Maltezer

 

Erg geschikt om binnenshuis te leven en in kleine ruimtes. De kleine Maltezer is vriendelijk, volgzaam en intelligent. Het kan een moeilijke eter zijn en moeilijk zindelijk te maken.

De Maltezer in een notendop
The Maltese Dog Breed

De Maltezer is altijd hoog gewaardeerd in de maatschappij. Er gaat zelfs een verhaal dat er in de 16e eeuw een Maltezer werd verkocht voor het equivalent van €1790.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 1-2 kg

Teef: 1-2 kg

Schofthoogte:

Reu: 25 cm

Teef: 23 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek

Levensduur: 12-14 jaar

Neiging tot kwijlen: laag

Neiging tot snurken: laag

Neiging tot blaffen: hoog

Neiging tot graven: laag

Sociale/aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

Schoothond.

 

Vacht:

Lengte: lang

Eigenschappen: steil

Kleuren: wit

Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

 

De Maltezer is een kleine hond die 1 tot 3 kilo weegt.

Het lijf is compact en de schouderbladen lopen af. De rug is recht en de ribben zijn goed gewelfd. De donzige staart wordt gracieus over de rug gedragen. De nek heeft een elegante structuur en zorgt ervoor dat het hoofd hoog gedragen wordt.

Het hoofd is goed geproportioneerd ten opzichte van het lijf en de schedel is lichtrond. De oren zitten laag en lijken op een plumeau. De ogen zijn donker, de neus zwart en de snuit heeft een gemiddelde lengte en loopt licht taps toe.

De lange, zijdezachte vacht die over de grond of net boven de grond hangt geeft de Maltezer een bijna decoratieve verschijning. Het lange haar op de kop kan in een knotje worden vastgezet of gewoon los hangen. De vachtkleur is puur wit.

De Maltezer heeft een levendige, zwevende tred.

Persoonlijkheid:

De Maltezer is vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam en vertrouwend. De Maltezer is een goede gezinshond. Hij is levendig, speels, energiek en vindt het meestal leuk om trucjes te leren. Maltezers kunnen wel bijterig zijn naar brutale kinderen. De kleine en fijne bouw van de Maltezer spreekt zijn onverschrokken aanwezigheid tegen. De Maltezer is erg alert en geeft een blafsaldo in antwoord op onbekende geluiden.

Verzorging:

De Maltezer is een geschikte hond voor in huis die het zelfs goed doet in appartementen en kleine woonruimtes. Maltezers kunnen moeilijk zindelijk te krijgen zijn en het zijn vaak moeilijke eters. Maltezers verharen licht en zijn geschikte huisdieren voor de meeste mensen met een allergie. Het is aan te raden ze dagelijks te borstelen en regelmatig in bad te doen om te voorkomen dat de vacht gaat vilten. Het haar rond de ogen dient dagelijks gereinigd te worden om te voorkomen dat het traanvocht vlekken veroorzaakt in de vacht.

Geschiedenis:

De Maltezer is meer dan 28 eeuwen de aristocraat van de hondenwereld geweest. Aangenomen wordt dat de Maltezer oorspronkelijk uit Malta komt, een klein eilandje ten zuiden van Sicilië. Het is zeer passend dat zo'n edele hond op Malta verbleef, een eiland met een beschaving die zich onderscheidde door verfijning en weelde.

Een beroemde Maltezer is Issa, die toebehoorde aan Publius, de Romeinse gouverneur van Malta in de 1e eeuw. Issa werd in een lovend epigram beschreven als "vrolijk ... puurder dan de kus van een duif, vriendelijker dan een maagd... kostbaarder dan Indiase edelstenen." Veel beroemde schrijvers en wetenschappers, waaronder Plinius de Oudere en Strabo, schreven over de schoonheid, de verfijndheid en de onweerstaanbare charme van de kleine Maltezer. De Grieken bouwden graven voor hun Maltezers, en deze sierlijke honden worden al vanaf de 5e eeuw afgebeeld in Griekse keramische kunst. Archeologisch bewijs toont aan dat Maltezers door de Egyptenaren werden gehouden en mogelijk aanbeden.

De Maltezer is door de eeuwen heen altijd hoog gewaardeerd in de maatschappij. Er gaat zelfs een verhaal dat er in de 16e eeuw een Maltezer werd verkocht voor het equivalent van €1790. Men zegt dat de Maltezer met name populair was bij vrouwen, die ze in hun decolleté of mouw stopten. Wetenschappers van weleer vestigden steeds de aandacht op de kleine afmetingen van het ras. In 1792 verwijst botanist Linnaeus naar de Maltezer als een wezen dat "de maat van een eekhoorn heeft". De eerste Maltezer die in de Verenigde Staten werd tentoongesteld was wit en gepresenteerd als een 'Maltezer leeuwhondje' op de eerste hondenshow van Westminister in 1877. De Amerikaanse Kennel Club registreerde de Maltezer in 1888.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.