Sint-Bernard

 

Sint Bernards staan erom bekend liefdevol, zachtaardig en tolerant te zijn, ondanks hun omvang. Ze kunnen goed omgaan met kinderen die zich goed kunnen gedragen. Daarnaast willen ze graag plezieren en zijn ze gemakkelijk te trainen.

 

De Sint Bernard in een notendop
The Saint Bernard Dog Breed

De voedingsbehoefte van een Sint Bernard kan lager liggen dan voor andere rassen van gelijke omvang, omdat zijn temperament rustiger is en hij minder beweging nodig heeft.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 63-81 kg

Teef: 54-63 kg

Schofthoogte:

Reu: 70-75 cm

Teef: 65-70 cm

Eigenschappen:

Hangende ogen, hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: relaxed

Levensduur: 8-10 jaar

Neiging tot kwijlen: hoog Neiging tot snurken: gemiddeld

Neiging tot blaffen: laag

Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

trekhond, zoekhond, reddingshond

 

Vacht:

Lengte: gemiddeld

Eigenschappen: dubbellaagse vacht, plat 

Kleuren: rood met wit, gestroomd met wit

Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

 

Sint Bernards zijn erg grote, sterke en gespierde honden.

De hoogte van een reu kan variëren van 70 tot 75 cm en zijn gewicht van 63 tot 81 kg. De hoogte van een teefje kan variëren van 65 tot 70 cm en haar gewicht van 54 tot 63 kg.

De honden kunnen langharig of kortharig zijn. De vachtkleuren zijn rood met wit, bruin met wit en gestroomd met wit. Sommige honden hebben donkere maskers rond hun ogen. De oren zitten hoog op het hoofd en hangen. De ogen zijn donker en hangen een beetje. Het voorhoofd is vrij gerimpeld. Sint Bernards hebben ook wangen, waardoor ze kunnen gaan kwijlen.

Omdat de honden zo groot zijn, duurt het langer dan bij veel andere rassen voor ze volledig volgroeid zijn. Over het algemeen bereiken ze hun volledige omvang niet voor hun 2e of 3e jaar.

Persoonlijkheid:

Sint Bernards zijn liefdevolle, rustige honden. Door hun instinctieve vriendelijkheid zal een vreemde die huiverig is zo'n grote hond te benaderen, snel over zijn eerste angst heenstappen. Als er gevaar dreigt, zullen Sint Bernards echter net zo snel geneigd zijn hun gezinsleden te beschermen.

Omdat ze zo vriendelijk, zachtaardig en tolerant zijn, kunnen Sint Bernards goed overweg met kinderen die zich goed kunnen gedragen. Ze staan erom bekend dat ze buitengewoon begripvol en geduldig zijn en Sint Bernard doen voorzichtig met kinderen om ze niet te bezeren.

Deze honden willen graag plezieren en dit kan de training makkelijker maken dan bij andere rassen.

Verzorging:

De Sint Bernard is een sociaal wezen. Niets maakt hem gelukkiger dan mee te doen aan gezinsactiviteiten. Andersom geldt dat deze hond waarschijnlijk gaat mokken als hij buitengesloten wordt. Omdat een volwassen Sint Bernard zo groot is, is training noodzakelijk, en hoe eerder hoe beter. Het ras staat erom bekend af en toe koppig te zijn. Als een Sint Bernard echter eenmaal begrijpt wat er van hem verwacht wordt, dan wint zijn instinctieve verlangen om te plezieren het meestal van zijn koppigheid.

De volwassen Sint Bernard verhaart twee keer per jaar, in de lente en de herfst. Regelmatig borstelen zal helpen om het verharen te verminderen.

Hoewel de hond genoeg voedsel nodig heeft om een gezond gewicht te houden, moet een Sint Bernard niet overvoerd worden. Overtollig gewicht kan teveel spanning op de gewrichten veroorzaken en eventuele problemen in de heupen en ellenbogen verergeren. De behoefte per kg lichaamsgewicht kan voor een Sint Bernard lager zijn dan voor andere rassen, omdat zijn temperament rustiger is en hij minder beweging nodig heeft dan vele andere rassen.

Net zoals het geval is met andere erg grote rassen, leeft de Sint Bernard relatief kort. De levensverwachting is over het algemeen 8 tot 10 jaar.

Geschiedenis:

Sint Bernards zijn sterke, kolossale honden die een belangrijke rol hebben gespeeld in mythen en legendes. Hoewel lange tijd is aangenomen dat hun geschiedenis teruggaan tot de 11e eeuw, toen er in de Zwitserse Alpen een klooster-hospitium werd gesticht, is de eerste traceerbare verschijning van de hond in dat klooster, of waar dan ook, waarschijnlijk pas 600 jaar later geweest.

Deskundigen geloven dat deze eerste kloosterhonden bedoeld waren als waakhond. Niet lang daarna echter werden hun levensreddende capaciteiten duidelijk. In de daaropvolgende drie eeuwen is de redding van meer dan 2.000 mensenlevens toegeschreven aan Sint Bernards.

Tegenwoordig staan Sint Bernards niet alleen bekend om hun historische heldendaden, maar ook om hun liefde en toewijding naar hun mensenvrienden, vooral kinderen. Twee populaire kinderfilms uit de jaren 1990, “Beethoven” en “Beethoven 2” sloegen munt uit deze karaktertrek met hun verhaal over een sympathieke Sint Bernard en zijn Amerikaanse familie uit een buitenwijk.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.