Je puppy aan een halsband en riem laten wennen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De puppyfase is een periode waarin je maatje aan veel nieuwe dingen moet wennen. Zo zal hij kennis (moeten) maken met een halsband en leren wandelen aan de riem. In dit artikel vertellen we je hoe je dat aanpakt.

Honden halsband en lijn

Het duurt een paar weken voordat je puppy aangelijnd naar buiten mag. Totdat je puppy is ingeënt, moet je je maatje namelijk dragen om besmettelijke ziekten te voorkomen. Je kan hem of haar in deze periode wel alvast laten wennen aan het dragen van een halsband.

Wat voor halsband bij een pup?

We raden aan om voor een puppy halsband met gesp te kiezen – en zeker geen ketting of wurghalsband. Controleer ook goed of de halsband niet te strak zit. Je moet gemakkelijk 2 vingers tussen de halsband en de nek van je pup kunnen steken.

Je puppy laten wennen aan een halsband

Als je je pup wil laten wennen aan de halsband, kies je een moment waarop er iets leuks gaat gebeuren. Zoals voedertijd, wanneer je met hem of haar gaat spelen of wanneer je je pup mee naar buiten neemt. 

Je pup zal de eerste keer hoogstwaarschijnlijk de halsband over zijn kop proberen te trekken. Gewoon negeren! Zodra hij of zij ermee stopt, prijs je je pup uitbundig. Leid de aandacht daarna af met iets leuks en doe de halsband af en weer om. Zo went je pup aan de routine die hoort bij het om- en afdoen van de halsband.

Je pup is meestal binnen een paar dagen aan de halsband gewend. Zodra hij of zij er geen erg meer in heeft, kan je hem permanent om laten. We hebben twee belangrijke tips voor wanneer dit moment aangebroken is:

  • Je puppy groeit razendsnel, dus controleer elke paar dagen of de halsband niet te strak zit. 

  • De kans is groot dat je je puppy tijdens de eerste paar weken een keer kwijtraakt. We raden daarom aan om een identificatieplaatje aan de halsband te bevestigen. Wist je dat je jouw hond (of kat) moet laten chippen en registreren? Dit is al een aantal jaren wettelijk verplicht.

Maak wandelen gemakkelijker met een hondentuigje

Op straat zie je steeds vaker dat een hond een tuigje draagt in plaats van een ‘ouderwetse’ halsband. Het voordeel van een tuigje bij je pup, in plaats van een halsband, is dat bij het trekken aan de riem de druk niet wordt uitgeoefend op de nek, maar wordt verdeeld over de borstkas van je puppy. De impact op de nek van je pup (en mogelijk daarmee gepaarde pijn) is daardoor minder.

Er zijn ontzettend veel soorten en maten hondentuigjes. Zo is er een borsttuigje, een ‘H’-tuigje en een instaptuigje. Een ‘Y’-tuigje is een populair tuigje dat over de borst van je hond loopt. De voorpoten en schouders van je pup worden niet beperkt en de druk wordt goed verdeeld. Een ander populair hondentuigje is de Julius-K9. Deze heeft een sportief en dynamisch ontwerp, is stevig en wordt ervaren als handig in gebruik en comfortabel voor je puppy.

Benieuwd naar de opties? Neem dan eens een kijkje bij een dierenspeciaalzaak of overleg met je dierenarts of en welk tuigje het meest geschikt is voor jouw pup.

Kort houden met het hondentuigje of de halsband

Wanneer je pup gewend is geraakt aan zijn honden halsband, dan kun je hem eenvoudig leren dat hij kort wordt gehouden via de band:

  • Wring je vingers in de halsband (om een soortgelijk gevoel te creëren als wanneer een riem bevestigd zou zijn aan de halsband) en houd het lichaam van je pup met één hand tegen; zorg dat je pup stopt met trekken. 

  • Prijs je puppy zodra hij stil staat (en probeer geen aandacht te schenken aan eventueel geworstel).

  • Door je hond op deze manier in bedwang te houden, leert en accepteert hij dat hij niet weg kan wanneer hij zijn halsband om heeft: erg belangrijk! 

Kies je voor een hondentuigje bij je pup en is hij gewend geraakt aan het aandoen en dragen hiervan? Dan kun je hem op dezelfde manier leren hoe hij kort gehouden wordt. Het enige verschil: je wringt je vingers in het tuigje, ter hoogte van waar de riem bevestigd wordt.

Tijd voor een riem bij je hond

Lukt dragen van de halsband of het tuigje en het korthouden wanneer je pup de halsband of het tuigje om heeft? Dan is het tijd om de riem te bevestigen. Laat je pup de riem een tijdje rondslepen en zorg dat hij of zij vertrouwd raakt met het gevoel van aangelijnd zijn. 

Je kan de riem af en toe oppakken, maar blijf dan wel stilstaan. Op die manier begrijpt je pup dat hij aan de lijn niet overal naartoe kan: hij zit aan jou vast. Zodra je puppy dat snapt en accepteert dat hij aan jou ‘vastzit’ tijdens het wandelen, prijs je hem uitbundig en laat je ‘m daarna weer verder lopen. 

Veel plezier en succes met oefenen!

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde producten

  • Medium Puppyvoer met Kip

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Medium Chicken is samengesteld om de immuniteit en de mobiliteit te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
  • Small & Mini Puppyvoer met Kip

    <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de immuniteit te ondersteunen en voor een gezonde ontwikkeling van hersenen, spieren en botten.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  • Puppy Natvoer met Kip

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoury Chicken is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de mobiliteit te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
  • Large Breed Puppyvoer met Kip

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.