[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hondenhelden: reddingshonden

26/02/2013

Behalve dat honden geweldige huisdieren zijn, spelen ze in onze maatschappij ook op andere gebieden een belangrijke rol. Bij veel rampsituaties zijn reddingshonden van onschatbare waarde: sommige deskundigen schatten dat één hond het werk van meer dan 20 mensen kan doen.

Reddingshonden kunnen veel meer terrein afleggen dan mensen. Omdat ze veel beter ruiken, zien en horen zijn ze in staat om veel subtielere levenstekens op te pikken.

De werksnelheid van de honden is een grote bepalende factor voor het hogere aantal overlevenden bij veel rampen, vooral bij lawines. Meer dan 90% van de slachtoffers overleeft als ze binnen 15 minuten na te zijn bedolven worden gevonden. Dat cijfer daalt drastisch naar slechts 30% als ze pas na 30 minuten worden gevonden.

Reddingshonden worden meestal getraind op het uitvoeren van één of twee taken: het spoor van een geur volgen of een gebied doorzoeken. Die twee taken vragen verschillende vaardigheden en training. Als iemand ergens in de wildernis verdwaald is, zal de reddingshond hem opsporen met behulp van een voorwerp van de verdwaalde persoon om de geur op te pikken. De hond zal dan de geur volgen totdat hij de vermiste persoon heeft gevonden.

Na een aardbeving of lawine moet de reddingshond alle mensen die in gevaar zijn snel opsporen. Dat betekent zijn neus in de lucht houden en instinctief iedere menselijke geur in het rampgebied oppikken. Zodra de hond een plaats signaleert, kan de reddingsploeg beginnen met het uitgraven van bedolven mensen.

Honden die vooral gebruikt worden als reddingshond zijn honden die gefokt worden om vee te hoeden of voor de jacht, omdat ze vaak de juiste werklust hebben. Met de juiste training kan echter elke hond met het juiste temperament een reddingshond worden.

Het belangrijkste voor een goede reddingshond is de uitgebreide training. Ze moeten 100% gehoorzaam en geestelijk en lichamelijk klaar zijn voor het werk. Ze moeten afgericht worden voor een aantal verschillende situaties, van aardbevingen en rampen in stedelijke gebieden tot lawines en de wildernis.

Werken in rampgebieden betekent een zware belasting voor zowel de mensen als de honden die bij de reddingswerkzaamheden betrokken zijn. Het is dus van cruciaal belang dat de fysieke gezondheid en het geestelijke welzijn bij deze honden op het allerhoogste peil gehouden worden.

Alle honden, of het nu hardwerkende reddingshonden zijn of gezelschapsdieren voor thuis, hebben de juiste voeding nodig om een lang en gezond leven te leiden. Daarom is Hill's toegewijd aan het maken van hoogwaardige voeding voor honden van allerlei groottes, rassen en leeftijden.

[ ↑ skip to content ↑ ]