Dwergschnauzer

 

Dwergschnauzers leren snel en passen zich gemakkelijk aan. Ze kunnen net zo gelukkig zijn in een stadsappartement als op het platteland. Deze pittige honden zijn sociaal ingesteld en moeten deel kunnen nemen aan gezinsactiviteiten.

 

De Dwergschnauzers in een notendop
The Miniature Schnauzer Dog Breed

Dwergschnauzers waren oorspronkelijk bedoeld om ratten op boerderijen te vangen. 'Schnauzer' betekent baard.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 5-10 kg

Teef: 5-7 kg

Schofthoogte:

Reu: 30 cm

Teef: 30 cm

Eigenschappen:

Halfgebogen oren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: gemiddeld

Levensduur: 12–14 jaar

Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag

Neiging tot blaffen: hoog

Neiging tot graven: gemiddeld Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

rattenvanger

 

Vacht:

Lengte: gemiddeld

Eigenschappen: dubbellaagse, harde vacht

Kleuren: Peper en zout, zwart/zilver, zwart

Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

 

Dwergschnauzers zijn honden met een vierkant lichaam en een ruwe vacht.

Reuen en teefjes zijn ongeveer 30 cm hoog en wegen tussen de 5 en 10 kg.

De rechthoekige kop van de hond is getooid met borstelige wenkbrauwen, een walrusachtige snor en een weelderige baard. De oren vallen naar voren.

De meeste Dwergschnauzers hebben een peper- en zoutkleurige vacht, maar sommige zijn effen zwart en andere zijn zwart met zilver.

Persoonlijkheid:

Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze kunnen opvliegend zijn en zich voordoen als een vechtersbaas wanneer ze geconfronteerd worden met honden die ze niet kennen.

De speelsheid van Dwergschnauzers maakt ze ideaal voor gezinnen met kinderen die zich goed kunnen gedragen. Ze staan er ook om bekend dat ze gehoorzaam zijn, snel leren en toegewijd zijn aan de mensen in hun leven.

Verzorging:

Dwergschnauzers passen zich goed aan. Ze kunnen net zo gelukkig zijn in een stadsappartement met een paar wandelingen per dag als op een landgoed met volop ruimte om te rennen.

Omdat dit ras toch wat onverschrokken is in de buurt van andere honden, is het belangrijk om een Dwergschnauzer kennis te laten maken met andere honden als hij nog een pup is.

Dwergschnauzers zijn sociale honden die het heerlijk vinden om bij mensen te zijn. Hun diepste wens is om deel te nemen aan alle gezinsactiviteiten, of dat nu samen tv-kijken is of een stuk hardlopen.

Omdat ze niet verharen, zijn deze honden ideaal voor mensen die allergisch zijn voor andere rassen. Ze moeten echter regelmatig verzorgd worden: veelvuldig borstelen, haar en nagels knippen en periodiek trimmen en plukken zijn noodzakelijk.

Dwergschnauzers worden mooi oud; ze vertonen pas heel laat in hun leven tekenen van ouderdom. De gemiddelde levensverwachting is 12 tot 14 jaar.

Geschiedenis:

Dwergschnauzers zijn sterke, vrolijke hondjes die aan het eind van de 19e eeuw voor het eerst in Duitsland werden gefokt. Ze stammen af van de Affenpinschers en de Schnauzers. De Dwergschnauzer is niet alleen de kleinste en populairste onder de Schnauzers, maar ook de enige Terriër die niet afkomstig is van de Britse eilanden.

Het woord 'schnauzer' betekent baard. Dwergschnauzers waren oorspronkelijk bedoeld om ratten op boerderijen te vangen. Tegenwoordig is het belangrijkste levensdoel van de Dwergschnauzer om voor gezelschap en blijdschap te zorgen bij mensen die het geluk hebben om deze vrolijke hond in huis te hebben.

In 1933 werd de Dwergschnauzer erkend door het AKC als apart ras naast de standaard Schnauzer. Op enig moment was de Dwergschnauzer het op twee na populairste ras in de Verenigde Staten, en het blijft een favoriet ras.

Gerelateerde artikelen

 • Franse Bulldog

  Dogs running De Franse Bulldog is een compacte, gespierde hond met opstaande oren. Hij is een gelijkmoedig huisdier dat aandacht vraagt.
 • Chow Chow

  Dogs running Chow Chows zijn meestal geen sociale, extraverte honden. Ze hebben de neiging om afstandelijk naar vreemden te zijn, maar zijn toegewijd en beschermend naar hun gezin.
 • Rottweiler | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  Dogs running De Rottweiler is niet aan te raden voor mensen die voor het eerst een hond nemen, want hij heeft intensieve en doorlopende socialisatie nodig om een goede familievriend te zijn. Vind meer hondenrassen en informatie over hondenverzorging op HillsPet.be
 • Chihuahua | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  Dogs running Chihuahua's zijn loyaal, vriendelijk en goede gezinsdieren wanneer ze met respect worden behandeld. Een huis of een appartement is voldoende om aan hun bewegingsbehoefte te voldoen. Chihuahua's zijn de kleinste honden ter wereld.
 • Beagle | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  Dogs running De Beagle is een vrolijke en aanhankelijke hond die graag gezelschap heeft. Dit ras kan heel destructief worden en buitensporig blaffen als het alleen gelaten wordt.
 • Australische herder: rasinformatie en persoonlijkheidskenmerken

  Dogs running De Australische herder is een actieve, maar vriendelijke hond. Hij speelt graag met kinderen en kan meestal prima met andere huisdieren overweg.