Weimaraner

 

Ideaal voor hondenbezitters die een grote, actieve hond willen voor de jacht, wandelingen en andere buitenactiviteiten. De Weimarse Staande Hond is een geweldige metgezel en erg intelligent, maar hij moet wel bezig worden gehouden om te voorkomen dat hij destructief gedrag gaat vertonen.

De Weimarse Staande Honden in een notendop
The Weimaraner Dog Breed

In de 19e eeuw, behoorde de Weimarse Staande Hond toe aan de Weimarse adel, die de 'Weimarse Pointers' fokte om op groot wild te jagen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 34-38 kg

Teef: 31-36 kg

Schofthoogte:

Reu: 60-70 cm

Teef: 55-65 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek

Levensduur: 10-13 jaar

Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag

Neiging tot blaffen: laag

Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

versleper van groot wild en veelzijdige jachthond

 

Vacht:

Lengte: kort

Eigenschappen: plat

Kleuren: Muisgrijs tot zilvergrijs

Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

 

De Weimarse Staande Hond is een grote hond die tussen de 25 en 40 kg weegt.

De schouderhoogte van de Weimarse Staande Hond is 60-70 cm; teefjes zijn vaak iets kleiner. Hun sterke lichamen zijn gebouwd om te werken, gestroomlijnd en in staat om met veel uithoudingsvermogen te rennen. De kop is sterk als van een jachthond, met hangoren. De Weimarse Staande Hond is over het algemeen met 1 tot 2 jaar volwassen, hoewel hij zijn uiteindelijke omvang al rond 6-8 maanden heeft bereikt.

De vacht van de Weimarse Staande Hond is kort, glad en sluik en vereist weinig verzorging. Deze honden hebben weinig meer nodig dan een snelle borstelbeurt met een rubberen rosborstel. De kleur is muisgrijs tot zilvergrijs, waaraan de hond zijn bijnaam 'het grijze spook' te danken heeft.

Persoonlijkheid:

De Weimarse Staande Hond is een actieve hond, die veel lichamelijke activiteit nodig heeft, gezien zijn jachtverleden. Hoewel het jachthonden zijn, zijn het geen honden om in een kennel te houden; ze willen graag bij hun baasje zijn. Ze zijn erg intelligent en moeten beziggehouden worden om te voorkomen dat ze destructief gedrag gaan vertonen, zoals kauwen en graven. Ze moeten gehouden worden in een achtertuin met hoog hek om te voorkomen dat ze gaan zwerven.

Verzorging:

De Weimarse Staande Hond heeft veel behoefte aan interactie met mensen. Hij tolereert anderen honden goed als ze goed zijn gesocialiseerd. Andere huisdieren, zoals katten, knaagdieren, vogels of reptielen dienen uit de buurt van de Weimarse Staande Hond gehouden te worden; vanwege het jachtbloed van het ras zijn deze honden geneigd om dergelijke dieren te doden.

De Weimarse Staande Hond is ideaal voor eigenaren die een grote, actieve hond willen voor de jacht, wandelingen en andere buitenactiviteiten. Ze zijn heel geschikt als waakhond. De Weimarse Staande Hond kan niet lang alleen blijven. Hij kan buitensporig blaffen of proberen te ontsnappen als hij uren alleen wordt gelaten. Hij heeft de neiging om destructief te kauwen.

De Weimarse Staande Hond wordt zo'n 10 tot 15 jaar oud.

Geschiedenis:

De Weimarse Staande Hond verscheen in de vroege 19e eeuw. Deze honden behoorden aan de Weimarse adel toe, die de 'Weimarse Pointer' fokte om op groot wild te jagen. Aangenomen wordt dat de bloedhond een voorouder of familie zou kunnen zijn van de Weimarse Staande Hond. Ongeacht zijn herkomst, beperkte de adel het eigenaarschap van de Weimarse Staande Hond tot leden van de Duitse Weimarse Staande Hondenclub. De Weimarse Staande Hond werd later gefokt als een vogelhond, omdat de populatie groot wild in Duitsland afnam.

Howard Knight, een Amerikaanse sporter en hondenfokker, nam in 1929 twee Weimarse Staande Honden naar de Verenigde Staten. Nog voor de erkenning van AKC, presteerde de Weimarse Staande Hond uitstekend in gehoorzaamheidsproeven, waardoor hij de interesse wekte van hondenliefhebbers. De Weimarse Staande Hond werd in 1943 erkend door de Amerikaanse Kennel Club (AKC).

De Weimarse Staande Hond blinkt uit in jagen en behoort tot de sporthonden. Dit ras is een geweldige en actieve metgezel.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.