De Ragdoll is een forse kat met een lang lijf. Ze kan goed met mensen opschieten en kan een ideaal huisdier zijn voor mensen die in een appartement wonen.

 


De Ragdoll in een notendop
The Ragdoll Cat Breed

De vacht van de Ragdoll is zacht en zijdeachtig en kan variëren in lengte van halflang tot lang.

Gewichtsklasse:

Katers: groot: > 5 kg 

Poezen: groot: >5 kg

Oogkleur:

blauw

Verwachtingen:

Levensduur: 7-12 jaar.

Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld

Neiging tot verharen: hoog

Vacht:

Lengte: lang

Eigenschappen: zijdezacht

Kleuren: ijsblauw, blauw, chocoladebruin, donkerbruin, rood, lila, blauw-crème, crème

Patroon: tweekleurig, points (donkere snoet, poten, staart en oren), mitted (witte voetjes)

Minder allergeen: nee

Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld, hoog

Officieel erkend:

Erkend kattenras

NKFV, FNK, NRKV 

Gangbaarheid: matig

 

De Ragdoll is een grote kat met een lang lijf. Ze is zwaar gebouwd, met een lange staart en een pluizige vacht.

De Ragdoll lijkt groter dan ze is.

De Ragdoll heeft een gemiddeld grote kop, maar de vacht maakt dat haar snoet er groter uitziet. De oren zijn ook gemiddeld van grootte en zitten aan de zijkant van de kop, zodat ze de lijn van de wigvormige snoet volgen. De poten zijn lang en sterk. De kin is goed ontwikkeld en de ovale ogen zijn blauw.

De Ragdoll komt voor in verschillende kleurpatronen. Een Ragdoll met een colourpoint-patroon heeft een lichte kleur op het lijf en een contrasterende, donkere kleur op de ledematen, snoet en oren. De tweekleurige Ragdoll heeft ook points (donkere snoet, poten, staart en oren), maar met een omgekeerde, witte 'V' op het voorhoofd, vier witte pootjes en een witte buik en borst. De mitted Ragdoll heeft ook points (donkere snoet, poten, staart en oren), maar bij dit kleurpatroon zijn de voeten wit, net als de kin.

De vacht kan variëren in lengte van halflang tot lang. Het haar is zacht, pluizig en zijdeachtig.

Persoonlijkheid:

De Ragdoll is een rustige kat, maar wordt niet echt slap als jeu haar vasthoudt. Ze heeft een gelijkmatig temperament en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Veranderingen in routine maken haar over het algemeen niet van streek. Ze is ideaal gezelschap voor mensen die in een appartement wonen.

Verzorging:

De Ragdoll heeft meestal een vetkussentje op de onderbuik. Hoewel dit vetkussen acceptabel is bij dit ras, is het geen excuus om haar te dik te laten worden of uit conditie te laten raken. De voeding van een Ragdoll moet zorgvuldig gedoseerd worden.

De Ragdoll heeft, behalve speelruimte, ook interactieve beweging nodig om haar in vorm te houden. Indien nodig, moet haar baasje iedere dag een bepaald aantal minuten met haar te spelen.

Hoewel de vacht er indrukwekkend uitziet, is deze makkelijker te verzorgen dan op het eerste gezicht lijkt. De vacht dient dagelijks geborsteld te worden, maar dat zou voldoende moeten zijn om de knopen en klitten uit de vacht te houden.

Geschiedenis:

Ondanks de kleurrijke en totaal ongeloofwaardige legende over de herkomst van de Ragdoll, is deze mooie kat een van de populairste katten onder kattenliefhebbers. Wat wel zeker is, is dat het ras in de jaren zestig in Californië is ontstaan. De Ragdoll zou heel goed een mix kunnen zijn tussen een Burmees, een Heilige Birmaan en een Pers, maar de kat van wie wordt beweerd dat zij de oorspronkelijke Ragdoll is, is een witte kat genaamd Josephine. Om deze reden worden Ragdolls ook wel 'de dochters van Josephine' genoemd.

De schepper van de Ragdoll, Ann Baker, vond dat haar kat Josephine zo slap werd als een lappenpop als ze werd vastgehouden. Hier komt de naam 'ragdoll' (lappenpop) vandaan. De naam is door Ann Baker vastgelegd en mag alleen worden gebruikt voor katten van dit ras.

Voor de Ragdoll gelden enorm strenge normen als het gaat om kleurplaatsing en het ras mag niet met andere rassen worden gekruist. Er worden echter nieuwe kleuren in het ras geïntroduceerd, dus de huidige Ragdolls zijn nog kleurrijker dan vroeger.

Gerelateerde artikelen

 • Oosters Korthaar

  154502253 Prachtig en hoogst intelligent, dat kenmerkt de Oosters Korthaar. Ze zoekt een baasje die aan haar toegewijd is, net als dat zij zich aan haar baasje zal toewijden.
 • Burmilla

  Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Burmilla. Een rustige en lieve kat met een dikke vacht die graag door haar baasje vertroeteld wordt.
 • Japanse Bobtail

  154502253 De Japanse Bobtail komt zoals haar naam al zegt uit Japan. Het is een ras met een lief en aanhankelijk karakter. Naast dat ze actief is, kenmerkt ze zich door haar intelligentie.
 • Maine Coon

  154502253 De Maine Coon is een zachtaardig ras dat zich gemakkelijk aanpast aan haar omgeving. Je herkent haar aan haar lange oren en langere haren bij de buik en poten.
 • Chartreux

  De Chartreux is een goede gezelschapskat. Ze is extreem loyaal en liefdevol. Ze past ook goed bij alleenstaande mensen.
 • Chantilly

  Discover what it