Rottweiler

 

De Rottweiler is niet aan te raden voor mensen die voor het eerst een hond nemen, want hij heeft intensieve en doorlopende socialisatie nodig om een goede familievriend te zijn. Deze intelligente, hond vol zelfvertrouwen is echter makkelijk te houden, ondanks zijn omvang. 

 

De Rottweiler in een notendop
The Rottweiler Dog Breed

De eerste indruk van een Rottweiler is er een van pure kracht en dat klopt vrij goed.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 38-61 kg

Teef: 36-45 kg

Schofthoogte:

Reu: 66 cm

Teef: 61 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Levensduur: 8-11 jaar

Neiging tot kwijlen: gemiddeld Neiging tot snurken: laag

Neiging tot blaffen: gemiddeld

Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

veedrijver, beschermhond, trekhond

 

Vacht:

Lengte: kort

Eigenschappen: plat

Kleuren: Zwart met geelbruine aftekeningen

Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

 

De eerste indruk van een Rottweiler is er een van pure kracht en dat klopt vrij goed.

Rottweilers zijn net wat langer dan ze hoog zijn. Het zijn grote honden, met een schouderhoogte van 55 cm voor een klein teefje tot 70 cm voor een grote reu. Het gewicht varieert van 36 tot 54 kg.

Rottweilers hebben een 'geblokt' lichaam en een massieve kop. De oren liggen vrij plat tegen het hoofd en hangen iets. Hun snuit is vierkant en sterk, maar Rottweilers kunnen een beetje kwijlen vanwege losse flappen in de mondhoek (lippen). Rottweilers dienen altijd zwart te zijn met geelbruine vlekken, en de ideale vacht is vrij kort, dichtbehaard en een beetje ruw. Nu en dan verschijnt er een zachtharige pup in een nestje, maar die vacht wordt gediskwalificeerd bij de raskeuring op hondenshows.

Zoals gebruikelijk bij grotere rassen, kunnen Rottweilers langzaam volwassen worden. Vele bereiken pas hun volwassen omvang als ze 2 tot 3 jaar oud zijn, hoewel de definitieve schouderhoogte vaak wel al na 1 jaar is bereikt. Naarmate ze ouder worden vullen deze honden verder uit: hun borstkas wordt breder en ze worden zo zwaar en massief als we de Rottweiler kennen.

Persoonlijkheid:

De Rottweiler is gefokt als een waak- en pakhond. Het is belangrijk dat voor ogen te houden. Goed gesocialiseerde Rottweilers kunnen prima opschieten met mensen en andere dieren, maar reuen in het bijzonder kunnen een beetje agressief en dominant zijn. Het zijn actieve, intelligente honden. Ze hebben genoeg zelfvertrouwen om zelfstandig in te grijpen, dus hebben ze vanaf het eerste moment begeleiding nodig.

Als ze alleen gelaten worden, dan kunnen Rottweilers vervelend gaan blaffen of graven. En met hun omvang kunnen ze veel schade aanrichten. Omdat ze gefokt zijn om te werken, past training en werken het best bij Rottweilers, al bestaat dat werk alleen maar uit een kind gezelschap houden. Agressie kan een probleem zijn. Deze hond is volledig in staat om ernstige schade aan te richten, dus Rottweilers hebben een stevige, geduldige hand nodig en een baasje met verstand van zaken.

Verzorging:

Rottweilers zijn vrij makkelijk te houden voor zulke grote honden. Ze hebben de neiging om te dik te worden als ze niet voldoende bewegen. De vacht vraagt minimaal onderhoud. Een snelle, wekelijkse borstelbeurt zal in de meeste gevallen voldoende zijn. Sommige Rottweilers kwijlen behoorlijk, vooral grote mannetjes met losse flappen bij de mondhoeken (lippen).

Eén van de belangrijkste dingen om te onthouden van Rottweilers is dat ze intensieve en doorlopende socialisatie nodig hebben om goed gezelschap voor een gezin te zijn. Training is een must en dient al te starten als de pup nog jong is. Het lijdt geen twijfel dat ze moedig zijn, maar deze moed kan zich op het verkeerde richten. Dit ras is niet ideaal voor mensen die nog nooit een hond hebben gehad. Rottweilers houden van werken en zullen graag meedoen aan zo ongeveer alle hondensporten, van gehoorzaamheidstraining en vee hoeden tot gewicht trekken.

Het zou ideaal zijn als een Rottweiler direct vanaf het begin wordt blootgesteld aan andere huisdieren, inclusief honden, en ook aan kinderen. Rottweilers zijn vaak erg beschermend naar kinderen toe en moeten onder toezicht staan wanneer ze met een groep kinderen zijn. Dit ras moet absoluut alleen van een erkende fokker worden gekocht, omdat zijn populariteit heeft geleid tot enkele karakter- en gezondheidsproblemen. Rottweilers worden ongeveer 12 jaar oud.

Geschiedenis:

Rottweilers behoren tot een van de oudste rassen. De Romeinen namen ze mee op hun tocht door Duitsland, om hun vee te hoeden en hun buitenposten te bewaken. Vele werden daar achtergelaten en in de plaats Rottweil, in Zuid-Duitsland, werden ze het ras dat we vandaag de dag kennen. Rottweilers worden tot de Mastiff-familie gerekend. Rottweilers hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Doberman Pinscher vele jaren later.

Rottweilers waren van meet af aan werkhonden. Ze begeleidden vee naar de markt, trokken karren, bewaakten huis en erf, en droegen zelfs geld van en naar de markt in geldbuidels die rond hun nek werden gebonden. Tegenwoordig werken ze in de beveiliging en als veehoeder.

Tegen 1900 was de Rottweiler als ras bijna uitgestorven, omdat kleinere honden, die ook makkelijker in het onderhoud waren, veel van hun taken overnamen. Gelukkig lieten toegewijde fokkers het ras herleven. Tegenwoordig is het een van de populairste rassen in de Verenigde Staten. Een prachtige, mooi geïllustreerde serie kinderboeken gaat over een Rottweiler genaamd Carl en zijn avonturen met de baby van het gezin.

Gerelateerde artikelen

 • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.