[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

De eerste drie maanden

Voor elk ras geldt dat alle puppy's zich op dezelfde manier ontwikkelen. Ze gaan door dezelfde fasen van kind-zijn tot volwassenheid. Voor u is het niet alleen interessant om deze fasen te kennen, het is ook belangrijk om te weten waar uw puppy in de diverse stadia van zijn leven toe in staat is.

Meer informatie

Uw puppy mee naar huis nemen

U hebt uw nieuwe puppy uitgezocht, gedag gezegd tegen de fokker en de broertjes, zusjes en moeder van uw puppy die achterblijven, en u gaat op weg naar huis. Hopelijk bent u door alle opwinding in verband met de komst van uw nieuwe huisvriend niet vergeten om een paar belangrijke maatregelen te nemen. Het is waarschijnlijk de eerste keer dat uw puppy geen vertrouwde dingen, geuren en omgeving om zich heen heeft en daardoor is het een periode vol stress voor hem.

Meer informatie

De voeding van uw puppy

Het eerste jaar van uw puppy is het belangrijkste. Net als zijn voer. Geef uw puppy de eerste dagen hetzelfde voer dat de fokker hem ook gaf. Daarna kunt u langzaam overgaan op een ander voer, als u dat wenst.

Meer informatie

Kennismaken met de dierenarts

Eén van de eerste dingen die u moet doen zodra uw puppy thuis is, is een afspraak maken met de dierenarts. Maar hoe vindt u een dierenarts die bij u past? Aanbevelingen van familie en vrienden kunnen handig zijn, maar als zij niemand weten moet u vertrouwen op uw gevoel.

Meer informatie

Is uw tuin veilig voor uw puppy?

Uw tuin moet een veilige en fijne plek zijn voor het hele gezin. Uw puppy hoort daar natuurlijk ook bij. Veel doodgewone tuinartikelen kunnen echter gevaarlijk en soms zelfs fataal zijn voor honden.

Meer informatie

Zorgen voor parelwitte tanden

Wanneer uw puppy drie tot vier weken oud is, komen de tijdelijke tanden oftewel de melktanden door. Het melkgebit bestaat uit 28 tanden. Vanaf 3 tot 4 maanden laten ze los en vallen ze uit. Dan worden ze gewisseld voor permanente tanden.

Meer informatie

Alles wat u moet weten over steriliseren en castreren

Het allerbeste wat u voor uw pup kunt doen is om hem of haar te laten castreren of steriliseren. Gesteriliseerde en gecastreerde puppy's ontwikkelen zich gezond en zitten lekkerder in hun vel. Als trotse eigenaar van een teefje, zal het u wellicht interesseren dat het weghalen van de eierstokken het risico op kanker aan de borst en baarmoeder kan verkleinen.

Meer informatie

Zesmaandelijkse gezondheidscontrole

Met zes maanden is het aan te raden om een afspraak met uw dierenarts te maken om uw puppy grondig te laten onderzoeken. Uw dierenarts zal willen controleren of de groei en ontwikkeling van uw pup op schema liggen, dus zal hij of zij uw puppy wegen en de algehele gezondheid vaststellen.

Meer informatie

Het verzorgen van de vacht van uw puppy

Elke puppy moet dagelijks worden geborsteld en niet alleen voor een betere huid en vacht. Door te borstelen leert uw puppy te accepteren dat mensen aan hem zitten en het verstevigt de band tussen u beiden.

Meer informatie

Houd uw pup in conditie

Er zijn enorm veel dingen die u zult leren over uw nieuwe puppy wanneer u hem mee naar huis neemt. Eén van de belangrijkste daarvan is zijn voeding. Welk voer u kiest hangt van u beiden af, maar onthoud dat een puppy in de groei meer calorieën, mineralen, eiwitten en vitaminen nodig heeft dan een volwassen hond.

Meer informatie

Let op het gewicht van uw pup

Wist u dat een huisdier al overgewicht heeft als hij 15% zwaarder is dan zijn ideale gewicht? Omgerekend is dat al bij 330 gram voor een kleine hond zoals een Chihuahua en bij 7,5 kilogram voor een Rottweiler. Veel eigenaren beseffen gewoon niet hoe dik hun huisdieren zijn, omdat het opslaan van vet zo'n geleidelijk proces is. Bovendien gaan mensen zelden naar de dierenarts voor klachten die verband houden met het gewicht van hun huisdier.

Meer informatie

Houd uw puppy gezond

U bent de aangewezen persoon om uw nieuwe puppy vitaal en in blakende gezondheid te houden. U bent niet alleen verantwoordelijk voor zijn dagelijkse verzorging, maar u bent ook degene die hem het beste kent.

Meer informatie

De verzorging van het gebit van uw pup

Een slecht gebit komt vaak voor bij honden. Het is daarom dan ook belangrijk om er vanaf het begin veel aandacht aan te besteden.

Meer informatie

Uw puppy wordt volwassen

Als uw puppy één jaar oud is, is hij een volwassen hond. Hij gedraagt zich misschien nog als een ondeugende puppy, maar zijn behoeften zijn veranderd.

Meer informatie

Uw puppy tegen ziekten inenten

Inentingen kunnen uw puppy beschermen tegen diverse ernstige ziekten. De volgende ziekten klinken nogal eng, maar als u ervoor zorgt dat uw puppy de juiste inentingen krijgt, hoeft u zich er nooit meer zorgen om te maken.

Meer informatie

Gezondheidsproblemen waar u uw puppy niet tegen kunt inenten

Natuurlijk zijn er ook gezondheidsproblemen waar zelfs een ingeënte puppy af en toe last van kan hebben, zoals diarree, braken, oorontsteking of mijt.

Meer informatie

Eerste hulp

Laten we hopen dat uw puppy zich nooit ernstig verwondt, maar energiek en dartel als hij is, zal hij zo nu en dan vast wel een paar schrammetjes oplopen en dan is het handig als u wat weet van eerstehulpverlening.

Meer informatie

[ ↑ skip to content ↑ ]