Basset Hound | Informatie over hondenrassen | Hill's

 


De Basset Hound in een notendop
The Basset Dog Breed

Basset Hounds kunnen flinke blaffers zijn en met hun stevige voeten en nagels zijn ze ook geneigd om veel te graven.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 18-36 kg

Teef: 18-36 kg

Schofthoogte:

Reu: 36 cm

Teef: 33 cm

Eigenschappen:

lange rug, dolichocefaal (lange snoet), korte, gebogen pootjes, verdrietige ogen, hangoren (van nature), lichaamsplooien (rimpels)

Verwachtingen:

Energieniveau: relaxed

Levensduur: 8-12 jaar

Neiging tot kwijlen: hoog Neiging tot snurken: laag

Neiging tot blaffen: laag

Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

speurhond

 

Lengte: kort

Eigenschappen: plat

Kleuren: iedere erkende kleur voor jachthonden

Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Ondanks hun kleine hoogte van onder de 40 cm, wordt de Basset beschouwd als een gemiddelde tot grote hond. Een klein teefje weegt zo'n 18 kg en een grote reu zo'n 36 kg.

Bassets zijn zeer zwaar gebouwde honden, met een groot lijf op vrij korte poten. Omdat ze volumineus zijn, worden Bassets langzaam volwassen. Ze zijn vaak pas volgroeid als ze een jaar of twee zijn. Bassets zijn direct te herkennen aan hun korte, kromme poten, hun lange hangoren en hun grote kop met hanglippen, verdrietige ogen en een gerimpeld voorhoofd. De staart krult op en wordt enigszins vrolijk gedragen. Het lijf is lang en geeft de Basset in combinatie met de korte pootjes een langwerpige uiterlijk. De Basset heeft een mooie korte, dichtbehaarde vacht en geen haar op de poten of de staart. De meest voorkomende kleuren zijn driekleurig of rood met wit maar iedere typisch jachthondenkleur is toegestaan.

Persoonlijkheid:

De Basset Hound is een vriendelijke en makkelijke hond. Omdat het van oorsprong jachthonden zijn die in meutes jaagden, kunnen ze over het algemeen goed met andere honden en huisdieren opschieten. Bassets zijn heel mensgericht en kunnen goed overweg met kinderen. Bassets zijn vrij slimme honden en niet makkelijk te trainen omdat ze ook enigszins koppig zijn. Er is een ferme, geduldige hand met heel veel creativiteit nodig om het beste uit hen te halen. Bassets kunnen flinke blaffers zijn en met hun stevige voeten en nagels zijn ze geneigd om veel te graven. De drang tot jagen is nog steeds vrij sterk en als ze niet achter een veilige omheining worden gehouden, zullen ze zelf op jacht gaan.

Verzorging:

Basset Hounds hebben een baasje nodig die hun voeding streng in de gaten houdt, omdat ze een duidelijke aanleg hebben om dik te worden, wat ernstige problemen voor hun lange rug kan veroorzaken. Bassets zijn geen topatleten die iedere dag moeten rennen, maar ze dienen wel tenminste eens per dag een lange wandeling te maken om ze fit te houden. De meeste Bassets worden 12 of 13 jaar.

Omdat ze zich ontwikkeld hebben als roedeldier, hebben Basset Hounds gezelschap nodig en zijn ze het gelukkigst als ze het hele gezin om zich heen hebben. Het zijn geen geweldige waakhonden. Hoewel ze eerst kunnen blaffen, begroeten ze vreemden daarna vrolijk. De losse lippen leiden tot behoorlijk wat gekwijl en sommige baasjes hebben handdoeken op strategische plaatsen in huis gelegd om het op te vangen. Bassets die aan hun lot worden overgelaten, kunnen gemakkelijk vervelend gaan blaffen of graven. Bassets zijn vrij intelligente honden, maar ze zijn niet de makkelijkste om te trainen. Begin direct met trainen als ze een pup zijn en doe heel veel positieve training om ze geïnteresseerd te houden. Ze vinden opsporen en jagen leuk, zelfs al is het maar als vrijetijdsbesteding. De verzorging is vrij snel en makkelijk en bestaat slechts uit een snelle borstelbeurt, een of twee keer per week. Tussen verzorgingsbeurten door, kan de Basset voor flink wat modder of vuil in huis zorgen, vanwege zijn lage bouw en grote voeten.

Geschiedenis:

De Basset Hound gaat helemaal terug tot de 16e eeuw, naar het Frankrijk van voor de revolutie, toen er gedrongen jachthonden met zware lijven werden gebruikt om konijnen op te sporen. Het woord 'bas' is Frans voor 'laag' en verwijst naar de bouw van de basset hond. Een aantal van deze Franse jachthonden met kromme, korte pootjes en de Basset Hound zoals we die tegenwoordig kennen, werden in de 19e eeuw in Engeland verfijnd. Met uitzondering van de hoogte en de pootstructuur, lijken ze op de Sint Hubertushond.

Bassets werden niet alleen geselecteerd vanwege hun uitstekende speurvermogen, maar ook omdat jagers de langzaam rennende honden konden bijhouden. Ze jaagden niet alleen op konijnen en hazen, maar werden soms ook gebruikt om groter aangeschoten wild op te sporen.

In de Verenigde Staten veranderde de Basset snel van een jachthond in een gezinshuisdier. De Basset die bij het grote publiek bekend is geworden door cartoons als 'Fred de Basset' en commercials, zoals die van Hush Puppies™-schoenen, is nu in de eerste plaats een gezelschapshond.

Gerelateerde artikelen