Alles wat u moet weten over steriliseren en castreren

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

88852652

Het allerbeste wat u voor uw pup kunt doen is om hem of haar te laten castreren of steriliseren. En wel hierom:

Gesteriliseerde en gecastreerde puppy's ontwikkelen zich gezond en zitten lekkerder in hun vel

Als trotse eigenaar van een teefje, zal het u wellicht interesseren dat het weghalen van de eierstokken het risico op kanker aan de borst en baarmoeder kan verkleinen. Het verkleint ook de kans op baarmoederhalsontsteking. Allemaal voordelen en daar komt nog bij dat u geen risico meer loopt op een onvoorziene zwangerschap. Sommige dierenartsen steriliseren een teefje het liefst voor de eerste loopsheid, anderen juist niet. Praat daarom met uw dierenarts over het juiste moment voor de ingreep.

Als u een reu hebt, is het goed om te weten dat u door castratie tumoren in de teelballen voorkomt en ook prostaatproblemen kunt voorkomen. Tevens wordt het risico op de langzame ontwikkeling van tumoren en hernia's verkleind. 

De voordelen voor u

Het voor de hand liggende voordeel voor u en uw gezin om uw puppy te laten helpen, is dat u nooit te maken zult krijgen met een ongewenst nest. Maar er zijn nog andere voordelen. Reutjes die op jonge leeftijd worden gecastreerd, zijn minder agressief, worden minder afgeleid door loopse teefjes, zijn minder geneigd om hun territorium af te bakenen door overal een plasje te doen en zullen niet zo snel op uw meubels of tegen uw been proberen aan te klimmen!

Door een teefje te laten steriliseren, voorkomt u dat reuen bezit nemen van uw tuin en vermindert u haar neiging om te gaan zwerven en zich voort te planten.

U zou natuurlijk kunnen denken dat u met de verkoop van de jongen van een rashond aardig wat geld kunt verdienen. Maar bedenk wel dat zelfs voor ervaren fokkers de meeste 'winst' weer wordt uitgegeven aan dekkingskosten, inentingen en andere kosten in verband met de gezondheid. Fokken betekent ook een hoop werk en specialistische kennis, dus alles bij elkaar genomen is het iets dat u het beste kunt overlaten aan professionals. 

De voordelen voor de maatschappij

Helaas krijgen elk jaar heel veel honden een spuitje om ze te laten inslapen. De meeste van deze honden zijn per ongeluk ter wereld gekomen door loslopende, ongesteriliseerde honden. Wanneer u uw pup laat steriliseren, draagt u in ieder geval niet bij aan dit probleem.

Eventuele zorgen over castratie of sterilisatie

Ondanks al deze zwaarwegende argumenten voor sterilisatie of castratie maakt u zich misschien toch nog zorgen. Laten we een paar veelvoorkomende zorgen bespreken:

Zorgen over het laten opereren van uw puppy

Niemand tilt licht aan een operatie van zijn puppy, maar u moet zich realiseren dat het een routine-ingreep is die statistisch gezien erg veilig is. De medische voordelen zijn veel groter dan de risico's.

Zal mijn puppy dik worden?

Er is geen enkele reden waarom een gesteriliseerde of gecastreerde pup dik zou moeten worden. U moet alleen goed in de gaten houden dat u zijn voeding afstemt op de hoeveelheid beweging die hij krijgt. U kunt ook overgaan op een lichter voer, zoals Hill's™ Science Plan™ Light zodra hij één jaar oud is.

Het karakter van mijn puppy zal veranderen

Maar dan alleen ten goede! Hij wordt minder agressief, heeft minder de neiging om aan de wandel te gaan en hoeft niet meer zo nodig zijn territorium af te bakenen (met overal een plasje).

Wat komt er bij kijken?

Uw huisdier heeft een algehele narcose nodig voor deze ingreep. Bij een reu worden beide testikels weggehaald en bij een teefje worden de baarmoeder en eierstokken of alleen de eierstokken weggehaald.

Normaal gesproken zal uw dierenarts u vragen om uw puppy gedurende twaalf uur voor de operatie niets te eten of te drinken te geven.

Waarschijnlijk mag u uw puppy nog dezelfde dag weer mee naar huis nemen, hoewel hij soms nog een nachtje moet blijven als hij erg suf is. Het kan zijn dat uw dierenarts u adviseert om hem die avond een lichte maaltijd te geven, die hij eventueel zelf aan u meegeeft.

Zodra uw pup weer thuis is heeft hij een paar dagen rust nodig en wat extra aandacht. Laat hem geen sprongen maken en aan zijn hechtingen knabbelen. Als oefening mag u hem alleen 'gecontroleerde bewegingen' laten maken en dan alleen onder uw begeleiding. De dierenarts zal u verder vertellen hoe u voor hem moet zorgen en u laten weten wanneer uw puppy terug moet komen voor controle. Gewoonlijk wordt u gevraagd om tien dagen na de operatie terug te komen om de hechtingen te controleren en eventueel te laten verwijderen.

Dit vind je misschien ook interessant

  • Je puppy gezond houden

    Jij bent de aangewezen persoon om je puppy gezond en vitaal te houden.
  • Vlooien op honden vinden en verwijderen

    Dogs running Informatie over de waarschuwingssignalen, symptomen en behandelingen van seizoensallergieën bij honden en jeuk ten gevolge van teken, vlooien en ander ongedierte.
  • De vacht van je puppy verzorgen

    Dogs running Alle puppy's moeten dagelijks verzorgd worden, en niet alleen om de conditie van hun huid en vacht te verbeteren.
  • Zomerse warmte

    Een hittegolf of warme periode op komst? Met onze tips bescherm je je hond tegen de zon en help je hem genieten van het warme weer.

Gerelateerde Producten