Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is een alert en goedgehumeurd ras. Hij wil graag plezieren en vindt het leuk om klusjes te doen als gezinshuisdier.

 

De Berner Sennenhond in een notendop
The Bernese Mountain dog Breed

Het Berner Sennenhonden ras

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 40-54 kg

Teef: 31-45 kg

Schofthoogte:

Reu: 66 cm

Teef: 63 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: relaxed

Levensduur: 7-9 jaar

Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag

Neiging tot blaffen: laag

Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

karren trekken

 

Vacht:

Lengte: gemiddeld

Eigenschappen: dik, steil

Kleuren: Driekleurig: zwart met geelbruine aftekeningen en met wit

Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Gangbaarheid: matig

 

De Berner Sennenhond is een grote hond met een prachtige, driekleurige vacht.

De ondergrond is zwart en de aftekeningen zijn rood- of roestbruin en wit. De vacht is dik en tamelijk lang en dient regelmatig te worden geborsteld om deze gezond en glanzend te houden.

Het ras is sterk en gespierd, omdat het werd gefokt om te werken. De reu is ongeveer 70 cm hoog en teefjes zijn vaak wat kleiner. Beide zijn stevig gebouwd en doorgaans langer dan ze hoog zijn. Hun gewicht varieert tussen de 34 en 54 kg.

Persoonlijkheid:

De Berner Sennenhond is alert en goedgehumeurd. Vanuit hun werkachtergrond, genieten Berner Sennenhonden van de uitdaging om nieuwe dingen te leren. Ze dienen op jonge leeftijd gehoorzaamheidstraining te krijgen vanwege hun grote omvang en om ervoor te zorgen dat het plezierige gezinsmaatjes worden. Hun natuurlijke instincten om te waken en te werken op de boerderij is tegenwoordig nog steeds aanwezig in het ras. De Berner Sennenhond is een goede waakhond, en is nog beter in het hoeden van vee of trekken van karren. Het trekken van karren wordt gedemonstreerd in veldritten voor Berner Sennenhonden en is tegenwoordig populair onder hondenbezitters. De honden worden beoordeeld op hun trekvermogen en controle over de kar. Als gezinshond zal de Berner Sennenhond genieten van lichamelijke inspanning en bezigheden. Deze honden willen heel graag in de smaak vallen!

Verzorging:

Vanwege de uiteindelijk maat van het ras, is het noodzakelijk dat een Berner Sennenhond op jonge leeftijd zowel gehoorzaamheid als de huisregels leert. Als ras zijn ze echter langzaam volgroeid, zowel fysiek als mentaal, en dienen daarom niet te vroeg te starten met een training. Hoewel het grote honden zijn, zijn ze toch 'zacht' en kunnen niet goed tegen een strenge correctie.

De vacht van de Berner Sennenhond is dik, lang en heeft een heldere, natuurlijke glans. Deze mooie vacht zal dagelijks geborsteld moeten worden om hem schoon te houden en vilten te voorkomen. Aangeraden wordt de vacht minimaal één keer in de twee weken te verzorgen. De meeste verharen matig het hele jaar rond, en doorgaans verhaart de vacht twee keer per jaar heel zwaar. De Berner Sennenhond is een toegewijde vriend die het leuk vindt om met het gezin overal mee naar toe te gaan. Hij bloeit op van menselijk gezelschap en is het gelukkigst als hij een huishond mag zijn. Goede socialisatie zal ervoor zorgen dat de Berner Sennenhond geduldig is met andere honden en met kinderen. Zoals voor ieder ras geldt, varieert de mate van geduld per individuele hond. De Berner Sennenhond is een goede waakhond en hij heeft matige beweging nodig. Het zijn geweldige wandelmaatjes!

Geschiedenis:

De originele Berner Sennenhond was een universele boerderijhond die gewend was aan het hoeden van vee, het beschermen van de boerderij en het trekken van melkkarren naar de lokale melkboer. De naam Berner Sennenhond is een ruwe vertaling van het Duitse 'berner sennenhund' dat letterlijk betekent Bernese bergschaapherdershond. De oorspronkelijke naam van het ras was 'Durrbachler', naar een herberg waar deze boerderijhonden werden in- en verkocht.

Professor Albert Heim heeft het ras rond 1900 voor uitsterven behoed. Hij ging door met het zorgvuldig ontwikkelen van het ras en bij het kruisen met een Newfoundlander heeft hij het temperament en de maat van de hond verbeterd.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.