De Bombay is een actieve, nieuwsgierige kat, die het heerlijk vindt om de wereld om haar heen te bekijken en ze kan zo aanhankelijk zijn dat ze veel tijd vraagt van haar baasje.

 

De Bombay in een notendop
The Bombay Cat Breed

Het loopje van de Bombay karakteriseert zich door een slingerende beweging, die lijkt op die van de Indiase zwarte luipaard.

Gewichtsklasse:

Katers: groot: > 5 kg 

Poezen: gemiddeld: 3-5 kg

Oogkleur:

koper, goud

Verwachtingen:

Levensduur: 9-13 jaar

Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld

Neiging tot verharen: laag

Vacht:

Lengte: kort

Eigenschappen: glad

Kleuren: zwart

Minder allergeen: nee

Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Erkend kattenras

NKFV, FNK, NRKV 

Gangbaarheid: zeldzaam

 

De Bombay is een kat van gemiddelde grootte. Wanneer u haar oppakt, voelt ze veel zwaarder aan dan ze eruit ziet.

Dit ras is gedrongen en enigszins compact, maar is erg gespierd en zwaar gebouwd. De Bombay is een kat met ronde vormen. De kop is rond, de puntjes van haar oren zijn rond, de ogen, kin en zelfs haar voeten zijn rond.

De vacht van de Bombay is kort en glanzend. Wanneer de vacht in goede conditie is, dan doet de diepzwarte glans denken aan lakleer.

De Bombay heeft een karakteristiek loopje. Haar lijf lijkt bijna te slingeren als ze loopt. Zoals eerder vermeldt, doet dit loopje erg denken aan de Indiase zwarte luipaard.

Persoonlijkheid:

Jongere Bombays zijn actieve en nieuwsgierige katten, die zich makkelijk aan veranderingen aanpassen. Maar ook oudere katten kijken graag naar de wereld om hen heen en hun favoriete plekje is dan ook vaak de vensterbank, van waaruit ze de buitenwereld kunnen observeren. Deze katten zijn heel aanhankelijk en zullen hun baasje af en toe om tijd en aandacht vragen.

De Bombay staat erom bekend op schoot te springen en haar prachtige lijf over de krant te vlijen die iemand net aan het lezen is. Als ze echter ouder worden, kunnen sommige Bombays een beetje flegmatisch worden en geven ze de voorkeur aan het kijken naar activiteiten in plaats van eraan mee te doen.

Verzorging:

De Bombay is een erg massieve kat, zowel om te zien als om te voelen, en ze heeft veel kracht. Ze kan goed klimmen en springen en heeft behoefte aan krabpalen en zitplankjes. De Bombay is een stevige en gedrongen kat en je moet mogelijk haar voeding goed in de gaten houden om obsitas te voorkomen, met name als ze niet voldoende beweging krijgt.

Hoewel volwassen Burmezen rustige katten zijn, kunnen ze ook heel speels zijn en ze zijn dol op hun dagelijkse speeltijd. Ze houden ervan om vertroeteld te worden door hun baasje, en over hun buikje te worden geaaid en te worden geknuffeld. Iedere Bombay heeft de behoefte om dagelijks tijd met zijn baasje door te brengen.

Geschiedenis:

Aan het eind van de jaren 1950 wilden Amerikaanse fokkers een kat met de bouw en het voorkomen van een Burmees, maar met de kleur van diepzwart, glanzend lakleer. Hopelijk zou dit ras herinneren aan de Indiase zwarte luipaard. Hiertoe is er een fokprogramma gestart met de Burmees en een zwarte Amerikaanse korthaar met lichte, koperkleurige ogen. Het resulteerde in een kat genaamd Bombay om mensen te herinneren aan de zwarte luipaard, waar ze echt op lijkt.

De Bombay werd aan het eind van de jaren 1970 erkend op kattenshows. Hoewel ze nog steeds niet veel voorkomen, zijn Bombays populair bij het grote publiek op iedere show waar ze worden tentoongesteld.

Gerelateerde artikelen

 • Oosters Korthaar

  154502253 Prachtig en hoogst intelligent, dat kenmerkt de Oosters Korthaar. Ze zoekt een baasje die aan haar toegewijd is, net als dat zij zich aan haar baasje zal toewijden.
 • Burmilla

  Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Burmilla. Een rustige en lieve kat met een dikke vacht die graag door haar baasje vertroeteld wordt.
 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Japanse Bobtail

  154502253 De Japanse Bobtail komt zoals haar naam al zegt uit Japan. Het is een ras met een lief en aanhankelijk karakter. Naast dat ze actief is, kenmerkt ze zich door haar intelligentie.
 • Maine Coon

  154502253 De Maine Coon is een zachtaardig ras dat zich gemakkelijk aanpast aan haar omgeving. Je herkent haar aan haar lange oren en langere haren bij de buik en poten.
 • Chartreux

  De Chartreux is een goede gezelschapskat. Ze is extreem loyaal en liefdevol. Ze past ook goed bij alleenstaande mensen.