[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Wanneer uw hond ernstig ziek is


Als uw hond ernstig ziek, heel oud of gewond is, dan kan het zijn dat u voor de moeilijke keus staat om hem wel of niet te laten inslapen (euthanaseren). Het belangrijkste om te onthouden is dat uw hond lijdt en dat zowel u als uw dierenarts het gevoel hebben dat hij zijn goede levenskwaliteit niet meer terugkrijgt. Euthanasie is dan een humane en verantwoorde keuze.

Vertaald uit het oud-Grieks als "goede dood", wordt euthanasie meestal uitgevoerd door het injecteren van een hoge dosis barbituraten (een effectieve verdoving) in de bloedbaan. Dit leidt tot snel in slaap vallen, bewusteloosheid en een hartstilstand, meestal in minder dan een minuut. Sommige dierenartsen kunnen dit bij u thuis uitvoeren, maar meestal vindt euthanasie plaats in de praktijk van de dierenarts.

Geruststelling

Sommige eigenaren kiezen ervoor om erbij te zijn terwijl hun hond wordt ingeslapen. Dit geeft hen de kans om definitief afscheid te nemen. Het geeft ook de gelegenheid om uw hond gerust te stellen en ervoor te zorgen dat de laatste momenten gevuld zijn met warmte en liefde.

Sommige eigenaren vinden het echter te pijnlijk om aanwezig te zijn bij het 'inslapen' van hun hond. Dit is ook een geheel aanvaardbare keuze. De dierenarts zal u aanraden om nog wat tijd alleen door te brengen met uw hond voordat ze de injectie geven. Ze zullen behulpzaam en meelevend zijn en ervoor zorgen dat de laatste momenten vredig verlopen.

Uw hond zal uitgegroeid zijn tot een geliefd familielid en dus is het volkomen normaal om verdriet te hebben wanneer hij komt te overlijden. Denk aan al die prachtige momenten die u samen heeft gehad en bedenk dat u uw best heeft gedaan om van uw hond te houden, voor hem te zorgen en dat u hem tot het einde toe gelukkig hebt gemaakt.

[ ↑ skip to content ↑ ]