De Bengaal is een groot en atletisch ras dat zich nauw verbonden voelt met mensen. Ze is een loyale vriend met een lieve persoonlijkheid.

 

De Bengaal in een notendop
The Bengal Cat Breed

Door haar omvang en bespiering lijkt de Bengaal echt op een wilde kat.

Gewichtsklasse:

Katers: groot: > 5 kg 

Poezen: groot: >5 kg

Oogkleur:

blauw

Verwachtingen:

Levensduur: 9-13 jaar

Sociale/aandachtsbehoeften: hoog

Neiging tot verharen: laag

Vacht:

Lengte: kort

Eigenschappen: glanzend, glad

Kleuren: bruin, donkerbruin

Patroon: cypers, gespikkeld, gevlekt

Minder allergeen: nee

Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Erkend kattenras

NKFV, FNK, NRKV 

Gangbaarheid: matig

 

De Bengaal doet qua uiterlijk werkelijk denken aan een wilde kat. Ze is een grote kat en zeer gespierd, hoewel ze verassend licht gebouwd is voor haar omvang. Alles aan haar lijkt groot, massief en fors. Het enige gemiddelde aan haar, is de lengte van haar poten.

De Bengaal heeft een grote, wigvormige kop. Ze heeft een dikke nek, grote voeten en een dikke staart. De patronen zijn meestal beperkt door de inmenging van de cyperse genen in de oorspronkelijke hybridisatie. Een bruingespikkelde Bengaal ziet eruit als een wilde kat. De spikkels op de vacht horen niet netjes in rijen te lopen, maar dienen willekeurig te zijn geplaatst.

De vacht van de Bengaal is kort en kan zelfs een beetje ruig aanvoelen van nature. De vacht is gemakkelijk te verzorgen en vilt niet.

Persoonlijkheid:

Hoewel veel mensen de Bengaal als een wilde kat beschouwen die slechts doet alsof hij tam is, is het ras werkelijk erg lief en aanhankelijk. De Bengaal bindt zich sterk aan de mensen om haar heen en is een loyale vriend. Als een grote, atletische kat, heeft de Bengaal behoefte aan rennen, springen en stoeien om tevreden te zijn. Ze is een nieuwsgierige en alerte kat.

Verzorging:

De Bengaal is een actieve kat die extreem atletisch is. As ze voldoende ruimte heeft om te bewegen, dan kan ze zonder al te veel problemen op gewicht blijven. De Bengaal moet absoluut de mogelijkheid krijgen om te rennen en vrij te bewegen. Ze is gemakkelijk te verzorgen en geniet ook van de verzorging.

Geschiedenis:

De schoonheid van wilde katten heeft mensen altijd aangetrokken. Daarom zijn er pogingen gedaan om een wilde kat te kruisen met een huiskat om een ras te creëren met een wild uiterlijk, maar een vriendelijk temperament. Hiertoe werd aan het begin van de jaren 1960 in de Verenigde Staten de eerste hybridisatie ondernomen tussen de Bengaalse Tijgerkat en de cyperse huiskat. Dit fokprogramma werd tijdelijk opgeschort en in 1981 weer opgestart door Jean Mill en Dr. Willard Centerwall.

Ondanks de vele obstakels om deze hybride te fokken, was het uiteindelijke resultaat van het fokprogramma een kat met een wild uiterlijk, die ook huiselijk werd. Aangezien de wilde kat die werd gebruikt bij het creëren van het ras, de Felis Bengalensis was, werd de naam van het ras de Bengaal.

In het begin was het Bengaalse ras controversieel, en in zekere mate is het dat nog steeds. Enkele bezwaren zijn dat er meer wilde katten in fokprogramma's voor huisdieren gebruikt zullen worden, en dat het wilde deel van de Bengalees er nooit helemaal uitgefokt kan worden. Mogelijk is dat geen groot bezwaar want er wordt vrij gekruist met huiskatten, en kattenregisters verbieden dat Bengalezen worden getoond die te dicht bij hun wilde voorouders staan.

Gerelateerde artikelen

 • Burmilla

  Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Burmilla. Een rustige en lieve kat met een dikke vacht die graag door haar baasje vertroeteld wordt.
 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Japanse Bobtail

  154502253 De Japanse Bobtail komt zoals haar naam al zegt uit Japan. Het is een ras met een lief en aanhankelijk karakter. Naast dat ze actief is, kenmerkt ze zich door haar intelligentie.
 • Maine Coon

  154502253 De Maine Coon is een zachtaardig ras dat zich gemakkelijk aanpast aan haar omgeving. Je herkent haar aan haar lange oren en langere haren bij de buik en poten.
 • Chartreux

  De Chartreux is een goede gezelschapskat. Ze is extreem loyaal en liefdevol. Ze past ook goed bij alleenstaande mensen.
 • Chantilly

  Discover what it