Het bijhouden van de ontwikkeling van je kitten

Gepubliceerd door Jean Marie Bauhaus
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Er gebeurt een hoop in het eerste levensjaar van je kitten. Het is moeilijk te geloven dat een piepkleine, miauwende kitten die in je handpalm past, in slechts twaalf maanden tijd kan uitgroeien tot een volwassen kat. Een typisch groeidiagram van een kitten laat zien dat de meeste veranderingen — en de meest bijzondere — plaatsvinden tijdens de eerste acht weken. Bekijk deze kitten-tijdlijn en kom te weten wanneer je bepaalde mijlpalen op de reis van kitten tot kat kunt verwachten.

1 – 3 weken: kittens openen hun ogen en oren

Langharige moederkat slaapt met haar pootje rond een pasgeboren kitten. Kittens komen ter wereld met hun ogen en oren gesloten en zijn de eerste week van hun leven blind en doof. Tijdens de tweede week beginnen ze hun ogen en oren te openen, zegt Cats Protection, maar ze zien en horen nog steeds niet erg goed. Het is het beste om je kitten gedurende deze tijd weg te houden van fel licht en harde geluiden.

De blauwe ogen waar kittens mee geboren worden kunnen vanaf de derde week van kleur veranderen; rond dezelfde tijd beginnen ook hun oren zich op te richten, zodat ze kennis kunnen maken met een nieuwe wereld vol geluiden.

Een paar dagen na hun geboorte beginnen kittens zachte “miauw”-geluidjes te maken om hun moeder te laten weten dat ze honger hebben of wanneer er iets mis is, geeft Cats Protection aan. Normaal gesproken beginnen ze een paar weken later pas met spinnen. Je kitten heeft de neiging meer geluid te maken wanneer ze begint te lopen, te spelen en op ontdekking gaat in hun omgeving.

3 – 7 weken: lopen, spenen en de kattenbak gebruiken

Als ze ongeveer drie weken oud is, begint je kitten haar eerste wankele stapjes te zetten. In het begin is ze nog onzeker, maar tijdens de vierde week wordt haar balans beter en krijgt ze meer zelfvertrouwen om haar omgeving te ontdekken. Tegen de vijfde of zesde week voelt je kitten zich zelfverzekerd genoeg dat ze haar energieke, speelse en nieuwsgierige karakter begint te tonen! Je kunt je kitten na deze periode onder jouw toezicht haar omgeving laten verkennen en nieuwe beelden, geluiden en geuren laten ervaren. Dit is een goed moment om je huis kitten-proof te maken, als je dat nog niet gedaan hebt.

Tijdens de vierde en vijfde week van de kitten-tijdlijn verbetert je kitten zijn balans. Dit is een goed moment om haar kennis te laten maken met de kattenbak, zegt Cats Protection. Een kitten leert normaal gesproken door hun moeder te observeren, dus je hoeft haar eigenlijk alleen maar de kattenbak te laten zien. Maar denk eraan dat ze nog steeds aan het leren is en dat het soms mis zal gaan.

Een kitten kan vanaf drie weken beginnen met vast voedsel, maar spenen is een geleidelijk proces dat een aantal weken kan duren. De Pet Food Manufacturers’ Association (PFMA) raadt aan om de zogende moeder en haar kittens tijdens de eerste periode van het spenen hetzelfde kittenvoer te geven om ze te helpen met de overgang. Hoewel ze hetzelfde voer eten, dienen kittens aan het begin van het speenproces natvoer of natgemaakt droogvoer te krijgen.

Tussen de zes en acht weken zijn kittens volledig overgegaan op vast voedsel en horen ze uitsluitend nog kittenvoer van hoge kwaliteit te krijgen. Als je wil weten hoeveel eten je ze moet geven, raadt de PFMA aan de richtlijnen op de verpakking te volgen en het kittenvoer te wegen op een nauwkeurige keukenweegschaal. Zo zorg je ervoor dat ze de juiste hoeveelheid energie en voedingsstoffen binnenkrijgen. De meeste kittens willen dat je ze "vaak en een beetje" te eten geeft, dus je kunt hun dagelijkse hoeveelheid voer het beste opdelen in kleinere porties verdeeld over de dag. Elke kitten is echter uniek, dus hou de ontwikkeling en lichamelijke conditie van je kitten goed in de gaten en pas het voedingspatroon daarop aan; als je je zorgen maakt kun je met je dierenarts overleggen.

