De Brits Korthaar is een speelse, aanhankelijke kat, die enorm loyaal is en goed gezelschap voor alleenstaande mensen.

 


De Brits Korthaar in een notendop
The British Shorthair Cat Breed

Het dagelijks borstelen van de Brits Korthaar is belangrijk, vooral tijdens seizoenswisselingen, wanneer de vacht dikker of dunner wordt.

Gewichtsklasse:

Katers: groot: > 5 kg 

Poezen: groot: >5 kg

Oogkleur:

blauw, koper, goud, twee verschillende oogkleuren

Verwachtingen:

Levensduur: 7-12 jaar.

Neiging tot verharen: gemiddeld

Vacht:

Lengte: kort, gemiddeld

Eigenschappen: steil

Kleuren: wit, blauw, zwart, crème, rood, bruin, zilver, cameo, blauw-crème, schildpad, cyperse schildpad, smoke (donker op een zilverwitte ondervacht), shaded (donker op lichtere ondervacht)

Patroon: effen, schildpad, tweekleurig, driekleurig/calico (schildpad met wit), cypers, smoke (donker op een zilverwitte ondervacht), shaded (donker op lichtere ondervacht

Minder allergeen: nee

Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld, hoog

Officieel erkend:

Erkend kattenras

NKFV, FNK, NRKV 

Gangbaarheid: matig

 

De Brits Korthaar is een kat van gemiddelde grootte en is heel sterk. Ze is zeer gespierd en zwaar gebouwd. Ze heeft een rond, gedrongen uiterlijk.

Aangezien dit een sterke kat is, horen alle lichaamsdelen goed ontwikkeld zijn. De Brits Korthaar heeft een brede borst, een gespierde nek, sterke kaken en een goed ontwikkelde snuit. De poten zijn dik en kort. Ze ziet eruit als het soort kat dat ze van nature was, een die knaagdieren buiten de schuur en het huis hield.

De vacht van de Brits Korthaar is dik en dichtbehaard. De vacht wordt veel langer en dikker in de winter. De textuur van de vacht is relatief stug, omdat deze is bedoeld als bescherming van de kat.

Als je een Brits Korthaar optilt, ondersteun dan altijd het achterlijf. Het achterlijf mag niet zonder ondersteuning naar beneden hangen, omdat dit haar een onprettig en onveilig gevoel kan geven.

Persoonlijkheid:

De Brits Korthaar is een heel plezierige kat om als gezelschapsdier te houden. Ze is gemakkelijk in de omgang en rustig. De Brits Korthaar is een extreem loyale, liefdevolle kat die zich zal binden aan al haar baasjes.

Hoewel de Brits Korthaar houdt van spelen, hoeft ze geen uren aandacht. Als ze in de stemming is om te spelen, dan zoekt ze iemand en brengt een speeltje naar die persoon. De Brits Korthaar kan ook prima zelf spelen en is dus goed gezelschap voor alleenstaande mensen.

Verzorging:

De Brits Korthaar is een gedrongen, gespierde kat, dus haar voeding moet zorgvuldig gedoseerd worden. Ook al is ze zwaar gebouwd en sterk gespierd, toch is het belangrijk ervoor te zorgen dat ze een goed gewicht behoudt en niet uit conditie raakt. Ze moet voldoende beweging krijgen. Samen spelen kan noodzakelijk zijn om het ras in goede vorm te houden.

De Brits Korthaar zal spelen wanneer ze wil en zal een speeltje vinden of er zelf een maken van iets wat ze vindt, mocht er geen kattenspeeltje in de buurt zijn.

Een dagelijkse borstelbeurt is belangrijk, vooral tijdens seizoenswisselingen, wanneer de vacht dikker of dunner wordt. Zelfs deze kortharige kat kan knopen in haar vacht krijgen als ze niet regelmatig wordt geborsteld.

De Brits Korthaar kan tegen alleen zijn. Ze is aanhankelijk, maar een deel van haar tijd brengt ze ook slapend in de zon door. De Brits Korthaar is een makkelijke kat om voor te zorgen en is fijn en rustig gezelschap.

Geschiedenis:

De Brits Korthaar, oorspronkelijk een boerderij- en straatkat in Groot-Brittannië, wordt ook gezien als de eerste 'liefhebberskat'. De 'vader' van dit ras is Harrison Wier die wordt beschouwd als de eerste professionele kattenfokker. In de geschiedenis van de kattenliefhebber, staat hij bekend als 'vader van de kattenliefhebbers.' Niet alleen was hij de eerste professionele fokker, maar hij stelde ook de regels voor de eerste kattenshow vast, die in 1871 in Groot-Brittannië werd gehouden.

Alsof dit nog niet genoeg was, nam Harrison de bescheiden straatkat van Groot-Brittannië en door een intensief fokprogramma, veranderde hij het in het stamboomras dat hij Brits Korthaar noemde. De Britten werden verliefd op hun nieuwe ras, nu mét stamboom. Toen de Pers werd geïntroduceerd in Groot-Brittannië, heeft dit de populariteit voor de Brits Korthaar tijdelijk beïnvloed. Gedurende de Tweede Wereldoorlog, net als in de Eerste Wereldoorlog, werd het Brits Korthaarras gehalveerd, maar het wist altijd weer terug te keren naar de top van de populariteitspolls. De Brits Korthaar wordt tegenwoordig wereldwijd erkend in de kattenregisters. Op enig moment stond het bekend als de Brits Blue, maar aangezien het ras nu uit diverse kleuren bestaat, wordt het de Brits Korthaar of de Britse Korthaar genoemd.

Gerelateerde artikelen

 • Oosters Korthaar

  154502253 Prachtig en hoogst intelligent, dat kenmerkt de Oosters Korthaar. Ze zoekt een baasje die aan haar toegewijd is, net als dat zij zich aan haar baasje zal toewijden.
 • Burmilla

  Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Burmilla. Een rustige en lieve kat met een dikke vacht die graag door haar baasje vertroeteld wordt.
 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Japanse Bobtail

  154502253 De Japanse Bobtail komt zoals haar naam al zegt uit Japan. Het is een ras met een lief en aanhankelijk karakter. Naast dat ze actief is, kenmerkt ze zich door haar intelligentie.
 • Maine Coon

  154502253 De Maine Coon is een zachtaardig ras dat zich gemakkelijk aanpast aan haar omgeving. Je herkent haar aan haar lange oren en langere haren bij de buik en poten.
 • Chartreux

  De Chartreux is een goede gezelschapskat. Ze is extreem loyaal en liefdevol. Ze past ook goed bij alleenstaande mensen.