[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Vitaminen

Vitaminen kunnen in twee hoofdgroepen worden verdeeld, vetoplosbare en wateroplosbare. Daarnaast is er een groep van vitamine-achtige stoffen die lijken op vitaminen, zonder precies in de categorieen te passen.

VETOPLOSBARE VITAMINEN WATEROPLOSBARE VITAMINEN VITAMINE-ACHTIGE STOFFEN
Vitamine A Het vitamine B-complex L-Carnitine
Vitamine D Thiamine (B1) Carotenoiden
Vitamine E Riboflavine (B2) Flavonoiden
Vitamine K Niacine
Pyridoxine (B6)
Pantotheenzuur
Foliumzuur
Cobalamine (B12)
Biotine
Choline
Vitamine C

Om als vitamine te worden geclassificeerd moet een stof een vijftal kenmerken bezitten:

  • Het moet een organische verbinding zijn anders dan vet, eiwit en koolhydraten
  • Het moet een bestanddeel uit het voedsel zijn
  • Het moet in kleine hoeveelheden essentieel zijn voor een normaal fysiologisch functioneren
  • De afwezigheid moet tot een tekortensyndroom leiden
  • Het moet niet gesynthetiseerd worden in hoeveelheden die voldoende zijn om een normale fysiologische functie te ondersteunen.

Individuele vitaminen

VITAMINE A

Vitamine A is noodzakelijk voor:

  • normaal gezichtsvermogen
  • gezonde vacht
  • gezonde huid
  • gezonde slijmvliezen
  • gezonde tanden

VITAMINE D

De voornaamste functie van vitamine D heeft te maken met calcium en fosfor en omvat:

  • verhoging van de darmabsorptie en mobilisatie
  • retentie en botafzetting

VITAMINE E

Vitamine E bestaat in verschillende vormen,waarvan alfa-tocoferol de meest actieve vorm is. Alfa-tocoferol fungeert als:

  • een krachtig biologisch anti-oxidant
  • een hulp bij het behouden van de membraanintegriteit.

Het lichaam produceert als bijproduct van de normale stofwisseling schadelijke vrije radicalen (oxidanten), die schade veroorzaken aan de cellen.Vrije radicalen verzwakken het afweerapparaat, versnellen de tekenen van het ouder worden en spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van veel verschillende aandoeningen. De biologisch actieve anti-oxidanten,waarvan vitamine E een van de belangrijkste is, kunnen het lichaam beschermen tegen de schadelijke effecten van de vrije radicalen, mits de gehaltes aan anti-oxidanten hoog genoeg zijn.Tekenen van vitamine E tekort zijn meestal toe te schrijven aan een gestoorde functie van celmembranen en een verstoring van andere kritieke cellulaire processen.

VITAMINE K

Vitamine K wordt gesynthetiseerd door darmbacterien en reguleert de vorming van verschillende stollingsfactoren.

VITAMINE B COMPLEX

De individuele B-vitaminen hebben specifieke functies, maar in het algemeen:

  • functioneren zij als componenten van enzymen
  • functioneren zij als co-factoren bij metabole processen.

VITAMINE C

Omdat in het lichaam van gezonde honden en katten vitamine C gesynthetiseerd kan worden uit glucose, is het technisch gesproken niet essentieel. Bovendien heeft recent onderzoek het aandachtspunt van preventie van een tekort verschoven naar de behandeling en preventie van ziekten.Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de afweerfunctie.

Vitamine C kan van enig nut zijn bij het herstel van stress ten gevolge van lichaamsbeweging.

L-CARNITINE

L-Carnitine is een van de meest bekende vitamine-achtige stoffen. Het is een natuurlijk voorkomend bestanddeel van alle dierlijke cellen. De primaire functie is het helpen bij de omzetting van vet in energie. L-Carnitine transporteert vetzuren over de binnenmembraan van de mitochondrien (de energiecentrale van de cel), zodat ze geoxideerd en omgezet kunnen worden in energie.

Met het ouder worden, worden de mitochondrien minder effectief en worden er meer vrije radicalen geproduceerd. L-Carnitine helpt de efficientie van de mitochondrien te verbeteren, zodat er minder vrije radicalen worden gevormd en de mitochondriale gezondheid langer wordt bewaard. Lever, skelet- en hartspieren bevatten 95-98% van het L-carnitine in het lichaam en zijn belangrijke opslagplaatsen.

Van L-carnitine is aangetoond dat het katten met overgewicht helpt gewicht te verliezen.

CAROTENOIDEN

Een groep van pigmenten, carotenoiden genaamd, vertonen ook een vitamine-achtige activiteit. Meer dan 600 verschillende stoffen worden geclassificeerd als carotenoiden, maar minder dan 10% kan worden omgezet in vitamine A. Carotenoiden worden overvloedig aangetroffen in oranje en groene groentes. Carotenoiden functioneren als anti-oxidanten.

Puree van witte walnoten Erwten Broccoli Pompoen Wortelen

FLAVONOIDEN

De flavonoiden zijn een andere groep van pigmenten (rood, blauw en geel) die een vitamine-achtige werking hebben. Zij worden aangetroffen in de schillen en vliezen van gekleurde vruchten en groentes. De flavonoiden hebben een sparend effect op vitamine C en ondersteunen verder het anti-oxidantsysteem.

Courgettes Paprika's Aubergine Tomaten Blauwe druiven
[ ↑ skip to content ↑ ]