[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Is kattenkruid veilig voor mijn kat?

Katten houden van kattenkruid. En het is volkomen veilig - er zit niets in dat uw kat schade kan toebrengen. Mocht uw kat toch veel kattenkruid hebben gegeten, dan kan het de maag licht verstoren, maar het is niet waarschijnlijk dat dit zal gebeuren.

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid is een overgebleven kruid uit de mintfamilie. Het is ontstaan in Noord-Afrika en het Middelandse-Zeegebied, maar het groeit nu over het algemeen in heel Europa en Noord-Amerika. Bijnamen van de plant, kattenkruid of kattenmint, zijn ongetwijfeld geïnspireerd op het feit dat katten nogal van deze planten houden.

Waarom houden katten ervan?

Nepetalactone is de werkzame stof uit kattenkruid. Katten detecteren deze verbinding door de geur. Over het algemeen wordt gedacht dat de nepetalactone de werking van feromonen van de kat nabootst, wat mogelijk in verband staat met de paring.  

Kattenkruid fungeert als een natuurlijke versterker van de stemming. Het kan ervoor zorgen dat uw kat nogal ongewoon doet, ze kan speels of uitzonderlijk afhankelijk worden. Ze kan ook rollen, pootjes geven of haar gezicht in de bron van het kattenkruid wrijven. Of ze kan rondspringen en vrolijk van kamer naar kamer rennen alsof ze achter een onzichtbare prooi aan zit.  

Sommige katten worden gewoon erg relaxed en staren in de ruimte. Al deze gedragingen worden gekenmerkt door veel gegrom of miauwen. De effecten van kattenkruid zijn kort, meestal gedurende 5 tot 15 minuten. Daarna zal het nog een paar uur duren voordat uw kat opnieuw de effecten van kattenkruid zal laten zien.

Waarom kattenkruid aan mijn kat geven?

Omdat uw kat zal genieten van kattenkruid is dit een geweldige traktatie die gebruikt kan worden bij een training, of om uw kat aan te moedigen een krabpaal te gebruiken of in haar eigen bed te slapen. Het is ook een goede manier om uw kat tot beweging te stimuleren, het kan zelfs helpen uw kat te laten ontspannen. Wat de reden ook is, het is leuk!

Hoe moet ik mijn kat kattenkruid geven?

Kattenkruidproducten komen in verschillende vormen voor. U kunt kattenkruid in bollen of poedervorm kopen die u kunt strooien op de vloer of op een stuk speelgoed. Sommige speeltjes zijn al voorzien van een kattenkruidluchtje, bij andere speeltjes zit het kattenkruid binnenin. U kunt ook kattenkruidolie of - spray verkrijgen, die gebruikt kan worden om speelgoed of beddengoed van deze geur te voorzien. Katten reageren al op zeer kleine hoeveelheden kattenkruid, dus u hoeft niet al te veel te gebruiken.   

Mijn kat lijkt niet te reageren op kattenkruid

Ongeveer 30% van alle katten heeft geen waarneembare reactie op kattenkruid. Het is blijkbaar een erfelijke eigenschap om beïnvloed te worden door kattenkruid. Veel katten hebben gewoonweg niet de receptoren om beïnvloed te worden door kattenkruid.    Ondanks hun speelse karakter reageren kittens de eerste zes maanden van hun leven over het algemeen niet op kattenkruid. Het kan ook gebeuren dat naarmate uw kat ouder wordt, haar interesse in kattenkruid verloren gaat.

Kattenkruid maakt mijn kat agressief

Sommige katten, meestal mannetjes, worden agressief wanneer u ze kattenkruid geeft. Dit is mogelijk vanwege het feit dat kattenkruid in verbinding staat met het paringsgedrag. Als dit het geval is bij uw kat, stop er dan mee.   

U zou een alternatief zoals kamperfoelie of valeriaan kunnen overwegen. Praat met uw dierenarts, hij of zij zal in staat zijn u te vertellen of kattenkruid goed is voor uw huisdier of andere alternatieven aanraden.   

[ ↑ skip to content ↑ ]