Zomerhitte en tips voor bij warm weer

Published by
Leestijd is minuten

Net zoals mensen hebben katten speciale voorzorgsmaatregelen nodig bij heet en zonnig weer. Verbranding, uitputting door hitte en uitdroging door een tekort aan vocht kunnen hun effect hebben op zowel binnenshuis levende katten als buiten katten. Zorg er daarom voor dat zowel u als uw kat volledig voorbereid zijn op een lange, warme zomer. Katten houden van warmte, maar hoe warmer het wordt, des te groter de kans op warmte gerelateerde aandoeningen. U kunt zelf echter een hoop voorzorgsmaatregelen nemen om uw kat gezond en veilig te houden gedurende de zomermaanden.

Voorkomen van verbranding

Witte katten of katten met witte oren en een witte kop zijn extra gevoelig voor verbranding. Smeer hun oren en kopje in met een zonnebrandcreme geschikt voor huisdieren, omdat u er niet zeker van kan zijn dat ze in de schaduw blijven. Wanneer de zon het sterkst is adviseren wij u om, indien mogelijk, de kat binnen te houden om verbranding te voorkomen.

Voorkomen van een zonnesteek

Bij extreme warmte kunt u een zonnesteek bij uw kat voorkomen door haar binnen te houden in een koele kamer. U kunt haar vacht ook nat maken met behulp van een vochtige doek; daarnaast kunt u haar met haar voeten in een bak met koel water zetten of en koude kompres onder haar nek binden.
Probeer ook een een zak diepvries erwten in een handdoek te wikkelen en deze op haar slaap-/rustplaats te leggen, zodat ze een koele plek heeft. De erwten zullen zich automatisch aan haar lichaam aanpassen.

Als u vermoed dat uw kat een zonnesteek heeft opghelopen, dan herkent u dit aan onderstaande eerste symptomen:

 • Hijgen
 • Onrust, bijvoorbeeld door veel lopen
 • Verhoogde hartslag
 • Ademhalingsmoeilijkheden of hyperventilatie (rassen met een platte neus laten dit eerder zien vanwege eerder dichtzittende luchtwegen
 • Donkerrood gekleurd tandvlees
 • Lethargie
 • Verhoogde lichaamstemperatuur (de temperatuur van uw kat ligt normaliter tussen 38.1 en 38.6 graden Celsius. Een temperatuur van boven de 40 graden is een sterk waarschuwingsignaal).

Als uw kat één van bovenstaande symptomen vertoont, laat haar dan zo snel mogelijk afkoelen door haar in natte doeken te wikkelen. Ga vervolgens direct met haar naar de dierenarts omdat, in extreme gevallen, een zonnesteek fataal kan zijn.

Voorkomen van uitdroging

Uitdroging kan snel voorkomen, dus zorg ervoor dat er voldoende water op verschillende plekken in en rondom het huis te vinden is. Vergeet niet om bijtijds water bij te vullen. Sommige katten drinken minder bij warm weer, maar u kunt ze stimuleren om meer te drinken door bijvoorbeeld een ijsklontje in het water te doen en het water regelmatig te verversen.

Bescherming bieden binnenshuis

Katten die binnen leven dienen beschermd te worden voor de volle zon door bijvoorbeeld de gordijnen dicht te houden. De zon wamt gedurende de dag een huis snel op, dus als u gordijnen dient open te laten, zorg er dan in ieder geval voor dat er één ruimte is waar de gordijnen dicht zijn en er voldoende schaduw te vinden is. Hierdoor blijft de kamertemperatuur langer lager en geeft u uw kat extra bescherming tegen de warmte en de zon.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Reizen met uw kitten

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet.
 • Bringing Home Your First Kitten

  De meeste katten zijn niet bijzonder gelukkige reizigers - ze zijn vaak sterk gehecht aan hun eigen territorium en voelen zich erg kwetsbaar wanneer ze zich ergens anders bevinden.
 • Uw kitten mee naar huis nemen

  Ieders hart smelt bij de aanblik van een jong katje. Maar besef wel dat zo'n schattig bolletje wol dat u mee naar huis neemt een heel leven lang goed moet worden verzorgd.
 • Uw kitten inenten - vaccinatie

  Uw nieuwe kitten begint haar leven met een gedeeltelijk natuurlijke immuniteit die zij van haar moeder heeft meegekregen, maar naarmate deze minder wordt moet u haar laten inenten om haar gezond te houden.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • Hill's™ Science Plan™ Feline Adult Urinary Health Hairball Control (Kip)

  <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control is samengesteld om de gezonde urinewegen van uw kat te ondersteunen voor een langer en gelukkiger leven.<br>Met een natuurlijke vezeltechnologie om de vorming van haarballen te verminderen.</p><p>