[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Houd uw pup in conditie

Voeding en beweging: hoe zorgt u ervoor dat uw puppy opgroeit tot een fitte en gezonde hond?

Er zijn enorm veel dingen die u zult leren over uw nieuwe puppy wanneer u hem mee naar huis neemt. Eén van de belangrijkste daarvan is zijn voeding. Welk voer u kiest hangt van u beiden af, maar onthoud dat een puppy in de groei meer calorieën, mineralen, eiwitten en vitaminen nodig heeft dan een volwassen hond.

Er zijn tegenwoordig heel veel merken dierenvoer verkrijgbaar. De prijs en kwaliteit varieert echter enorm. Om de beste keuze voor uw puppy te kunnen maken is het handig als u inzicht hebt in de samenstelling van de beschikbare soorten voer.
Wat staat er op de menukaart van uw puppy?

Kip, lever, soja, rijst, maïs en olie. Dat zijn de grondstoffen voor het voer van uw puppy. Maar de kwaliteit van de ingrediënten bepaalt de mate van verteerbaarheid en de voedingswaarde van het voer dat u kiest.

De volgende ingrediënten leveren de essentiële voedingsstoffen voor uw puppy: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Maar het is belangrijk dat deze voedingsstoffen voorkomen in de juiste verhouding. Zoals u misschien al verwachtte, bevatten sommige soorten dierenvoer een onjuiste verhouding van deze voedingsstoffen en moeilijk te verteren ingrediënten van mindere kwaliteit. Klik hier voor meer informatie over ingrediënten.

Aangezien er zo enorm veel verschillende soorten voer zijn om uit te kiezen, weet u misschien niet welke het beste is voor uw puppy. Het is hoe dan ook een goed idee om advies aan uw dierenarts te vragen voordat u een beslissing neemt.

Hoe voert u uw puppy?

Dat klinkt als een domme vraag, nietwaar? Toch is het dat absoluut niet. Er zijn namelijk diverse manieren om honden te voeren.

Eerst moet u beslissen of u droog- of blikvoer wilt geven, of een combinatie van beiden. Droogvoer is in het algemeen goedkoper, vooral voor grotere hondenrassen. Maar zowel blik- als droogvoer kan een complete en evenwichtige voedingswaarde bevatten. Vraag uw dierenarts of hij u iets kan aanbevelen.

Compleet? Of als aanvulling?

Op het etiket van het voer dat u kiest, leest u of het compleet is of alleen geschikt als aanvulling. Een compleet voer levert alles wat goed is voor uw puppy. U kunt dit als enig voer geven met daarnaast water om te drinken. Voer als aanvulling moet worden gemengd met een ander soort voer om uw puppy een uitgewogen dieet voor te schotelen. Het meeste voer voor puppy's is overigens compleet.

Beweging: essentieel voor uw puppy en goed voor uzelf

Wanneer uw puppy al zijn inentingen heeft gehad, wilt u graag met hem naar buiten. Beweging is van groot belang. Het is niet alleen goed voor zijn lichamelijke ontwikkeling, het is ook geestelijk stimulerend en hij kan contact met anderen maken. Lees meer over het socialiseren van uw puppy.

Kies voor u naar buiten gaat een geschikte riem uit, misschien eentje met een extra lange lijn totdat u er zeker van bent dat uw puppy niet wegloopt. Mocht uw pup erg trekken, dan is het ook mogelijk om een riem met een tuigje aan te schaffen.

Daarna moet u even uw huiswerk doen om te weten te komen in welke parken en plantsoenen u de hond los mag laten. Grote landschapsparken en velden zijn erg leuk voor honden, maar controleer of ze daar los mogen lopen en kijk uit voor loslopend vee. En vergeet de opruimzakjes voor de hondenpoep niet.

Overdrijf het niet

Door dagelijkse beweging ontwikkelt uw puppy sterke spieren en uithoudingsvermogen, maar overdrijf het niet. U deelt de dag goed in als u kort maar vaak gaat wandelen. U bent misschien geneigd om lekker door de grote buitenwereld te zwerven met uw nieuwe metgezel, maar denk er aan dat hij nog maar een baby is en voortdurend groeit. Spaar de uitjes dus niet op voor de weekenden met daarin lange tochten, want daardoor raakt uw puppy oververmoeid en dat kan leiden tot klachten aan de botten en gewrichten.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de duur en frequentie van de beweging in de gaten te houden. Als u toch niet zeker weet hoeveel beweging goed is voor uw puppy, vraag uw dierenarts dan om advies en begeleiding.

[ ↑ skip to content ↑ ]