Fox Terriër (Draadhaar)

 

De Fox Terriër (Draadhaar) heeft tomeloze energie en is een uitstekend huisdier voor een huishouden met goed opgevoede kinderen. Deze terriër wil graag plezieren en reageert goed op training.

 

De Fox Terriër (Draadhaar) in een notendop
The Wire Fox Terrier Dog Breed

Net als de gladharige Fox Terriër is de draadharige Fox Terriër een natuurlijke jager gefokt voor moed en besluitvaardigheid.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 8-10 kg

Teef: 8-10 kg

Schofthoogte:

Reu: 30-40 cm

Teef: 30-40 cm

Eigenschappen:

dolichocefaal (lange snoet), hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek

Levensduur: 10-13 jaar

Neiging tot kwijlen:  laag 

Neiging tot blaffen: hoog

Neiging tot graven: hoog Sociale/aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

jacht op ongedierte, vossen opjagen

 

Vacht:

Lengte: gemiddeld

Eigenschappen: Dubbellaagse, harde vacht, krullend

Kleuren: wit met bruin, zwart, enz.

Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

 

De draadharige Fox Terriër wordt zo genoemd vanwege de dichtbehaarde, draadachtige structuur van zijn vacht.

Vaak is de vacht licht golvend, maar de show standaard is dat de vacht nooit mag krullen. Wit dient de overheersende kleur van het draadhaar te zijn, met aftekeningen van zwart met geelbruin.

De draadharige Fox Terriër is een kleine hond met een slanke bouw. De reu is ongeveer 10 kg en het teefje is gewoonlijk 8 kg. Ze zijn tussen de 30 en 40 cm lang. De snoet is lang, met oren die naar voren geklapt zijn richting de wangen.

Persoonlijkheid:

Draadharige Fox Terriërs zijn levendig en zullen zich niet stilletjes terugtrekken in uw huis. Ze bloeien op als ze een bezigheid krijgen en doen hun best om hun baasjes te plezieren. Van nature vinden ze het heerlijk om te graven en zullen dat ook doen, vooral als ze verveeld zijn. Ze passen het beste bij een gezin dat hun huisdier bij veel actieve spelletjes wil betrekken.

De draadharige Fox Terriër is een alerte hond en zal zijn baasje laten weten of er een vreemde aankomt. Deze honden worden makkelijk getraind en gehoorzaamheidslessen worden aanbevolen om hun sterke jachtinstinct in te tomen. Ze kunnen leren om met andere huisdieren om te gaan, maar reuen kunnen agressief zijn naar andere reuen.

Verzorging:

Het belangrijkste punt om te overwegen voor de aanschaf van een draadharige Fox Terriër is de tomeloze energie van het ras. De Draadloze Foxterriër is uitstekend gezelschap voor kinderen, omdat ze nooit moe worden van spelletjes of buitenspelen. Ze willen graag plezieren en zullen goed op training reageren. Ze hebben een overvloed aan beweging nodig om fit te blijven.

Regelmatig borstelen met een natuurlijke harde borstel is noodzakelijk om de vacht gezond te houden. Af en toe trimmen van de vacht kan noodzakelijk zijn, maar zal de textuur van de vacht zachter maken; het plukken met de hand is nodig om de juiste textuur te onderhouden maar is te moeilijk voor de meeste eigenaren.

Geschiedenis:

Ervaren vossenjagers die een snelle, alerte, kleine hond wilden die hen op de jacht kon vergezellen, ontwikkelde de moderne foxterriër. De taak van de draadharige Fox Terriër was om met de jagers te paard op de vos te jagen. Net als de gladharige Fox Terriër, is de draadharige Fox Terriër van nature een jager die is gefokt op moed en besluitvaardigheid. Tot voor kort werd verondersteld dat de twee rassen alleen verschilden in vacht.

De draadharige Fox Terriër komt oorspronkelijk uit Engeland. Hij is waarschijnlijk ontwikkeld uit de witte Engelse terriër die werd gekruist met de Tull Terriër of de Beagle. Het belangrijkste kenmerk was de grootte, de draadhaar moest klein genoeg zijn om ondergronds te gaan om de vos op te jagen. De naam terriër is afgeleid van 'terra' wat aarde betekent. Iedere bruikbare terriër moest 'ondergronds' kunnen gaan.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.