Hoewel de Balinees een levendige kat is, is zij ook heel liefdevol en zal rustig bij haar baasje zitten, om al spinnend geaaid te worden.

 

De Balinees in een notendop
The Balinese Cat Breed

De Balinees zal van alle hoge plekjes haar eigen, persoonlijke zitplank maken; ondanks haar slanke figuur is ze een krachtige springer.

Gewichtsklasse:

Katers: groot: > 5 kg 

Poezen: gemiddeld: 3-5 kg

Oogkleur:

blauw

Verwachtingen:

Levensduur: 8-13 jaar 

Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld

Neiging tot verharen: gemiddeld

Vacht:

Lengte: lang

Eigenschappen: zijdezacht, steil

Kleuren: ijsblauw, blauw, chocoladebruin, donkerbruin, crème, rood, lila, reebruin

Patroon: Points (donkere snoet, poten, staart en oren)

Minder allergeen: nee

Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Erkend kattenras

NKFV, FNK, NRKV 

Gangbaarheid: zeldzaam

 

 

De sierlijke Balinees is een kat van gemiddelde grootte met een lang, buisvormig lijf. Ze is beslist een slanke kat met fijne botten, maar ze komt niet mager over.

De kop is lang en wigvormig en de oren zijn zo geplaatst dat het lijkt of ze het verlengde vormen van de wigvorm. De diepblauwe, iets scheve ogen en de donkere kleur op de ledematen, staart, oren en snoet geven de Balinees haar eigen, speciale uiterlijk.

Het haar van de Balinees is niet echt lang maar gemiddeld van lengte. Je kunt de lengte het best bepalen door te kijken naar de vacht op de staart. De vacht is zacht en zijdeachtig, zonder ondervacht.

Persoonlijkheid:

De Balinees is een actieve, vocale kat zoals het een afstammeling van een Siamees betaamt. Krabpalen en hoge zitplankjes zijn vereiste attributen als je een Balinees in huis hebt. Als de Balinees niet in deze attributen wordt voorzien, dan zal ze van alle hoge plekjes haar eigen, persoonlijke zitplank maken; ondanks haar slanke figuur is ze een krachtige springer. Het is heel goed mogelijk dat ze moeiteloos bovenop je koelkast, boekenkast en zelf de bovenkant van de deur springt.

Verzorging:

De Balinees is een slanke, fijn gebouwde kat. Vanwege deze lichaamsbouw moet ervoor gezorgd worden dat ze niet te zwaar wordt. Als ze over voldoende bewegingsruimte beschikt, kan de Balinees over het algemeen voorkomen dat ze te zwaar wordt.

De Balinees is een levendige, maar liefdevolle kat. Ze zal graag rustig bij haar baasje zitten, om al spinnend te worden geaaid. Ze is liefdevol gezelschap.

Geschiedenis:

Het Siamese ras is altijd populair geweest. Aan het begin van de jaren 1950 ontdekten sommige fokkers van Siamezen in de Verenigde Staten dat er kittens werden geboren die pluiziger waren dan een Siamees zou moeten zijn. Ze wisten dat er geen ander ras in hun fokprogramma was ingebracht en dat hun programma klopte. Toch zagen ze steeds voorbeelden van kittens met een vacht die te lang was voor de Siamese standaard. Hoewel de schoonheid van de katten werd erkend, werden deze kittens geplaatst als huisdieren in plaats van fokdieren.

Twee Siamese fokkers, namelijk Helen Smith uit New York en Marion Dorsey uit Californië, werden echter verliefd op het uiterlijk van de Siamese katten met het langere haar en vonden dat deze katten doorgefokt moesten worden. Toen deze fokkers merkten dat er langharige nestjes voortkwamen uit twee Siamese ouders met het langere haar, besloten ze deze kat als een afzonderlijk ras te promoten. Ze begonnen deze kittens te plaatsen bij andere fokkers die hetzelfde doel voor ogen hadden.

Oorspronkelijk was het idee om dit ras de 'Langharige Siamees' te noemen, maar fokkers van Siamezen maakten daar bezwaar tegen. Aangezien de van nature sierlijke beweging van dit ras mensen deed denken aan de bewegingen van Balinese tempeldansers, werd het ras de Balinees genoemd.

Gerelateerde artikelen

 • Heilige Birmaan

  De Heilige Birmaan is een lange kat met een ongewone vachttekening die behoorlijk groot kan worden. Dit ras heeft de neiging zich aan één persoon te hechten.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Chartreux

  De Chartreux is een goede gezelschapskat. Ze is extreem loyaal en liefdevol. Ze past ook goed bij alleenstaande mensen.
 • Noorse Boskat

  154502253 De Noorse Boskat is een grote kat, zwaar gebouwd en heeft een dikke vacht. Ze is liefdevol en aanhankelijk. Wist je dat ze haar voeding zelf reguleert?
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Devon Rex

  154502253 Actief en energiek is de Devon Rex zeker. Een kat van dit ras pleziert haar baasje graag en vraagt daar aandacht en knuffels voor terug.