[ ↓ skip to navigation ↓ ]

De verzorging van
uw kleine hond of dwerghond

Vier stappen naar een
gezondere kleine hond

Gewichtscontrole is essentieel voor een lang, gezond leven. Zelfs een beetje extra gewicht kan voor kleine honden al een groot probleem zijn. U kunt de algemene gezondheid en het welzijn van uw kleine hond ondersteunen in slechts 4 stappen naar het bereiken en behouden van zijn ideaalgewicht.

Belangrijke opmerking voor puppies van kleine rassen of dwergrassen:

Een afslankplan is nooit een veilige optie voor puppies, tenzij uw dierenarts het aanbeveelt. Als u zich zorgen maakt over het gewicht van uw puppy, ga dan naar uw dierenarts. Begin nooit zomaar met hondenvoeding voor gewichtscontrole.

Grote verzorgingstips
voor kleine hondenrassen

Als u uw hond zelf verzorgt, van het trimmen van de vacht tot in bad doen en de verzorging van de nagels, kunt u geld besparen. De meeste verzorgingskarweitjes zijn eenvoudig en u hebt er alleen de juiste verzorgingsspullen en wat basiskennis voor nodig. Als u de slag eenmaal te pakken hebt, veranderen uw verzorgingssessies in heerlijke vertroetel-sessies voor u en uw huisdier waarbij u uw band versterkt. Houd voor een goede start de volgende 5 tips in gedachten:

Ga vaak naar uw dierenarts

Door uw hond regelmatig te laten controleren went hij eraan om naar de dierenarts te gaan, en zo raakt ook de dierenarts beter vertrouwd met uw hond.

Tips om een dierenartsenbezoek
met een kleine hond gemakkelijker te maken

Een bezoek aan de dierenarts kan veel stress opleveren voor uw kleine hond. Er is veel te zien, te ruiken en te horen, en er zijn mensen en dieren die nieuw en vreemd kunnen zijn. Er zijn echter een aantal dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat u en uw hond een comfortabel en productief bezoek aan de dierenarts brengen:

Allergieën en andere hinderlijke
seizoensgebonden problemen

Allergieën komen maar al te vaak voor. Dezelfde pollen en huisstofmijten die allergische reacties veroorzaken bij mensen, veroorzaken vaak ook allergische dermatitis bij kleine honden en dwerghonden. Allergische dermatitis is een ontsteking van de huid, die door veel dingen kan worden veroorzaakt. Meestal is het gevolg ervan dat uw hond likt en krabt en soms zelfs last van haaruitval heeft. Daarbij zorgt het ook voor ongemak bij uw kleine hond.

Uw dierenarts kan helpen de allergie bij uw hond op veel manieren aan te pakken, bijvoorbeeld met injecties, orale medicatie, speciale voeding, topische shampoos, wasbeurten, zalfjes en aanpassingen aan de omgeving. Aarzel niet om uw dierenarts te bellen als u vragen of problemen hebt.

Meer lezen...

Hier volgen enkele vaak voorkomende seizoensgebonden parasieten waartegen u uw hond kunt beschermen

Hartwormen

Hartwormen kunnen voorkomen worden. Deze ziekte is vaak dodelijk, dus neem de stappen die uw dierenarts aanbeveelt om ervoor te zorgen dat uw kleine hond of dwerghond geen hartwormen oploopt. Hartwormen worden vaak overgebracht door steekmuggen. Uw dierenarts kan een preventief middel tegen hartworm voorschrijven, en de aangewezen tests en een preventieschema voor uw hond aanbevelen. Raadpleeg onmiddellijk uw dierenarts als u vermoedt dat uw hond hartwormen heeft.

Vlooien

Als uw hond naar buiten gaat, is het vaak onmogelijk om vlooien helemaal te voorkomen. Een realistischer doel is vlooienbestrijding, vooral in warmere gebieden. Bij vlooienbestrijding moet worden ingegrepen in de levenscyclus van de vlo. Er zijn veel nieuwe, uiterst effectieve topische en orale producten verkrijgbaar. Vaak stofzuigen verwijdert de vlooieneitjes uit tapijt en vloerkleden (gooi de stofzuigerzak meteen weg). Uitwassen van de deken/het kussen van uw hond wordt ook geadviseerd. Als u preventieve maatregelen neemt voordat u vlooien ziet, kunt u uzelf en uw hond veel ongemak besparen.

Teken

Teken verspreiden ziekten zoals de ziekte van Lyme en ehrlichiose. Zowel mensen als huisdieren kunnen deze ziekten oplopen. Controleer uw hond in het tekenseizoen iedere dag op deze vervelende beestjes. Teken moeten altijd zo snel mogelijk worden verwijderd. Draag handschoenen tijdens het verwijderen.

[ ↑ skip to content ↑ ]