Siberische Husky

 

De Siberische Husky, de klassieke poolhond, is vriendelijk en intelligent maar ook wat onafhankelijk en koppig. Siberische Husky's zijn dol op het gezelschap van mensen, maar als pup hebben ze een duidelijke, maar vriendelijke opvoeding nodig.

 

De Siberische Husky in een notendop
The Siberian Husky Dog Breed

Vooral bij warm weer kunnen Siberische Husky's echte gravers zijn omdat ze graag een koele plaats creëren om in te liggen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 25-35 kg

Teef: 20-25 kg

Schofthoogte:

Reu: 58 cm

Teef: 53 cm

Eigenschappen:

opstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: gemiddeld

Levensduur: 11-13 jaar

Neiging tot kwijlen: laag

Neiging tot snurken: laag

Neiging tot blaffen: gemiddeld

Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Neiging tot graven: gemiddeld

Fokdoel:

sledehond

 

Vacht:

Lengte: gemiddeld

Eigenschappen: dubbellaagse vacht, steil 

Kleuren: alle kleuren van zwart tot puur wit

Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

 

De Siberische Husky is een hond van gemiddelde grootte, en is iets langer dan hij hoog is. De hoogte varieert van 50 tot 60 cm en het gewicht van 20 tot 35 kg.

De Siberische Husky heeft rechtopstaande oren en bruine tot blauwe ogen of misschien zelfs één van elke kleur.

De nek is recht en de ruglijn loopt recht. De staart met veel vacht wordt als een sikkel gedragen of soms recht naar achteren.

Siberische Husky's hebben een dichtbehaarde, pluizige vacht met verschillende onderlagen. Een kleine kraag rond de nek, maar geen lange franjes op de poten of de staart. De kleuren variëren van zwart tot wit en alles daar tussen in. De meeste honden hebben witte aftekeningen, vooral op de borst en de poten.

Persoonlijkheid:

Siberische Husky's zijn klassieke poolhonden. Ze zijn intelligent, maar soms wat onafhankelijk en koppig. Siberische Husky's zijn dol op het gezelschap van mensen, maar als pup hebben ze een duidelijke, maar vriendelijke opvoeding nodig. Deze honden zijn gefokt om te rennen, en hun liefde voor rennen kan soms sterker zijn dan hun liefde voor hun baasje. Siberische Husky's zijn over het algemeen vriendelijk naar mensen, inclusief kinderen.

De meeste Siberische Husky's kunnen goed overweg met andere honden, vooral die waarmee ze samen opgegroeid zijn. Ze hebben een sterke jaagdrang en kunnen achter katten en vee aanrennen. Vooral bij warm weer kunnen Siberische Husky's echte gravers zijn omdat ze graag een koele plaats creëren om in te liggen. Meestal blaffen ze niet maar ze janken wel.

Verzorging:

Siberische Husky's hebben zich onder moeilijke omstandigheden ontwikkeld en het zal dus niemand verbazen dat ze makkelijk te houden zijn. Ze kunnen makkelijk te dik worden als ze overvoerd worden of te weinig bewegen. Deze honden zijn gefokt om te rennen en moeten minimaal een paar keer per week een goed stuk rennen. Siberische Husky's zijn sterke honden die vaak wel 14 jaar worden.

Een positieve opvoeding en vroege socialisering is belangrijk bij de Siberische Husky om hem gericht te laten zijn op de mens. Deze honden genieten van menselijk gezelschap en houden ervan om bezig te zijn, al is het maar samen met jou joggen. Siberische Husky's zijn niet direct waakhonden, maar zullen wel gaan blaffen als er iets is. Als ze te veel tijd alleen door moeten brengen, dan kunnen ze gravers en kauwers worden of ze trakteren de buren op een prachtig jankconcert. Siberische Husky's vinden sleeën en skijøring (skiërs voorttrekken) erg leuk.

Ze hebben een paar keer per week verzorging nodig, en nog wat meer tijdens het rui-seizoen. De korte vacht van de Siberische Husky is minder snel geneigd te vilten dan de vacht van andere poolhonden.

Geschiedenis:

Zowel Rusland als de Verenigde Staten eist graag de Siberische Husky op. Het ras werd meer dan 3.000 jaar geleden gefokt door de Tsjoektsjen in Noord-Oost Azië, om de nomaden te helpen hun sleden te trekken. De voorouders van het ras waren beslist keeshonden.

Gedurende de goudkoorts in Alaska werden er veel hondenslederaces georganiseerd, zowel voor vermaak als om geschikte werkhonden te kiezen. De honden van de Tsjoektsjen bleken, ondanks hun kleine formaat, snelle lopers met een groot uithoudingsvermogen te zijn.

De faam van de Siberische Husky als een racesledehond werd vereeuwigd toen een team van husky's 547 kilometer door de sneeuwstormen aflegde om serum af te leveren in de stad Nome, die was getroffen door difterie. De film 'Balto' en de vele verhalen gebaseerd op hetzelfde thema hebben ertoe geleid dat dit ras wereldwijd wordt erkend.

Hoewel de meeste Siberische Husky's vandaag de dag geliefde huisdieren zijn, zijn er ook nog veel die meedoen als sledehond in lokale races en genieten van skijøring samen met hun baasjes.

Gerelateerde artikelen

 • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.