Kat laten castreren of steriliseren: waarom en wanneer?

Geschreven door Emma Milne
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Dierenartsen krijgen regelmatig vragen over het castreren of steriliseren van honden. Wanner je een kater laat helpen noemen we dit castreren, terwijl het bij een poes steriliseren heet. De vraag die we veel horen, is dat mensen willen weten wanneer hun kat gecastreerd of gesteriliseerd moet worden, en of dat voordelen met zich meebrengt.

De voordelen van castereren of steriliseren.

Alle operaties brengen altijd een klein risico met zich mee, dus het is logisch dat mensen zich afvragen, of het wel nodig is om een operatie uit te voeren. Bij het castreren van mannetjes worden beide testikels verwijderd. Bij het steriliseren van vrouwtjes worden de eierstokken en soms, afhankelijk van de aanpak van je dierenarts, ook de baarmoeder verwijderd. Dit betekent dat ze niet alleen onvruchtbaar worden, maar ook dat hun hormonen anders worden. Het casteren of steriliseren heeft zowel voordelen voor de kat als voor de eigenaar.

Katten zijn van nature solitaire dieren die liever alleen zonder andere katten leven. Als ze niet worden gecastreerd of gesteriliseerd worden, gaan ze wel op zoek naar katten van het andere geslacht. Katers die niet zijn gecastreerd, zijn vaak agressiever tegenover mensen en andere katten, en zijn ook veel eerder geneigd hun territorium af te bakenen en verder van huis rond te zwerven. Katten bakenen hun territorium af door urine op meubels en in de tuin te sproeien. De meeste baasjes vinden dit behoorlijk vervelend.

Omdat katers meer geneigd zijn om te vechten, lopen ze ook meer risico op enkele ernstige ziektes zoals kattenaids (FIV) en op vechtwonden. Deze wonden kunnen leiden tot nare abcessen, die vaak door de dierenarts moeten worden behandeld. Omdat ze ook verder van huis zwerven, lopen katten die niet gecastreerd zijn ook meer risico om door een auto te worden aangereden.

Het steriliseren van poezen brengt ook voordelen met zich mee. In bepaalde perioden van het jaar worden poezen voortdurend krols, tenzij ze zwanger raken. Als dierenarts ontvang ik regelmatig telefoontjes van baasjes over hun kat die pijn lijkt te hebben, of over de grond aan het rollen is. Dit doen poezen als ze krols zijn. Deze krolsheid kan er erg dramatisch uitzien en zeer luid zijn!

Sterilisatie stopt dit gedrag volledig. Het is een fabeltje dat alle poezen minstens één nestje zouden moeten krijgen. Dit is absoluut niet waar. Vergeet ook niet dat zwangerschap en geboortes ook risico's voor moeder en kittens met zich meebrengen. 

Het steriliseren van poezen brengt ook gezondheidsvoordelen met zich mee. Het risico op melkkliertumoren wordt sterk verkleind en het betekent ook dat ze geen pyometra (een ernstige infectie in de baarmoeder) kunnen krijgen, wat levensgevaarlijk kan zijn.

Wanneer kittens steriliseren of castreren.

Katten werden voorheen meestal vanaf zes maanden gesteriliseerd of gecastreerd, maar de gedachtegang hierover is in de afgelopen jaren veranderd. De meeste katten zijn vanaf een maand of vier vruchtbaar, waardoor onverwachte zwangerschappen kunnen voorkomen. Daarom is de meestvoorkomende aanbeveling tegenwoordig om je kitten te laten castreren of steriliseren bij vier maanden. Dit kan per land enigszins verschillen, dus bespreek dit met je dierenartspraktijk en volg hun advies op. Vergeet niet dat het nooit te laat is om een kat te laten steriliseren of castreren.

Na castratie of sterilisatie kan het zijn dat het metabolisme van je kat vertraagt, wat kan betekenen dat ze aankomt. Bespreek met je dierenarts of ze ander voer nodig hebben om dit te voorkomen. Het is erg belangrijk dat je niet hun voer verandert zonder dit te met je dierenarts te bespreken als je kat nog steeds groeit.

Ik heb in de loop der jaren meerdere katten gehad en heb nooit over castreren of steriliseren getwijfeld. Naar mijn mening kleven er veel meer voordelen dan nadelen aan, zowel voor hen als voor mij. Het is ook belangrijk te onthouden dat er al veel ongewenste huisdieren in de wereld zijn, en dat katten zich snel voort kunnen planten. Het kan slecht aflopen met ongewenste nestjes als ze geen huis vinden. Alles bij elkaar kan ik als dierenarts en kattenbaas je sterk aanraden om je katten of kittens te steriliseren of castreren.

We hebben ook andere artikelen voor je over de voordelen van het castreren of steriliseren van honden, hoe je je huisdier door dit proces heen helpt, en welke veranderingen dit achteraf teweeg kan brengen.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr Emma Milne is sinds 1996 een gekwalificeerde dierenarts. Ze heeft 12 jaar lang in een dierenartspraktijk voor kleine huisdieren gewerkt en is zeven jaar werkzaam geweest als adviseur voor klinische voeding. Ze staat bekend om haar inspanningen voor dierenwelzijn en heeft tien boeken over huisdieren geschreven.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

  • <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Maaltijdzakjes is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA van visolie.
    Buy Now »
  • <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Maaltijdzakjes is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA van visolie.
    Buy Now »
  • Houd uw kitten tevreden met Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153;Maaltijdzakjes. Elk maaltijdzakje is een volledige voeding die precies de juiste combinatie vitaminen en mineralen bevat om uw kitten in de beste gezondheid te houden.
    Buy Now »
  • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
    Buy Now »