[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Ouder wordende honden

De trieste realiteit van het zijn van een hondeneigenaar is dat uw hond waarschijnlijk sneller ouder wordt dan u. Ouder wordende honden hebben iets meer aandacht nodig, maar kunnen tot op het laatste moment nog steeds met veel voldoening een gezond en plezierig leven leiden.

Het belangrijkste dat u kunt doen voor uw hond is goed voor hem te zorgen voordat hij oud wordt. Het regelmatig bezoeken van de dierenarts zal helpen om medische aandoeningen, die erger kunnen worden naarmate de hond ouder wordt, vroegtijdig te behandelen.

Goede tandheelkundige zorg gedurende het leven van uw hond zal ervoor zorgen dat uw hond waarschijnlijk minder last zal hebben van tandvleesontstekingen en tandvleesziekten. Weinig mensen beseffen hoe snel plak en tandsteen zich kunnen ophopen op de tanden van een hond, dus een goed tandheelkundig regime is van vitaal belang.

Regelmatige lichaamsbeweging zorgt ervoor dat uw hond in een goede conditie is zodra hij ouder wordt. Daarnaast heeft hij zo minder kans op overgewicht.

Leeftijdgerelateerde aandoeningen

Honden kunnen op hun oude dag last hebben van dezelfde aandoeningen die mensen hebben. Zo zijn veel oudere honden gevoelig voor artritis of algemene spierstijfheid. U kunt helpen door ze een beetje tijd te geven om los te komen voordat u ze meeneemt voor een wandeling. Het verstrekken van een prettig zacht bed zal het opstaan en liggen ook wat gemakkelijker maken.

Een hondenbed zal ook zorgen voor wat extra warmte voor uw hond bij het slapen gaan. Zodra honden ouder worden, verliezen ze enige mogelijkheid om hun lichaamstemperatuur in bedwang te houden. Zorg er altijd voor dat u uw hond niet ergens achterlaat waar hij oververhit of juist onderkoeld kan raken.

Regelmatig verzorgen

De huid en het haar van uw hond kunnen lijden onder het feit dat zijn lichaam minder natuurlijke oliën produceert die de huid en het haar soepel en vochtig houden. Uw hond blijven borstelen zal de huid helpen te stimuleren om zijn eigen olieachtige afscheiding te produceren. U kunt ook met uw dierenarts praten over een shampoo of huidbehandeling die helpt de huid vochtig te houden en irritaties kalmeert.

Het gehoor of zicht van een hond kan slechter worden door ouderdom. Op het eerste gezicht is dit moeilijk op te sporen. Alle honden zijn vertrouwd met hun omgeving en zullen zich geleidelijk aanpassen naarmate ze hun zintuigen kwijtraken. Als uw hond zijn zicht verliest, maak dan geen radicale veranderingen aan de indeling van uw huis. Een oude hond kan heel bedreven zijn in het vinden van zijn weg door geur en zijn geheugen. U kunt uw hond wel de toegang tot de trap beperken, omdat deze gevaarlijk kan zijn als hij niet goed kan zien.

Slechthorend

Als uw hond zijn gehoor verliest, dan kan het zijn dat u moet communiceren met handgebaren in plaats van gesproken commando's. Als dit geen onderdeel was van zijn eerdere training, dan kan het tijd zijn voor een kleine opfriscursus. In tegenstelling tot wat velen denken, kunnen oude honden best nieuwe trucjes leren en zullen ze blij zijn met de aandacht en mentale stimulatie.

Wanneer de spieren van uw hond verzwakken, kan hij incontinent worden. Besteed extra aandacht aan uw hond, omdat hij wat sneller en vaker moet worden uitgelaten.

Honden die ouder worden hebben minder calorieën nodig om goed gevoed te zijn en zijn gevoeliger voor een gewichtstoename vanwege hun verminderde fysieke activiteit. Overleg met uw dierenarts voor het vinden van hondenvoer dat geschikt is voor uw oudere hond en hem zo helpt sierlijk ouder te worden.

[ ↑ skip to content ↑ ]