Bichon Frisé

De Bichon Frisé is een speelse, maar zachtaardige hond, die niet veel ruimte nodig heeft om te stoeien en die goed in een appartement kan wonen. Het ras staat er niet om bekend veel te blaffen.

 

De Bichon Frisé in een notendop
The Bichon Frise Dog Breed

De vachtverzorging van de Bichon Frisé kost behoorlijk veel tijd. Ze moeten regelmatig verzorgd, gebaad en getrimd worden.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 3-6 kg

Teef: 3-6 kg

Schofthoogte:

Reu: 30 cm

Teef: 30 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: gemiddeld

Levensduur: 12-15 jaar

Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag

Neiging tot blaffen: gemiddeld

Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

gezelschap

 

Vacht:

Lengte: gemiddeld

Eigenschappen: krullend

Kleuren: wit met crème schakeringen, vaalgeel of abrikoos

Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Bichon Frisés lijken op Poedels in de zin van hun vacht van poederdons, die bestaat uit een zijdezachte maar krullende vacht en een zachte onderlaag. Ze zijn wit, wit en vaalgeel, crème, abricot en grijs.

De lengte van de Bichon Frisé is iets langer dan hoog. De plumenstaart wordt over de rug gedragen. Bichon Frisés hebben kopjes die in goede verhouding staan tot hun lijfjes, en ze hebben hangoren. Ze hebben een zwarte, geprononceerde neus.

Zowel de mannetjes en vrouwetjes van het ras blijven net onder de 30 cm en wegen tussen de 3 en 6 kg.

Persoonlijkheid:

De Bichon Frisé kan beschouwd worden als een geweldige all-round huisdier en een speelse en zachtaardige hond. Bichon Frisés kunnen goed met andere huisdieren overweg. Over het algemeen kunnen ze heel goed met kinderen opschieten. In één onderzoek eindigden ze hoog op bijten naar kinderen, maar voorzichtigheid is bij elke hond geboden wanneer honden en kleine kinderen samen zijn. In datzelfde onderzoek bleek dat ze makkelijk zindelijk worden en goed te trainen zijn, maar sommige hondenbezitters zijn het niet eens met het predicaat 'makkelijk zindelijk te maken'.

Verzorging:

Bichon Frisés zijn actieve honden, maar omdat ze klein zijn, hebben ze niet al te veel ruimte nodig om te stoeien en zijn ze geschikt om in een flat te wonen. Bichon Frisés staan er niet om bekend veel te blaffen, wat een echt pluspunt is voor mensen in de stad, maar reken er dan ook niet op dat ze uw huis zullen bewaken.

Hun vachtverzorging vergt behoorlijk veel tijd. Ze moeten regelmatig verzorgd, in bad gedaan en getrimd worden. Bichon Frisés zijn een van de weinige rassen die aanbevolen worden voor mensen met allergieën, maar pas hier wel mee op. Sommige mensen met milde allergieën kunnen dan minder allergieproblemen hebben met een Bichon Frisé dan met andere honden, maar er zijn geen garanties. Overleg met uw dermatoloog en breng flink wat tijd door in de buurt van volwassen Bichon Frisés voordat u beslist er een in huis te nemen.

Geschiedenis:

De Bichon Frisé (spreek uit: bee-SJON=frie-SEE) wordt verondersteld een afstammeling te zijn van de waterspaniël en was als sinds de Middeleeuwen bekend in het Middellandse-Zeegebied. Sommige historici geloven dat het ras oorspronkelijk uit de Canarische Eilanden komt en door zeelui naar Europa is gebracht. Bichon Frisés zijn al lang erkend als goede gezelschapshonden, hoofdzakelijk vanwege hun vrolijke en gelijkmatige temperament. Ze waren erg populair onder de Europese adel, aan het Engelse hof gedurende het koningschap van Henry II, en ze werden zelfs afgebeeld op schilderijen van Goya.

Tegen de 19e eeuw was hun populairteit gedaald. Het werden straathonden en sommige werden gebruikt in het circus. Hun populariteit nam weer toe na de Eerste Wereldoorlog. Het ras werd voor het eerst in 1956 naar de Verenigde Staten gebracht door een Franse familie genaamd Picault. Het ras werd in 1973 erkend door de Amerikaanse Kennel Club als een niet-sporthond.

In de afgelopen jaren zijn de Bichon Frisés populairder geworden, omdat mensen hoorden over de aantrekkelijke karaktereigenschappen van het ras.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.