Hill's Transforming Lives Logo

INZICHT IN VOEDSEL- EN
OMGEVINGSALLERGIEËN
BIJ
HONDEN

Het is heel gemakkelijk om krabben als normaal hondengedrag te beschouwen, maar dat is het niet. Het kan namelijk wijzen op een abnormale reactie van het immuunsysteem op bepaalde allergenen - vaak in de omgeving, maar in sommige (zeldzamere) gevallen ook in specifiek voedsel.

Dit krabben, dat vaak wordt veroorzaakt door huiduitslag, kan tot een droge huid en nieuwe irritaties leiden, waardoor de huid er rood of schilferig uit gaat zien. Op welke manier huidallergieën zich ook bij jouw hond uiten, ze zijn meestal heel vervelend voor je hond. Ze kunnen hem 's nachts wakker houden en zijn toch al gevoelige huid verder irriteren.

Gelukkig kun je met de juiste combinatie van speciaal hondenvoer voor huidallergieën en medicatie je hond op weg helpen naar minder jeuk en een gezonde huid.

Sign upto receive ongoing information to help manage your dog’s urinary issues.

Get Started

Omgevingsallergieën bij honden

Eén van de lastigste dingen voor het herstel van je hond is het vaststellen van de oorzaak van de allergische reactie. Voor de overgrote meerderheid worden huidallergieën bij honden echter veroorzaakt door bepaalde stoffen in de omgeving. Ze kunnen worden aangepakt met een multimodale behandeling bestaande uit medicatie, om de onmiddellijke symptomen te verminderen, en voeding voor een effectieve huidverzorging op de lange termijn.

Veelvoorkomende triggers voor huidallergieën bij honden
grassen pictogram
Grassoorten
huisstofmijt pictogram
Huisstofmijten
stuifmeel pictogram
Pollen
vlooien pictogram
Vlooien

Voedselallergieën bij honden

Voedselallergieën komen zeer zelden voor bij honden: bij slechts 10% van de honden met een allergie gaat het om een echte voedselallergie! In die zeldzame gevallen kunnen honden reageren op bepaalde ingrediënten. Dat kan worden vastgesteld via een eliminatiedieet, onder begeleiding van je dierenarts. Het beste hondenvoer voor huidallergieën is een dieetvoer met gehydrolyseerd eiwit of een nieuw eiwit waar je hond waarschijnlijk niet op zal reageren.

Nieuw eiwit

Unieke eiwitten die doorgaans niet in huisdiervoeding voorkomen. Dit verlaagt het risico op een (over)gevoeligheidsreactie op voedsel of de omgeving.

VS.
Gehydrolyseerd eiwit

Eiwit dat in kleine stukjes is geknipt zodat het immuunsysteem ze meestal niet kan herkennen.

De meest voorkomende voedselallergieën bij honden
rundvlees pictogram
Rund
kip pictogram
Kip
(geen ei)
zuivel pictogram
Melkproducten

Let op de signalen van allergieën bij je hond

Een droge, jeukende huid is slechts één van de vele symptomen die kunnen wijzen op een groter probleem, veroorzaakt door omgevingsallergieën. In zeldzame gevallen kan het ook wijzen op een voedselallergie bij honden. Als je hond een abnormale reacties op bepaalde allergenen heeft, kan zijn huid gaan irriteren, waardoor hij begint te krabben. Helaas irriteert dit de huid nog meer, waardoor de jeuk en pijn alleen maar toenemen.

Let op de volgende signalen als je vermoedt dat je hond aan een allergie lijdt:
  • Rode plekken, vlekjes of pukkeltjes
  • Schilferige plekken
  • Haaruitval
  • Korstjes, wondkorstjes of verdikte huid
  • Jeuk, krabben, likken en schuren
  • Onaangename geur van de huid
  • Spijsverteringsproblemen
  • Waterige ogen en loopneus

Het kan best lastig zijn om erachter te komen hoe je honden met een droge huid en andere huidaandoeningen kunt helpen, en de behandeling kan per geval verschillen, afhankelijk van de diagnose voor je hond. Maar over het algemeen kan een dieetvoeding dat de symptomen helpt verlichten en de huid op de lange termijn verzorgt, in combinatie met medicatie die wordt voorgeschreven door je dierenarts, toekomstige opvlammingen van huidallergieën helpen te vermijden.

De allergieën van je hond aanpakken

Niemand vindt het fijn om zijn hond de hele tijd ellendig te zien krabben. Veel huisdiereigenaren zijn dan ook wanhopig op zoek naar een oplossing voor de behandeling van zijn droge huid of andere aandoeningen die worden veroorzaakt door allergieën. Om te proberen zijn ongemak te verlichten, ben je misschien op zoek gegaan naar hondenshampoo voor een droge huid of huismiddeltjes tegen jeuk. Maar het beste wat je kunt doen is met je dierenarts praten. Die kan namelijk een eenvoudige maar doeltreffende aanpak opstellen, bestaande uit hondenvoer voor huidallergieën en bepaalde medicatie voor een snelle verlichting. De juiste voeding kan een gezonde huid van binnenuit stimuleren en de symptomen van je hond snel en op de lange termijn helpen verlichten.

Vergeet niet dat elke hond, net zoals elk mens, uniek is en dat de beste oplossing voortkomt uit de samenwerking met een deskundige om te voorzien in de specifieke behoeften van je hond. Zelfs met een behandeling kunnen de symptomen bij sommige honden terugkomen, zodat de behandeling moet worden aangepast en je dierenarts kan je hier het beste over informeren.

Als je niet zeker weet wat de oorzaak is voor de allergieën van je hond maar voeding zoekt die opvlammingen voorkomt, kan het handig zijn je dierenarts een paar vragen te stellen.

nieuw eiwit pictogram
Nieuw eiwit

Voeding met een nieuw eiwit pakt klinische verschijnselen aan, zoals krabben en schudden van het hoofd, en verbetert de nachtrust en kwaliteit van de ontlasting van honden met voedselallergieën.

nutritionele huid ondersteuning pictogram
Voedingsondersteuning voor een gezonde huid

Hondenvoer met de juiste combinatie van ingrediënten kan zijn huid en vacht helpen verzachten en voeden, om jeuk te verminderen en de huidbarrière tegen allergenen te versterken.

medicatie pictogram
Medicatie

Terwijl jij je hond helpt met speciaa hondenvoer om allergieën op de lange termijn aan te pakken, kan een dierenarts medicatie voorschrijven om de jeuk te helpen verlichten en de huidbarrière te versterken tegen allergenen. Als je zonder recept verkrijgbare medicijnen overweegt om de allergieën van je hond aan te pakken, onthoud dan dat alleen je dierenarts kan bepalen of medicatie vereist is en de juiste medicijnen kan aanbevelen of voorschrijven.

Informatie en tips

Als je meer informatie wilt over de allergieën van je hond en hem de best mogelijke zorg wilt bieden in de toekomst, lees dan deze nuttige artikelen van ons team van dierenartsen.

Vraag je dierenarts naar voeding voor huidverzorging die altijd een stap voor is, voor een gelukkig leven

Zoek een dierenarts