Hond die buiten een bandana om heeft

Wat is een nierziekte bij honden?

Chronische nierziekte (CNZ) wordt gedefinieerd als een abnormaliteit van één of beide nieren, over een periode van meerdere maanden. Ongeveer 1 op de 10 honden leidt aan CNZ.1

De nieren van je hond zijn essentieel voor het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed, en voor het handhaven van de balans van vocht en mineralen in het lichaam. Als de nieren echter niet in staat zijn hun taak uit te voeren, kan dat levensbedreigend zijn voor je hond.

Hond die buiten met zijn baasje speelt

Wat veroorzaakt nierziekte bij honden?

Er zijn twee hoofdcategorieën van nierziekte bij honden: acuut en chronisch. Tekenen van acuut nierfalen manifesteren zich meestal gedurende een week of maand, terwijl chronische nieraandoeningen worden gedefinieerd als nierschade van minimaal drie maanden. Veelvoorkomende oorzaken van nierziekte en het verloop ervan omvatten:

pictogram hond en klok

Leeftijd

De kans dat een hond nierziekte ontwikkelt, neemt toe naarmate hij ouder wordt.1

 

Pictogram voeding

Voeding

Bepaald hondenvoer dat rijk is aan fosfor, natrium en eiwitten kan de progressie versnellen.

 

Pictogram genetica

Genetica

Sommige rassen ontwikkelen eerder bepaalde nieraandoeningen.

Pictogram klembord

Ziekte

Andere ziekten en gezondheidsproblemen kunnen bijdragen aan de verslechtering van CNZ bij honden.

 

Pictogram hydratatie

Uitdroging

Aandoeningen die uitdroging veroorzaken (bijv. braken, diarree, shock) kunnen de nierfunctie verslechteren en bijdragen aan de progressie van CNZ.

 

Oude hond die kop op schoot legt

Vroege diagnose van nierfalen bij je hond

Tekenen van ernstige ziekte verschijnen pas als de nierfunctie met 75% is afgenomen1. Dus hoe sneller de nierziekte wordt vastgesteld, hoe meer tijd er is om de onderliggende oorzaak te verhelpen of de ziekteprogressie te vertragen. CNZ is progressief en niet te genezen, maar je dierenarts kan helpen bij de langdurige verzorging en je laten zien hoe je tekenen kunt herkennen bij oudere honden.

Wat zijn de tekenen en symptomen van nierziekte bij honden?

De tekenen van nierziekte in een vroeg stadium zijn niet zichtbaar. Bij de diagnose is CNZ al enige tijd aanwezig, maar de progressie kan worden vertraagd met behulp van diervoeding voor nierziekten dat door dierenartsen is goedgekeurd. Tekenen en symptomen van nierziekte in een laat stadium zijn meestal vergelijkbaar, maar vallen voor een baasje veel meer op.

Tekenen van nierziekte

  • Toegenomen dorst
  • Regelmatig of niet plassen
  • Afgenomen eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Slechte adem of zere bek
  • Lusteloosheid of zwakte
  • Overgeven en diarree
  • Constipatie
Hond die voerbak voor zich krijgt

Voeding voor honden met nierziekte

Als jouw hond nierproblemen heeft, kan de juiste voeding helpen met een positieve invloed op zijn kwaliteit van leven, en mogelijk zelfs zijn levensverwachting. Speciaal ontwikkelde voeding voor honden met nierziekte kan goed voor je hond zijn, omdat deze minder eiwitten en fosfor bevat dan ander hondenvoer. Het beperken van fosfor kan de schade aan de nieren vertragen, en gecontroleerde eiwitten van goede kwaliteit kunnen de ernst van de symptomen verlichten en een normale zuur-base-evenwicht helpen herstellen.

Verzorg het microbioom van je dier

Nieuw bewijs onderbouwt een verband tussen de gezondheid van de darmen en nieren.2 Voeding dat is samengesteld met ingrediënten om het microbioom van de darmen te verzorgen, kan de hoeveelheid afvalstoffen die schadelijk voor de nieren zijn beperken.

Hoe zit het met voedingsgist voor honden met een nierziekte?

Hoewel het tegenwoordig online enigszins populair is, is gist rijk aan fosfor, wat schadelijk kan zijn voor honden met CNZ. Daarnaast raden veel websites een nieuw rauw dieet aan voor honden met nierziektes, maar daarbij wordt niet vermeld dat er met een heel aantal andere factoren rekening moet worden gehouden, zoals besmettingsrisico's, de juiste balans aan voedingsstoffen en de totale kosten. Als je op zoek bent naar alternatieve voeding voor je hond met een nierziekte, is je beste keuze altijd een specifieke aanbeveling van je dierenarts.

Gerelateerde producten voor honden met een nierziekte

Hill’s Pet Care Center

Bezoek Hill’s Pet Care Center voor meer informatie en artikelen over hoe je je hond gezond kan houden

Bronnen:
1Brown SA. Renal dysfunction in small animals. De Merck Veterinary Manual-website. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

2Hill’s Clinical Evidence Report Nourishing the gut microbiome helps support kidney health in cats and dogs with chronic kidney disease. 2023