Overgewicht draagt grote risico's voor honden met zich mee

Hondeneigenaren hebben niet altijd in de gaten dat hun hond uit vorm is. Misschien is dat een reden waarom bijna de helft van de huisdieren in Europa overgewicht heeft!

 

Een hond met overgewicht kan echter ernstige gezondheidsproblemen hebben. Zelfs een paar extra pondjes kan bij hem het risico vergroten op een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

  • Pancreatitis
  • Kortere levensverwachting
  • Huidziekten
  • Diabetes
  • Artritis en verminderde mobiliteit

Als je vermoedt dat je hond last heeft van ernstig overgewicht of obesitas, ga dan beslist met hem naar de dierenarts zodat je samen een veilige oplossing kunt vinden.

Is jouw hond te zwaar ?

 

De lichaamsconditiescore of LCS is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om het vetgehalte van het lichaam te evalueren en om de juiste lichaamsconditie bij dieren te bepalen. Een dierenarts kan je een deskundige beoordeling van de LCS van je hond geven om te zien of je hond een ideaal gewicht heeft of dat hij wat hulp nodig heeft. Je kunt het zelf controleren met onze handige LCS-tool.

 

Check de score van je hond

 

De voordelen van een gezond gewicht

 

Uit onderzoek is een duidelijk verband gebleken tussen het gewicht van een hond en zijn kwaliteit van leven. Honden die op een gezond gewicht kunnen komen en blijven leven langer en gelukkiger dan honden met chronisch overgewicht of obesitas:

 

 

Ze kunnen beter rennen, springen, spelen en meedoen aan gezinsactiviteiten.

Honden met een gezond gewicht lopen geen verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen als gevolg van overgewicht

Honden die op hun ideaalgewicht zijn, kunnen hun omgeving beter verkennen en beter op prikkels reageren, waardoor ze zich ontspannen en prettig voelen

Ze voelen zich lichamelijk prettiger, kunnen gemakkelijker krabben als ze jeuk hebben, op een koelere plek gaan liggen als ze het warm hebben, enz.

Sommige rassen hebben aanleg voor ademhalingsziekten of hartaandoeningen, wat minder problemen oplevert wanneer de hond een gezond gewicht heeft

Spelenderwijs naar een gezond gewicht

Hier volgen enkele ideeën voor spelletjes om je hond wat meer beweging te geven op een manier die voor jullie beiden leuk is.

 

Apporteren en achternazitten

 


Houd rekening met het ras wanneer je eraan begint: heb je een jacht- of herdershond? Met apporteren kun je een Golden Retriever uren vermaken, maar herdershonden vinden het leuker om achter een bal aan te rennen of speeltjes te verzamelen. Jachthonden vinden het heerlijk om een spoor te volgen - kan hij jou of een ander gezinslid vinden met zijn neus?
 

Verstoppertje spelen

 

Het is heel leuk om verstoppertje te spelen met je hond, maar het kan even duren voor hij het door heeft. 'Verstop' je in een andere kamer en roep hem. Beloon hem vervolgens door hem enthousiast te begroeten of geef hem een vet-arm brokje als hij je vindt. Het kan zijn dat het een paar pogingen kost voordat hij het begrijpt, maar als hij het eenmaal doorheeft kun je het moeilijker maken door steeds betere verstopplekken te kiezen. Zorg er wel voor dat hij niet ontmoedigd raakt.
 

'Round Robin' (om de beurt)

 


Dit is een geweldig groepsspelletje waarbij de hond door twee verschillende mensen om de beurt geroepen wordt. Het is meteen een goede manier om zijn gehoorzaamheidstraining op te frissen. Leg de lat hoger als hij er klaar voor is: laat meerdere mensen hem om de beurt vanuit een andere positie roepen. Hierdoor blijft hij voortdurend alert.

 

Maak een hindernissen- of behendigheidsparcours

 


Dit is heel makkelijk, zelfs binnenshuis. Wees creatief en gebruik veilige huishoudelijke voorwerpen, zoals opgerolde dekens of kartonnen dozen om hordes en doolhoven te maken. Zorg ervoor dat de omgeving veilig is en pas het parcours aan de mogelijkheden en grootte van je hond aan. Naarmate hij zijn optimale gewicht bereikt, kan hij misschien een grotere uitdaging aan!

 

Maak een wandeltocht

 

Dit is misschien niet echt een spelletje, maar honden houden ervan om een flink stuk te lopen. Als je hond veel te zwaar is, moet hij eerst wat afvallen voordat je een al te lange wandeling maakt. Een dagelijks rondje om 'zijn territorium' (je buurt, of ergens waar je graag vaak met hem loopt) is een belangrijke gewoonte. Alle honden hebben baat bij een combinatie van dagelijkse rondjes met een voorspelbare route en het ontdekken van nieuwe gebieden.

 

 

 

 

 

 

 

Gebalanceerde voeding kan levens veranderen

 

Overgewicht bij je hond kan een negatief effect op zijn dagelijkse activiteiten en zijn humeur hebben. Voeding met uitgebalanceerde voedingsstoffen kan hem helpen op een gezond gewicht te komen, terwijl hij zich toch steeds vol en verzadigd voelt. Hill’s™ Science Plan™ Perfect Weight hondenvoer- bevat hoogwaardige ingrediënten die zorgvuldig zijn gecombineerd met de heerlijke kipsmaak waar honden het meest van houden. Vind hier een verkooppunt van Hill’s™ Science Plan™ Perfect Weight bij jou in de buurt

 

 

anchor