De Siamees is een uitzonderlijk mooie kat die toewijding vergt van haar baasje.

 


De Siamees in een notendop
The Siamese Cat Breed

De Siamees is de legendarische tempelkat van de Koning van Siam.

Gewichtsklasse:

Katers: gemiddeld: 3-5 kg 

Poezen: klein: <3 kg

Oogkleur:

blauw

Verwachtingen:

Levensduur: 8-12 jaar

Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld, hoog

Neiging tot verharen: laag

 

Vacht:

Lengte: kort

Eigenschappen: glad

Kleuren: chocoladebruin, donkerbruin, lila, blauw, rood, crème, reebruin, kaneel

Patroon: Points (donkere snoet, poten, staart en oren)

Minder allergeen: nee

Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Erkend kattenras

NKFV, FNK, NRKV 

Gangbaarheid: algemeen

 

De Siamees is een lange, elegante kat. Het lijf, de nek, de poten en de staart zijn lang.

Het ras is van gemiddelde grootte, maar wel mooi gespierd.

De Siamese kat is er een van extremen. De kop heeft de vorm van een lange driehoek. De lange oren zijn een voortzetting van deze wigvorm. De neus is lang en recht. De poten zijn lang en slank. De staart is lang en loopt uit in een puntje. De ogen zijn amandelvormig en helder blauw.

De Siamees heeft een kortharige vacht die glanst en dicht op het lijf ligt. De Siamese kat dankt haar schoonheid vooral aan haar slanke lichaam, blauwe ogen en het contrast tussen de lichte kleur op het lijf en de donkere kleur op de snoet, ledematen, staart en oren. Dit contrast heet kleurbeperking of, met een algemenere term, pointing. De vacht op de oren, staart en voeten heeft een andere kleur dan het op het lijf, en deze donkere kleur vermengt zich geleidelijk met de lichtere kleur van het lijf. De snoet heeft ook een masker van dezelfde diepere pointing-kleur. Het masker bedekt de snoet, omringt de ogen en bedekt de inplant van de snorharen. Het masker is kleiner bij een kitten en wordt geleidelijk groter naarmate ze groter groeit.

Persoonlijkheid:

De Siamees is niet alleen prachtig, maar ook heel intelligent. Ze kan getraind worden om aan een tuigje te lopen. Dit betekent echter niet dat ze kan worden afgericht om alles te doen wat jij wilt. Zoals de meeste andere intelligente rassen, heeft de Siamees een eigen willetje.

De Siamees is een aanhankelijke kat en heeft een baasje nodig dat net zo toegewijd is aan haar als zij aan hem/haar. Haar baasje moet liefdevol zijn naar de Siamees en tijd vrijmaken om met haar te spelen.

Verzorging:

Door haar lange, gespierde lijf, zie je het al snel wanneer de Siamees zwaarder wordt. Bij Siamese katten is een hangbuikje direct zichtbaar, zelfs als ze maar één dag te veel eten. De voeding moet zorgvuldig gedoseerd worden. De lange, slanke poten zijn er niet op gebouwd om veel lichaamsgewicht te dragen.

Siamese katten springen geweldig goed en zijn dol op hoge plekken, dus de aanwezigheid van zitplankjes en krabpalen is belangrijk. Siamese katten spelen graag en waarderen speeltjes in en rond het huis voor hun eigen plezier. Hoewel de vacht maar weinig verzorging nodig heeft, associeert de Siamees het borstelen met affectie en zal daarom erg genieten van een borstelbeurt.

Hoe elegant de Siamees er ook uitziet, ze kan een echte schootkat zijn. Ze is enorm aanhankelijk en zal naast haar baasje in bed willen slapen.

Geschiedenis:

De mooie Siamees is de legendarische tempelkat van de Koning van Siam. De katten waren niet alleen van grote waarde voor de koning vanwege hun buitengewone schoonheid, maar ze dienden ook om de wacht te houden. De Siamese katten zaten hoog bovenop zuilen rond de troon van de koning. Als iemand de koning bedreigde, sprongen de katten vanaf de zuilen bovenop de betreffende persoon. De omvang van de Siamees, hun kracht en hun vermogen om van grote hoogte naar beneden te springen, zorgden er samen voor dat die persoon tegen de vlakte werd geslagen. Zo nodig krabden ze de persoon die de koning van Siam kwaad wilde doen ook nog in het gezicht.

Niemand weet of deze legende waar is, maar de kat die is gezien door Peter Simon Pallas, de Duitse naturalist en ontdekker, was mogelijk een Siamees. Deze kat werd vermeld in Pallas' verslagen over expedities in de Kaspische Zee in 1700. Pallas beschreef haar als een kat met "nogal zwarte oren, klauwen en staart. Ze is van een gemiddelde grootte, heeft iets dunnere poten dan de gemiddelde kat en de kop is langer naar de neus toe."

De eerste Siamese katten in Europa waren een cadeau van de Koning van Siam aan het algemeen Engelse consulaat in Bangkok, eind 1800. De eerste Siamese katten in het kattenliefhebbende Westen heetten Pho en Mia. Zij waren een koppeltje dat in 1884 door Owen Gould naar Groot-Brittannië werd gebracht. De kittens van Pho en Mia werden tentoongesteld door de zus van Dhr. Gould, op een show in Londen die werd gehouden in het Crystal Palace in 1885. De eerste Siamese kat in de Verenigde Staten was ook een cadeau van de Koning van Siam aan een vriend. Eind 1890 en begin 1900 werden Siamese katten geïmporteerd in Noord-Amerika, vanuit Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en Siam. De Siamees bleef enigszins zeldzaam tot na de Tweede Wereldoorlog, toen ze al snel de meest geregistreerde raskat werd.

Gerelateerde artikelen

 • Oosters Korthaar

  154502253 Prachtig en hoogst intelligent, dat kenmerkt de Oosters Korthaar. Ze zoekt een baasje die aan haar toegewijd is, net als dat zij zich aan haar baasje zal toewijden.
 • Burmilla

  Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Burmilla. Een rustige en lieve kat met een dikke vacht die graag door haar baasje vertroeteld wordt.
 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Japanse Bobtail

  154502253 De Japanse Bobtail komt zoals haar naam al zegt uit Japan. Het is een ras met een lief en aanhankelijk karakter. Naast dat ze actief is, kenmerkt ze zich door haar intelligentie.
 • Maine Coon

  154502253 De Maine Coon is een zachtaardig ras dat zich gemakkelijk aanpast aan haar omgeving. Je herkent haar aan haar lange oren en langere haren bij de buik en poten.
 • Chartreux

  De Chartreux is een goede gezelschapskat. Ze is extreem loyaal en liefdevol. Ze past ook goed bij alleenstaande mensen.