8 – 12 weken: socialiseren en de eerste inentingen

Wist je dat kittens net als mensen tijdens het opgroeien twee verschillende gebitten hebben? Bij katten komen de melktanden tijdens de tweede week door en als ze acht weken oud zijn horen kittens al hun melktanden te hebben. Tegen de vier maanden beginnen hun volwassen tanden door te komen, en na zes maanden horen ze al hun volwassen tanden te hebben.

Gedurende deze periode moet je je kitten voor de eerste keer meenemen naar de dierenarts. Rond acht weken hebben ze hun eerste inentingen nodig, gevolgd door boosters rond 12 weken. De RSPCA zegt dat kittens normaal gesproken ingeënt worden tegen het herpesvirus, het calicivirus, infectieuze enteritis en het leukemievirus. Je dierenarts kan advies geven over andere ziektes waar je kitten tegen moet worden ingeënt.

Dit is de ideale tijd om te beginnen met het socialiseren van je kitten. Wanneer je knuffelt, speelt en haar vacht verzorgt, ondersteun je niet alleen de ontwikkeling van je kitten, maar je bouwt ook een band met haar op. Daarnaast raakt ze eraan gewend om opgepakt en aangeraakt te worden. De RSPCA zegt dat dit ook de juiste tijd is om je kitten kennis te laten maken met andere mensen en kinderen, en met andere gezonde, volledig ingeënte katten en honden. Dit bereidt haar niet alleen voor op de toekomstige overgang naar haar nieuwe thuis, maar helpt je kitten ook uit te groeien tot emotioneel stabiele, goed aangepaste volwassen kat.

Kleine lapjeskitten ineengedoken onder een rietenstoel.

3 – 6 maanden: klaar voor adoptie en sterilisatie/castratie

Een kitten hoort niet van hun moeder en nestgenootjes gescheiden te worden voor ze volledig gespeend en gesocialiseerd is. Kittens blijven tot ver in hun tiende week normaal kattengedrag leren van hun moeder, dus is het het beste om minstens tien weken te wachten voor je ze naar een nieuw thuis laat gaan; zo krijgt elke kitten de beste mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot een goed aangepaste kat. Je kunt ook twaalf weken wachten om zo de tijd te hebben voor de volgende ronde inentingen op de kitten-tijdlijn.

De meeste kittens zijn vanaf ongeveer vier maanden klaar om gesteriliseerd of gecastreerd te worden, maar een dierenarts kan deze procedure eerder uitvoeren als een kitten op veilige wijze onder narcose gebracht kan worden.

Een jaar oud: niet langer een kitten

Na de eerste verjaardag is je kitten niet langer een kitten, maar een volwassen kat. Hoewel ze nog steeds kittengedrag kan vertonen en nog niet volledig uitgegroeid is, is je pas volwassen kat nu klaar om over te stappen op een hoogwaardig voer voor volwassen katten. Volg de aanbevolen voedingsrichtlijnen voor het nieuwe kattenvoer om te bepalen hoeveel en hoe vaak je haar moet voeren.

Hoewel je kat na een jaar als volwassen wordt beschouwd, duurt de adolescentie van je kitten als je naar de ontwikkeling kijkt eigenlijk achttien maanden. Gedurende deze tijd kan een kat nog steeds de energieke speelsheid van een kitten vertonen, maar ook typisch "tiener" gedrag. Voorbeelden hiervan zijn het uittesten van grenzen of ander rebels gedrag zoals het krabben aan meubels of het afbakenen van het territorium. Maar maak je geen zorgen. Normaal gesproken laten katten na achttien maanden volwassener en rustiger gedrag zien. Tegen hun tweede verjaardag is hun volwassen persoonlijkheid volledig gevormd.

Je kitten zien opgroeien van een piepkleine pasgeborene tot een volwassen kat is een magische ervaring. Als je weet wat je kunt verwachten wanneer je kitten opgroeit, voel je je beter in staat om te doen wat nodig is voor een gezond en gelukkig huisdier.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is romanschrijfster van beroep en afkomstig uit Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze heel wat artikelen over huisdieren schrijft voor haar blog.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

  • <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Maaltijdzakjes is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA van visolie.
  • <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Maaltijdzakjes is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA van visolie.
  • Houd uw kitten tevreden met Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153;Maaltijdzakjes. Elk maaltijdzakje is een volledige voeding die precies de juiste combinatie vitaminen en mineralen bevat om uw kitten in de beste gezondheid te houden.
  • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.