[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Is uw hond kieskeurig?


U voert uw hond het meest voedzame en smakelijke eten dat er is, en hij ruikt en likt er alleen maar aan. Het is tijd voor zijn volgende maaltijd, maar hij eet niet. Het lijkt erop dat u een kieskeurige hond heeft!

U denkt misschien dat uw hond verscheidenheid in zijn eten wil of nodig heeft. De waarheid is dat hij graag de rest van zijn leven iedere dag hetzelfde voedsel eet - natuurlijk wel op voorwaarde dat het een heerlijke, voedzame maaltijd is.

Vergeet niet dat uw hond een afstammeling is van opportunistische jagers die gewend waren om te eten wat ze te pakken konden krijgen.

Slechte gewoontes

Vaak wordt het probleem van kieskeurige honden wat betreft hun eten niet veroorzaakt door hun gedrag. Het voeren van etensrestjes aan uw hond of het geven van te veel traktaties kan kieskeurig gedrag stimuleren. Uw hond zal leren om eten te vermijden in de hoop om zo spannender voedsel te krijgen dan dat in zijn kom zit. Dus stop met het voeren van etensrestjes aan uw hond en bezuinig op het geven van traktaties.

Wanneer u geprobeerd heeft om uw hond in zijn jongere jaren verschillende soorten voer te geven om zo te zien 'waar hij van houdt', dan heeft u hem de indruk gegeven dat hij kan wachten op iets beters. Als u meerdere blikjes voedsel opent om zo uw hond te verleiden om tijdens elke maaltijd iets te eten, dan heeft uw hond u getraind.

De meest effectieve manier om dit gedrag te corrigeren is door uw hond te laten begrijpen dat er geen keuzes zijn. Laat zijn voedsel een half uur liggen en haal het weg als hij er niet van eet. Leg zijn voedsel weer terug zodra het tijd is voor zijn volgende maaltijd en haal het wederom na een half uur weer weg. Na een dag of twee kan uw hond gaan rondsnuffelen voor extra traktaties. Geef hem deze niet en houd vast aan uw planning. Uw hond sterft niet van de honger. Als hij honger heeft, dan zal hij wel eten. Het kan zijn dat u te kampen krijgt met wat geklaag, maar deze techniek is zeer effectief om het kieskeurige gedrag te stoppen.

Geleidelijke verandering

Als u wijzigingen in het voedsel van uw hond aanbrengt, doe dit dan geleidelijk. Begin met het mengen van een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer met het oude voer en verhoog geleidelijk aan de hoeveelheid van het nieuwe voer, terwijl u de hoeveelheid van het oude voer verlaagt. Dit zal helpen om uw hond te laten wennen aan het nieuwe voer en een hongerstaking voorkomen. Als u wisselt van nat voer naar droogvoer, probeer dan om wat warm water met het droge voer te mixen. Laat het natte voedsel niet te lang buiten liggen omdat het, zeker bij warm weer, kan bederven.

Als uw hond plotseling kieskeurig wordt en hij heeft dit gedrag nog niet eerder vertoond, dan kan hij lijden aan een medische aandoening. Kijk uit voor braken, diarree, lethargie of gewichtsverlies en aarzel niet om uw hond mee te nemen naar de dierenarts wanneer u denkt dat hij ziek is.

[ ↑ skip to content ↑ ]