[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Wie is de baas over uw bed? U of uw kat?

26/02/2013

De persoonlijkheid van uw kat is waarschijnlijk de belangrijkste factor die bepaalt of een afspraak tussen u en uw kat over wie waar slaapt werkt. Sommige katten zijn heel relaxed en slapen overal waar ze maar kunnen, zonder daar op de een of andere manier over te klagen. Andere katten eisen het grote zachte bed in uw slaapkamer helemaal voor zichzelf op. En als u zich netjes gedraagt, mag u er misschien ook wel in.

Als uw kat een groothartig karakter heeft, vindt u het delen van uw bed waarschijnlijk heel knus en geniet u van elkaars gezelschap. Maar als uw kat meer van het brutale type is, het hele dekbed inpikt en u nog net op het randje van het bed mag liggen, zult u wat beter uw best moeten doen om het op uw manier geregeld te krijgen.

De eerste stap om uw dominante kat aan te pakken is haar uit bed zetten en haar naar een speciaal voor haar bestemd slaapplekje te brengen. Spreek uw kat resoluut toe dat ze zich niet dominant mag gedragen. Als dat niet helpt, probeer haar dan op haar eigen slaapplekje buiten de slaapkamer te zetten en doe de deur dicht. Waarschijnlijk zal uw kat dan aan de andere kant van de deur wat verongelijkte geluiden maken, dus stel u erop in om dat te negeren. Als u het niet negeert en toegeeft, zal ze heel snel leren dat aan de deur krabben en janken helpt om te bereiken wat ze wil.

Mensen met katten die niet de baas spelen in bed, kunnen dan weer een kat hebben die net een wekker met een fout ingesteld alarm is. Katten houden van nature van de schemering, wat betekent dat ze graag bij het krieken van de dag opstaan, meestal een paar uur vóór mensen.

In die tijd hebben ze vaak zin om te spelen (lees: 'jagen'), dus alle tenen, vingers of andere ledematen die buiten het dekbed uitsteken kunnen al snel de 'prooi' van hun keuze worden. Als uw kat een actieve jager is wanneer u probeert te slapen, zorg er dan voor dat er enkele speeltjes in de buurt liggen, het liefst speeltjes zonder belletjes!

Zorg er ook voor dat uw kat weet dat ze zich moet aanpassen aan uw ochtendschema. Probeer om niet toe te geven aan wat ze wil als ze wakker wordt – geef haar alleen eten als u zelf opstaat, en speel alleen met haar als u bereid bent om op te staan. Als ze eenmaal doorheeft dat ze om 4 uur 's nachts kan krijgen wat ze wil, zal dat waarschijnlijk ook zo blijven. Als ze weet dat u haar pas geeft wat ze wil wanneer u opstaat, heeft u meer kans dat ze u laat slapen.

Om ervoor te zorgen dat ze vermoeider is als u samen naar bed gaat, maak dan voor bedtijd wat tijd om met haar te spelen. Wat goede lichaamsbeweging voor uw kat zal haar helpen langer te slapen, zodat u ook langer kunt blijven slapen.

Vecht u met uw kat om een plekje in bed, eindigt u op de bank, of wordt uw kat naar een luxe kattenbed verwezen? Vertel ons over de slaapafspraken met uw kat op onze Facebook-pagina!

[ ↑ skip to content ↑ ]