[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Een bepaald ras?

Een bepaald ras?

Misschien hebt u al een zeer vastomlijnd idee over het soort hond dat u wilt. Maar als u niet helemaal zeker weet welk ras het beste bij u past, kunt u beter wat huiswerk doen, gezien het feit dat er meer dan 400 rassen zijn om uit te kiezen.

Het internet

Dit is een uitstekende plek om uw zoektocht te starten. Er zijn talloze websites gewijd aan specifieke hondenrassen. Er zijn zelfs sites waarop u een quiz kunt doen om te zien welk ras het best bij u past. Praat ook met mensen die al in het bezit zijn van het hondenras dat u in gedachten hebt. Ook uw dierenarts kan u advies geven. Sommige dierenartsen bieden in dit geval zelfs een gratis consult aan. Uw dierenarts kan u ook vertellen of het ras dat u in gedachten hebt de neiging heeft tot bepaalde erfelijke aandoeningen en of de fokker bepaalde gezondheidstests moet uitvoeren. Hoe meer u te weten komt over het ras dat u wilt aanschaffen, des te zekerder bent u dat u goed voor hem kunt zorgen.

Stel de juiste vragen

Uw dierenarts kan u helpen met de juiste vragen die u aan een fokker kunt stellen over de volgende gezondheidstests en of deze van toepassing zijn op het ras dat u wilt aanschaffen:

  • Van honden van een groot ras moeten de heupen worden gecontroleerd op heupdysplasie (HD). De uitkomsten hiervan worden heupscores genoemd. Hoe lager de score, hoe beter de heupen.
  • Bij sommige rassen, bijvoorbeeld Collies, Labradors en Ierse Setters, moeten speciale oogtests worden afgenomen.
  • Bij andere rassen moeten bloedtests voor specifieke aandoeningen worden afgenomen, bijvoorbeeld de ziekte Von Willebrand bij Dobermanns.

Om u te helpen beslissen

Als u jonge kinderen hebt, kunt u beter voor een sociaal en gelijkmatig ras kiezen. Als u veel buitenactiviteiten onderneemt kunt u het beste voor een ras kiezen dat dit heerlijk vindt en mee kan doen met uw activiteiten. Als u daarentegen de voorkeur geeft aan een rustiger leven, of een kleine tuin hebt, kunt u beter kiezen voor een wat kleiner ras, dat graag binnenshuis is en minder beweging nodig heeft. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden hoe uw hond zal zijn als hij volwassen is. U hebt nu de ruimte voor de puppy, maar wat gebeurt er als de hond zijn volwassen grootte heeft bereikt? Sommige honden hebben bovendien meer verzorging nodig dan andere. Een langharig ras moet dagelijks worden geborsteld en gekamd, en een onstuimige hond als een Dalmatiër heeft heel veel beweging nodig.

[ ↑ skip to content ↑ ]