Huidproblemen en voedselovergevoeligheid bij honden

 

Krabt je hond zich ?

 

 

Als je ziet dat je hond zich krabt, jeuk heeft, zich likt of meer schuurt dan normaal, dan zou hij wel eens een huidaandoening kunnen hebben. Als je dit gedrag bij je hond opmerkt, moet je de gebieden die het meest problematisch lijken goed bekijken. Hier volgen enkele van de vaakst voorkomende symptomen van huidproblemen bij honden:

  • Rode plekken, vlekjes of pukkeltjes
  • Korstjes, wondkorstjes of verdikte huid
  • Schilferige plekken
  • Jeuk, krabben, likken of schuren
  • Haaruitval
  • Onaangename geur van de huid

Als u een van deze symptomen van een huidaandoening bij uw hond opmerkt, moet u hem mee naar de dierenarts nemen voor een grondig onderzoek.

 

Oorzaken van huidaandoeningen bij honden

 

Omgevingsallergieën


Huidproblemen bij honden zijn soms het gevolg van omgevingsallergenen. Huidallergieën bij honden komen meestal tot uiting in zeer specifieke lichaamsdelen van je hond: gezicht, oren, poten, staartbasis, onder de ellebogen en in de liezen. Allergieën verschijnen meestal tussen de leeftijd van 3 maanden en 6 jaar. Vraag je dierenarts zeker of je hond geen allergietest moet ondergaan.
Omgevingsallergieën kunnen pollen, schimmelsporen en huisstofmijten zijn. Deze allergenen verspreiden zich door de lucht en kunnen het hele jaar door aanwezig zijn, behalve pollen, die komen meer voor in de lente. De huid van je hond is een belangrijke barrière voor allergenen om je puppy gezond te houden. Daarom moet huidverzorging bij je hond een prioriteit zijn.
Huidallergieën bij honden zijn vaak chronisch en moeten levenslang worden behandeld. Dit betekent je hond wassen met een anti-jeukshampoo om zijn huid te helpen kalmeren. Voeding speelt ook een belangrijke rol bij de gezondheid van de hondenhuid. Overschakelen naar een hondenvoeding met een samenstelling die de gezondheid van de huid ondersteunt kan helpen om de irritatie te verminderen.

Parasieten en vlooien

Vlooien, luizen en mijten kunnen allemaal huidirritatie bij honden veroorzaken. Beten van parasieten geven irritatie, waardoor honden zichzelf bijten en krabben en hun huid beschadigen. Sommige honden kunnen bijzonder gevoelig zijn, of overgevoelig, voor beten van parasieten, aangezien één vlooienbeet je puppy heel veel ongemak kan bezorgen.

Infecties

Net zoals dat geldt voor de algemene gezondheid van je hond, kunnen bacteriële infecties en schimmelinfecties huidproblemen bij je hond veroorzaken. Infecties kunnen worden veroorzaakt door een aantal redenen zoals allergieën, maar open wonden of snijwonden zijn het meest gevoelig voor infecties en vormen meestal het grootste gevaar voor de huid en algemene gezondheid van je hond. Zorg ervoor dat je je dierenarts raadpleegt als je denkt dat je hond een huidinfectie heeft.

Voedselallergieën

Net zoals mensen kunnen honden voedselovergevoeligheid ontwikkelen als gevolg van een reactie op bepaalde soorten eiwitten in de voeding van je hond. Je dierenarts kan een allergietest uitvoeren om vast te stellen of je hond voedselallergieën heeft, en een hondenvoeding aanbevelen met een samenstelling om problemen bij honden met voedselovergevoeligheid te verlichten.

 

Ondersteuning van de huidgezondheid van je hond

 

Het eerste waar je aan moet denken als je een of ander huidprobleem bij je hond ontdekt, is naar je dierenarts gaan. Hij of zij kan je helpen om de oorzaak van huidirritatie vast te stellen en de beste remedie kiezen. De aanbevelingen kunnen één van de of alle volgende dingen zijn:

 

Medicatie

kan helpen huidinfecties of ernstige jeuk te bestrijden

Voeding

kan helpen de gevoelige huid tot rust te brengen. Het kan ook de oorsprong van het probleem helpen vinden door de oorzaak vast te stellen (zoals voedselovergevoeligheid). Voeding met veel essentiële vetzuren is ook goed voor ee gezonde huid en een glanzende vacht.

Supplementen

kunnen ervoor zorgen dat je hond een aantal vetzuren of andere voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om te genezen.

 

Praat met je dierenarts

 

De gezondheid van de huid van je hond is van vitaal belang voor zijn algemene gezondheid. Goed wassen, regelmatige inspectie van de huid en vacht en jaarlijkse controles door de dierenarts zijn een goede manier om huidproblemen bij je hond te helpen voorkomen en hem blij en gezond te houden. Overleg ook zeker met je dierenarts over de Hill's dieetvoeding voor honden uit het Food Sensitivity, Skin Care en Treat assortiment om te kijken of één ervan een goede keuze voor de huidproblemen van je hond is.

 

Verzorging van je hond

ARTIKELEN EN MEER

Alles over je huisdier