Border Collie

 

De Border Collie is een levendige, slimme hond die het meest geschikt is voor een leven op het platteland. Als hij wordt opgesloten zonder activiteiten, zal hij al snel ongelukkig en destructief worden.

 

De Border Collie in een notendop
The Border Collie Dog Breed

Border Collies zijn extreem energiek en moeten de gelegenheid krijgen om heel veel te bewegen. Ze vinden het heerlijk om te rennen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 13-20 kg

Teef: 13-19 kg

Schofthoogte:

Reu: 55 cm

Teef: 50 cm

Eigenschappen:

opstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek

Levensduur: 10-14 jaar

Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag

Neiging tot blaffen: hoog

Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

Schapendrijver

 

Vacht:

Lengte: gemiddeld

Eigenschappen: dubbellaagse vacht, steil

Kleuren: zwart met of zonder wit, rood en wit, effen kleur, tweekleurig, driekleurig, merle, zand

Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

 

Border Collies zijn honden van gemiddelde grootte.

Reuen zijn 55 cm hoog en wegen tot ongeveer 30 kg. Teefjes zijn gewoonlijk kleiner en lichter.

Ze zien eruit als een lichtgewicht versie van de Australische Herder, maar in plaats van de bobtaileigenschappen van de Aussie, hebben Border Collies een pluimstaart die reikt tot aan de hakken. De kop lijkt op die van een Collie en het lijf is een beetje langer dan de hond hoog is. De oren staan rechtop, maar de puntjes hangen en dit geeft ze een parmantig uiterlijk.

Sommige Border Collies hebben een ruwe vacht van ongeveer 7,5 cm lang, terwijl andere een gladde vacht hebben van ongeveer 2,5 cm lang. De vacht komt voor in verschillende kleuren, o.a. zwart-wit, rood-wit, zwartgrijs, helemaal zwart en driekleurig. De Border Collie met het langere haar heeft gewoonlijk een weelderige kraag en staart.

Persoonlijkheid:

Border Collies zijn actieve werkhonden die het meest geschikt zijn voor het buitenleven. Als ze worden opgesloten zonder activiteiten en gezelschap, zullen ze ongelukkig en destructief worden. Het ras is erg intelligent, leert snel en reageert goed op beloning met de stem.

Vanwege hun hoedersinstinct, zijn ze beschermend naar hun gezin en territorium toe, en zijn het uitstekende waakhonden. Ze zullen de kinderen van het gezin bewaken. Hoewel ze goed overweg kunnen met kinderen en met andere huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid, kunnen ze terughoudend en soms bijterig naar vreemden zijn. Ze happen dan naar de hielen op dezelfde manier als ze dat bij schapen zouden doen.

Verzorging:

Border Collies zijn extreem energiek en moeten de gelegenheid krijgen om heel veel te bewegen. Ze vinden het heerlijk om te rennen. Ze hebben ook voldoende aandacht van hun baasje en een bezigheid nodig. Of dat nu een kudde hoeden is of een bal halen.

Ze dienen van jongs af aan goed gesocialiseerd te worden om te voorkomen dat ze eenkennig worden. Ze dienen ook gehoorzaamheidstraining te krijgen, om hun bijtgedrag en hun neiging om weg te lopen of achter auto's aan te gaan in bedwang te helpen houden.

Border Collies verharen gemiddeld. Borstelen is minimaal wekelijks nodig om de vacht mooi te houden. Dit ras wordt ongeveer 12 tot 15 jaar oud.

Geschiedenis:

Border Colllies zijn veehoeders en zijn gefokt voor het schapendrijven, maar ze kunnen ieder type kudde aan en zullen zelfs de kinderen in het gezin hoeden.

Het ras komt oorspronkelijk uit de laagvlaktes en grenslanden van Groot-Brittannië en Schotland en gaat terug tot de 18e eeuw. Vermoed wordt dat de voorouders van de Border Collie andere soorten Collies waren, zoals de Bearded Collie en de Schotse Collie, en sommige rasgeschiedkundigen vermoeden dat er ook ooit eens met een spaniël is gekruist.

In de 19e eeuw werden Border Collies populair onder de Engelse adel. Tegenwoordig worden ze nog steeds als kuddehond gebruikt maar zijn het ook gezinshuisdieren. Omdat ze gemakkelijk te trainen zijn, worden Border Collies ook als politie-, drugs- en explosievenhond gebruikt, en worden ze ingezet bij zoek- en reddingsacties. Ze doen het ook goed als blindengeleidehond. Borders zijn onlangs toegetreden tot de AKC showring, onder veel controversie en protesten van liefhebbers, die zich zorgen maken dat fokken op het uiterlijk het werkvermogen in gevaar brengt.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.