden - het liefst door verschillende mensen - zodat ze niet eenkennig worden. Ze moeten ook vertrouwd raken met de omgeving en de geuren en geluiden van het dagelijks leven.

Volhouden

Uw kitten komt waarschijnlijk bij u in huis wanneer ze acht tot 12 weken oud is. Ervan uitgaande dat ze al veel met mensen in contact is geweest, zal het niet al te moeilijk zijn om het goede werk van uw voorganger voort te zetten en ervoor te zorgen dat ze later een vriendelijke, blije en zelfverzekerde kat wordt.

Wanneer uw kitten voor het eerst bij u thuis komt, houd er dan rekening mee dat alles nogal een grote indruk op haar kan maken. Breng haar dus naar een rustige en veilige plek waar haar etensbak en kattenbak staan. Geef haar veel liefde, stel haar op haar gemak, aai haar zachtjes en praat met een zachte, rustige stem.

U creëert ook een band door te spelen. Uw kitten zal snel mee willen doen.

Kinderen en kittens

Uw kitten moet zo snel mogelijk in contact worden gebracht met kinderen om te voorkomen dat ze later niets van ze moet hebben en ze zelfs zal bijten.

Als u zelf kinderen hebt zult u merken dat die natuurlijk heel blij zijn met de komst van een nieuwe kitten. Uw taak is het om ze te leren dat een kitten geen speelgoed is en dat ze haar voorzichtig moeten behandelen. Het 'speelkwartier' is voorbij zodra uw kitten aangeeft dat ze er geen zin meer in heeft. Waarschuw uw kinderen ook dat ze eventueel kan krabben of bijten.

Mensen buiten het gezin

Het is een goed idee om uw kitten aan zo veel mogelijk mensen te laten zien. Zo voorkomt u dat ze later bang wordt voor vreemden.

Uw kitten en andere huisdieren

Het zijn natuurlijk niet alleen mensen aan wie uw kitten moet wennen. Als u andere huisdieren hebt, moet ze daar ook mee overweg kunnen. Een grote ren met gaas eromheen kan handig zijn als u uw kitten voorstelt aan de hond of kat des huizes. Op die manier voelt uw kitten zich veilig tijdens het 'kennismakingsproces'. Haast u hierbij niet en laat uw kitten niet alleen met een andere hond of kat totdat u er helemaal zeker van bent dat ze elkaar niets doen.

Verlatingsangst bij kittens

Mooi, u hebt goed uw best gedaan en uw kitten kan goed overweg met mensen. Maar jammer genoeg is ze nu zó op u gesteld, dat ze het erg vervelend vindt wanneer u de deur uitgaat.

Verlatingsangst, waarover vroeger alleen werd gesproken bij honden, wordt nu ook erkend als een probleem dat voorkomt bij katten.

U kunt verlatingsangst bij uw kitten herkennen als ze gestrest lijkt wanneer u weggaat. Ze kan bijvoorbeeld buitensporig veel mauwen of het huis bevuilen terwijl u weg bent.

U kunt verlatingsangst helpen voorkomen door uw kitten niet te lang alleen te laten en niet al te omstandig te laten merken dat u het huis verlaat (bijvoorbeeld door 10 minuten lang naar uw huissleutels te lopen zoeken). Als uw kitten het huis bevuilt, straf haar dan niet. Katten begrijpen straf niet en aangezien haar gedrag wordt veroorzaakt door stress, kan het de situatie alleen maar erger maken.

Uw dierenarts kan u nog meer advies geven.


[ ↑ skip to content ↑ ]