Golden Retriever

 

Omdat Golden Retrievers graag willen plezieren, reageren ze goed op gehoorzaamheidstraining. Naast deze goede eigenschap zijn ze ook speels, aanhankelijk en gelijkmoedig.

 

De Golden Retriever in een notendop
The Golden Retriever Dog Breed

Golden Retrievers zijn heel veelzijdig. Ze staan bekend als vogelhonden, gezinshuisdieren, hulphonden voor gehandicapten en zoek- en reddingshonden.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 29-32 kg

Teef: 25-29 kg

Schofthoogte:

Reu: 58-62 cm

Teef: 53-55 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: gemiddeld

Levensduur: 10-13 jaar

Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag

Neiging tot blaffen: gemiddeld

Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

apporteren

 

Vacht:

Lengte: gemiddeld

Eigenschappen: steil

Kleuren: verschillende tinten goud

Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Golden Retriever reuen zijn 58 tot 62 cm hoog en wegen ongeveer 29 tot 32 kg. Teefjes zijn ongeveer 53 tot 55 cm hoog en wegen ongeveer 25 tot 29 kg.

De Golden Retriever heeft een waterafstotende vacht die golft of plat is en goud tot crème van kleur. Een van de meest aantrekkelijke kenmerken van dit ras is de beharing op de nek, poten, dijen, onderkant van de romp en staart.

De kop van de hond is sterk en breed. De oren zijn niet erg groot, maar zitten hoog op de kop en hangen tot net onder de kaaklijn. De borstkas is diep en het lijf is goed in balans. Golden Retrievers worden ongeveer 10 tot 13 jaar oud.

Persoonlijkheid:

De Golden Retriever is gelijkmoedig, intelligent en aanhankelijk. Golden Retrievers zijn speels, maar toch zachtaardig met kinderen, en ze lijken goed overweg te kunnen met andere huisdieren en vreemden.

Deze honden willen graag plezieren, wat waarschijnlijk verklaart waarom ze zo goed op gehoorzaamheidstraining reageren en zulke populaire hulphonden zijn. Ze houden ook van werken, of ze nu het jagen op vogels betreft of het ophalen van de slippers van hun baasje.

Golden Retrievers blaffen niet vaak en het ontbreekt hen aan waakinstinct, dus reken niet op ze voor de bewaking. Sommige Golden Retrievers laten het je echter wel weten wanneer er vreemden aankomen.

Verzorging:

Dit ras is graag actief. Vergeet niet dat Golden Retrievers in hart en nieren vogelhonden zijn, dus ze houden van apporteerspelletjes en van zwemmen. Als ze dagelijks beweging krijgen, dan kunnen Golden Retrievers zich aan ieder type huis aanpassen, zelfs als dit een stadsappartement is.

Golden Retrievers verharen gemiddeld. Met ongeveer één keer per week borstelen blijft de vacht er mooi uitzien.

Geschiedenis:

In 1999 was de Golden Retriever het op een na populairste AKC-ras. Dit werkt verbazing, omdat de hond vele kwaliteiten heeft die hem tot een perfect gezinshuisdier maakt. De wortels van de Golden Retriever liggen echter in het open veld en de waterwegen van Groot-Brittannië.

De Golden Retriever werd gefokt om op vogels te jagen, met name watervogels. Het ras was het resultaat van een kruising tussen een aantal andere rassen, waaronder spaniëls, setters en de Newfoundlander (maar niet de Newfoundlander zoals we die tegenwoordig kennen) en misschien zelfs de bloedhond. De combinatie resulteerde in een sterke hond die goed kon zwemmen, tegen koud water kon, aangeschoten wild kon opsporen en kon omgaan met vleugellamme vogels.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.