Teckel

 

De Teckel is een loyale metgezel en goed met kinderen. Vanwege hun lange rug, hebben Teckels aanleg voor problemen met hun wervels. Daarom is deze hond geen goede keus voor mensen die veel trappen in huis hebben.

 

De Teckel in een notendop
The Dachshund Dog Breed

De Teckel werd eeuwen geleden gefokt in Duitsland voor de dassenjacht. De Teckel wordt ook wel de dashond genoemd, omdat het ras oorspronkelijk werd gefokt om te jagen op dassen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 7-14 kg

Teef: 7-14 kg

Eigenschappen:

lange rug, dolichocefaal (lange snoet), korte, gebogen pootjes, hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek

Levensduur: 12-14 jaar

Neiging tot kwijlen: laag

Neiging tot snurken: laag

Neiging tot blaffen: hoog

Neiging tot graven: hoog Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld

 

Vacht:

Lengte: kort/lang

Eigenschappen: harde vacht, steil plat

Kleuren: Zwart, chocoladebruin, everzwijn, grijs of reebruin met bruining, gestroomd

Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

 

Alle drie de soorten Teckels - kortharig, ruwharig en langharig - zijn er in twee maten: de standaard Teckel en de Dwergteckel.

Dwergteckels hebben geen aparte FCI-classificatie maar strijden in een klassedivisie voor '5 kg en lager bij 12 maanden en ouder'. Het gewicht van de standaard maat is gewoonlijk tussen de 7 en 14 kg. Er is geen hoogte standaard voor de Teckel maar ze zijn gewoonlijk lager dan 22 cm.

Alle drie de soorten staan bekend om hun lange rug en korte gespierde pootjes. Dit verklaart de niet-vleiende bijnamen 'worstenhondje' of 'hot dog'. Ze hebben ook een lange snuit, lange hangoren, en een staart die op één lijn wordt gedragen met de rug.

De vacht van de Teckel kan schaduwen van rood, zwart, chocoladebruin, wit of grijs hebben. Sommige hebben geelbruine aftekeningen, zijn gestippeld of gevlekt. Teckels worden ongeveer 12 tot 15 jaar oud.

Persoonlijkheid:

Ondanks hun omvang staan Teckels erom bekend dat ze moedig van aard zijn, en zullen ze een gevecht met dieren die veel groter zijn dan zijzelf niet uit de weg gaan. Sommige kunnen agressief zijn naar vreemden en andere honden.

Als gezinshonden zijn Teckels loyale metgezellen en goede waakhonden. Ze zijn goed met kinderen als ze goed behandeld worden. Het kan enigszins moeilijk zijn om ze te trainen.

Sommige Teckel liefhebbers beweren dat er verschillen in persoonlijkheid zijn tussen de verschillende soorten van het ras. De langharige Teckel zou bijvoorbeeld kalmer zijn dan de kortharige, en de ruwharige zou expressiever en grappiger zijn.

Teckels werden gefokt als jagers dus het wekt geen verbazing dat veel Teckels van graven houden. Sommige zijn ook echte blaffers, en uit onderzoek bleek dat Teckels veel schade in huis kunnen aanrichten.

Verzorging:

Teckels staan erom bekend dat ze wervelproblemen kunnen hebben vanwege hun lange rug. Deze hond is dus niet zo'n goede keuze voor wie een huis met veel trappen heeft. Om de rug van de Teckel verder te beschermen, zou de hond niet op en van meubels mogen springen en zijn gewicht moet in de gaten gehouden worden.

De kortharige Teckel heeft maar weinig vachtverzorging nodig. Hij hoeft alleen af en toe geborsteld te worden of met een handdoek te worden drooggewreven. Voor de langharige soort wordt geadviseerd om dagelijks te borstelen en te kammen; de ruwharige teckel moet tenminste twee keer per jaar van zijn vacht worden ontdaan. Het ras verhaart gemiddeld.

Geschiedenis:

De Teckel werd honderden jaren geleden gefokt in Duitsland om te jagen op dassen. De Teckel wordt ook wel de dashond genoemd, omdat het ras oorspronkelijk werd gefokt om te jagen op dassen. De drie soorten Teckels, kortharig, ruwharig en langharig, stammen uit verschillende tijden. De kortharige was de eerste en kwam voort uit een kruising van een Franse Dwergbrak en een Pinscher. Het ras is er ook in twee maten: standaard en dwerg, waarvan de standaard de originele maat is.

De Teckel heeft korte, sterke poten die de hond in staat stellen om prooi uit te graven en door tunnels te lopen. Grotere soorten van het ras werden gebruikt om te jagen op herten of vossen. Kleinere teckels werden gefokt om op hazen en fretten te jagen.

Het ras wordt nog steeds gebruikt om te jagen, voornamelijk in Europa, maar in Noord-Amerika is deze hond meestal een huisdier. Het is zelfs een van de populairste AKC (American Kennel Club) rassen.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.