[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Koolhydraten

Energieproducerende voedingsstoffen

De voedingsstoffen die ons van energie voorzien, zijn: koolhydraten, eiwitten en vetten.

KOOLHYDRAAT BRON
Suikers Fruit
Honing
Lactose Melk
Zuivelproducten (melk, suiker)
Zetmeel Mais
Tarwe
Rijst
Gerst
Haver
Aardappelen
Langzaam fermenteerbare vezels zoals cellulose Tarwezemelen
Matig fermenteerbare vezels Rijstzemelen
Erwtenvezel
Tarwezemelen
Snel fermenteerbare vezels Appelen
Citruspulp
Guargom

Enkelvoudige koolhydraten en zetmeel in voedingsmiddelen worden door het lichaam gebruikt als bron voor glucose. Daardoor hebben ze meerdere belangrijke functies, ze

  • zorgen voor energie
  • produceren warmte als ze worden gemetaboliseerd voor energie
  • kunnen worden gebruikt als bouwstenen voor andere voedingsstoffen (bijvoorbeeld bepaalde aminozuren, lactose (de suiker in melk) en vitamine C)
  • zorgen voor opslag van energie in de vorm van glycogeen of vet
[ ↑ skip to content ↑ ]