[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Snacks zijn leuk voor u en uw kat! Ze helpen de band tussen u en uw kat versterken.

Katten zijn van nature jagers en ze gaan er automatisch vanuit dat u dat ook bent. Als u haar af en toe iets lekkers geeft, dan denkt ze dat u uw 'prooi' met haar deelt - ook al bent u alleen maar op jacht geweest naar de juiste snacks bij de plaatselijke dierenwinkel of dierenartspraktijk! Omdat katten hun eten normaal gesproken alleen vrijwillig delen met naaste familieleden, laat u haar door het geven van snacks weten hoe bijzonder zij voor u is. Slechts een of twee snacks per dag, bijvoorbeeld als u thuiskomt van uw werk of van een uitstapje, is voldoende om de onderlinge band te versterken.

Snacks zijn ook voeding

Te veel snacks – of de verkeerde – kan de gezondheid en een succesvol gewichtsverlies van uw kat nadelig beïnvloeden en kan zelfs tot meer overgewicht leiden. In de onderstaande vergelijkingstabel kunt u zien hoe ongezond sommige populaire kattensnacks kunnen zijn:

Kat van 4 kg (238 kcal/dag) Gemiddelde volwassene (lengte: 165 cm, 2000 kcal/dag)
14 g kaas = 1 hamburger en kleine portie frietjes
100 ml melk = 4 koekjes
1 plakje salami = 1 pakje chips en 28 g kaas

Bepaalde etenswaren voor de mens zijn giftig voor katten, vooral chocolade en alles waar cafeïne in zit. Vraag uw dierenarts naar een volledige lijst met etenswaren voor mensen die gevaarlijk zijn voor katten. Voor de zekerheid kunt u het beste nooit uw tussendoortjes aan uw kat voeren.

Het spijsverteringsstelsel en de lichaamsfuncties van de kat zijn nogal anders dan die van de mens, dus geeft u uw kat het beste een snack die speciaal voor katten is gemaakt. Dat wil niet zeggen dat alle speciale kattensnacks ook een goede keuze zijn. Lees de ingrediëntenlijst aandachtig voordat u iets koopt. Gezonde snacks versterken niet alleen de bijzondere band tussen u en uw kat, maar dragen ook bij aan haar algemene gezondheid, zodat u haar met een gerust hart af en toe kunt verwennen.

Laat haar spelen met haar voedsel

Naast de genoemde voordelen van een betere gezondheid en sterkere band tussen u en uw kat, kunnen gezonde snacks uw kat ook helpen om voldoende beweging te krijgen! Katten krijgen zelden uit zichzelf voldoende beweging, omdat ze liever op een warm, zacht plekje liggen te soezen, dus het is aan u om haar actief te houden. Hier volgen enkele ideeën om u op weg te helpen, maar bedenk gerust uw eigen spelletjes, die uniek zijn voor u en uw kat.

  • Speel verstoppertje. Verstop een paar van haar favoriete snacks door het hele huis en kijk hoe ze op jacht gaat om het lekkers te vinden. Verstop de snacks eerst op haar favoriete plekjes en houd rekening met haar leeftijd en conditie. Maak het pas moeilijker als ze daar klaar voor is, zodat ze het niet uit verveling of frustratie opgeeft. Is ze in goede conditie, verstop de snacks dan op lastig te bereiken plekjes, zodat ze moet hengelen of springen om erbij te komen. Zo speelt ze langer en verbrandt ze overtollige calorieën.

  • U bent de leeuwentemmer. Zet een aantal stoelen in een kring, of gebruik de tafel, bank en andere handige meubelen. Zodra de 'circusring' klaar is, leert u haar om op commando op verschillende meubelen te springen. Dit doet u door een snack op het meubelstuk te leggen waarop u haar wilt laten springen en daarbij een bepaald commando te geven, bijvoorbeeld 'kom' of 'spring' en op het meubelstuk te kloppen. Kijk hoe snel ze een bepaalde volgorde kan aanleren: bank, stoel, krabpaal, vloer, en herhaal deze volgorde! Laat haar, als ze het eenmaal doorheeft, een paar rondjes zonder snack doen, zodat u haar niet overvoert, maar sluit wel altijd af met een snack om haar te belonen. Shhht, niet zeggen dat het eigenlijk een training is!

U kunt ook een voerbal of speeltje gebruiken om haar brein en lichaam actief te houden. Katten hebben een sterk jachtinstinct en dit is een geweldige manier voor haar om zich uit te leven. Blijf in de buurt om haar te helpen als het speeltje onder de bank rolt of vast komt te zitten in het vloerkleed.

Het is belangrijk om hoogwaardige, vet- of caloriearme snacks of brokjes te gebruiken, om het afvallen te ondersteunen en gewichtstoename te helpen voorkomen.

Daag haar uit, versterk uw band en oefen gelijkertijd haar probleemoplossend vermogen door middel van een paar leuke spelletjes. Wees creatief! Zij blijft gemotiveerd door de snacks en u hebt plezier om haar capriolen.

[ ↑ skip to content ↑ ]