[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Honden en onweer

Honden die bang zijn voor onweer

Boxer puppyAngst voor onweer is een veelvoorkomende fobie bij honden. Het wordt meestal gekenmerkt door verstoppen, janken, blaffen, krabben of zelfs urineren. Niemand weet precies waarom honden bang zijn voor onweer. Het lijkt bij het ene ras meer voor te komen dan bij het andere.

Angst voor onweer is moeilijk te behandelen, maar het is belangrijk om het toch te proberen omdat de angst vaak erger wordt naarmate de hond ouder wordt. Honden met angst voor onweer kunnen al angstig gedrag vertonen lang voordat het onweer begint. Neertikkende regen op het dak van het huis, felle lichtflitsen of zelfs een daling van de luchtdruk kunnen al genoeg zijn om tot een angstige reactie te leiden. Honden die bang zijn voor onweer zijn vaak ook bang voor vuurwerk.


Straf of knuffel niet

Bij deze fobie is het belangrijk dat u uw hond niet straft wanneer hij bang is. Daarnaast moet u hem ook niet te veel knuffelen, omdat dit het probleem alleen maar kan verergeren. Het straffen van uw hond zal hem alleen maar banger maken, omdat hij het onweer dan niet alleen met angst maar ook met straf zal associëren.

Het te veel knuffelen of troosten van uw hond is ook onverstandig, omdat uw hond zo leert dat angstig gedrag goed en prettig voor u is. 


Veilig en wel

Eén van de eerste dingen die u moet doen voor een hond die bang is voor onweer is hem gedurende de storm een veilige plek geven. Hondenkooien (die gebruikt worden voor het vervoeren van honden) onder een bed of stoel zijn goede verstopplekken voor een hond. Uw hond kiest voor deze locaties omdat ze hem een beschermd gevoel geven. Bovendien wordt het lawaai waar hij zo bang voor is op deze manier gedempt. Mocht uw hond nog geen plek hebben uitgekozen, geef hem er dan één. U kunt een paar traktaties op de desbetreffende plek achterlaten om hem aan te sporen om hier naar toe te gaan gedurende de storm.

Het bieden van een veilige plek voor uw hond om naar toe te gaan tijdens een storm zal enkele tekenen van angst verhelpen, maar dringt niet door tot de kern van het probleem. Dit is een moeilijke taak en iets waar u waarschijnlijk de hulp van een dierenarts of een gedragsspecialist voor nodig heeft. De sleutel tot succes is uw hond ongevoelig te maken voor het geluid van onweer of andere stimuli die verband houden met onweer. Hoe eerder u begint met de behandeling, des te sneller u positieve resultaten zult zien.


Vertrouwdheid zorgt voor tevredenheid

De desensibilisatie moet geleidelijk worden gedaan. U wilt dat uw hond gewend raakt aan het geluid van onweer en dit als normaal bestempelt. Dit wordt meestal gedaan door het geluid van onweer af te spelen bij een laag volume en met korte tussenpozen.

Het geluid van onweer moet onregelmatig zijn om zo het echte onweer te stimuleren. Houd intussen het gedrag van uw hond nauwlettend in de gaten. Probeer hem af te leiden tijdens het afspelen van het geluid door hem te laten apporteren of een andere plezierige activiteit met hem te ondernemen. Als uw hond te bang is om hier aan deel te nemen, moet u het bandje met onweer afzetten en het later opnieuw proberen. Dit kan een lang proces zijn waarbij veel geduld nodig is, maar uiteindelijk zal uw hond zich veel comfortabeler voelen gedurende een storm.


[ ↑ skip to content ↑ ]