Een doorsneekat zonder uitersten. De liefdevolle Tiffany geniet van jouw gezelschap en is liever bij jou dan alleen. Ook bekend als Chantilly.


De Tiffany in een notendop
The Tiffany Cat Breed

De Chantilly moet dagelijks verzorgd worden om losse haren uit haar vacht te verwijderen en om knopen en klitten te voorkomen.

Gewichtsklasse:

Katers: gemiddeld: 3-5 kg 

Poezen: gemiddeld: 3-5 kg

Oogkleur:

goud

Verwachtingen:

Levensduur: 7-12 jaar.

Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld

Neiging tot verharen: hoog

 

Vacht:

Lengte: gemiddeld

Eigenschappen: zijdezacht

Kleuren: zwart, blauw, chocoladebruin, lila, zilver, champagne, platinum, reebruin

Patroon: effen

Minder allergeen: nee

Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld, hoog

Officieel erkend:

Erkend kattenras

NKFV, FNK, NRKV 

Gangbaarheid: zeldzaam

 

De Chantilly is een kat van gemiddelde grootte. Ze ziet eruit als een doorsneekat zonder uitersten. De kop is een brede, aanpaste wig en ze heeft hoge jukbeenderen. De oren staan ver uit elkaar en zijn van gemiddelde grootte, met lange plukken vacht die uit het oor komen.

De ogen van de Chantilly zijn iets ovaal en staan schuin. De oogkleur is goud en deze kleur wordt dieper naarmate ze ouder wordt.

Hoewel ze een langhaar wordt genoemd, is haar vacht halflang, met weinig tot geen ondervacht. Door deze vacht ziet ze eruit als een langharige kat, maar dan zonder het draperende effect van sommige langharige katten. De vacht moet zacht en zijdeachtig zijn.

Persoonlijkheid:

De Chantilly is toegewijd gezelschap en geeft de voorkeur aan gezelschap boven alleen zijn. Hoewel de Chantilly niet veeleisend is, zal ze 'piepen' en 'praten' alsof ze een gesprek voert. Dit ras is aanhankelijk met een lief temperament.

Verzorging:

U moet de voeding van de Chantilly in de gaten houden om er zeker van te zijn dat ze niet te zwaar wordt of uit conditie raakt. De halflange vacht kan makkelijk het begin van een buikje verhullen.

De Chantilly moet lekker kunnen rennen en er moet ruimte zijn om te spelen. Interactieve beweging moet deel uitmaken van haar dagelijkse routine. Deze katten zijn heel erg gericht op mensen en ze vinden het leuk om met hen te spelen.

Hoewel de Chantilly weinig tot geen ondervacht heeft, dient ze toch dagelijks te worden geborsteld om het losse haar uit de vacht te verwijderen. Zelfs dit soort vacht kan snel in de knoop raken of klitten als het wordt verwaarloosd.

Geschiedenis:

De mooie Chantilly wordt vaak beschouwd als een halflangharige Burmees, maar is toch echt een ras op zich. Het ras komt voort uit een paartje chocoladebruine katten van onbekende afkomst. Tegenwoordig is het uitkruisen met enkele andere rassen toegestaan, maar uitkruisen met de Burmees is strikt verboden.

Het eerste nestje met Chantilly katten werd geboren in 1969 in New York. Het ras was zo succesvol dat aanvullende fokprogramma's van de Chantilly spoedig in Florida en Canada werden gestart.

In eerste instantie werd de Chantilly geregistreerd onder de naam 'buitenlandse langhaar', maar de fokkers vonden dit geen passende rasnaam. Dus werd het ras hernoemd tot 'Tiffany' en onder die naam geregistreerd. In een Brits register (met de naam GCCF) was er echter al een ras dat de naam 'Tiffanie' droeg: een kruising tussen een Chinchilla Pers en een Burmees. Om verwarring te voorkomen, is de Tiffany toen opnieuw hernoemd tot de 'Chantilly' en wordt nu meestal de 'Chantilly/Tiffany' genoemd.

Gerelateerde artikelen

 • Oosters Korthaar

  154502253 Prachtig en hoogst intelligent, dat kenmerkt de Oosters Korthaar. Ze zoekt een baasje die aan haar toegewijd is, net als dat zij zich aan haar baasje zal toewijden.
 • Burmilla

  Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Burmilla. Een rustige en lieve kat met een dikke vacht die graag door haar baasje vertroeteld wordt.
 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Japanse Bobtail

  154502253 De Japanse Bobtail komt zoals haar naam al zegt uit Japan. Het is een ras met een lief en aanhankelijk karakter. Naast dat ze actief is, kenmerkt ze zich door haar intelligentie.
 • Maine Coon

  154502253 De Maine Coon is een zachtaardig ras dat zich gemakkelijk aanpast aan haar omgeving. Je herkent haar aan haar lange oren en langere haren bij de buik en poten.
 • Chartreux

  De Chartreux is een goede gezelschapskat. Ze is extreem loyaal en liefdevol. Ze past ook goed bij alleenstaande mensen.